Håll Sverige Rent

40 000 anmälda till årets skräpjakt i Norrland

Dela

Intresset är stort för att delta i Sveriges största aktion mot nedskräpning. Över 40 000 människor är redan anmälda till Håll Sverige Rents kampanj ”Vi Håller Rent” i Norrland. För de skräpplockare som vill ha material är 22 april sista dag att anmäla sig.

– Vi hoppas på nytt rekord för antalet deltagare. Det enda sättet att stoppa nedskräpningen är att folk slutar skräpa ner. Att plocka skräp är det bästa sättet att bli medveten om problemet och få människor att ändra beteende, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Redan nu är över 40 000 människor bara i Norrland anmälda för att ge sig ut på skräpjakt, de flesta barn i skola och förskola. Under förra årets kampanj var 287 av landets 290 kommuner med och stöttade kampanjen. Sammanlagt deltog över 676 000 personer, varav fler än 583 000 var barn.

Men skräpplockningen handlar inte om att städa – utan om att lära. Och nedskräpningen är en fråga som engagerar många. Hela 90 procent av svenskarna tycker att det rätt att säga till om man ser någon slänga skräp på marken. Och mer än var sjunde har sagt ifrån när andra skräpat ner, enligt Håll Sverige Rents årliga undersökning Nedskräpningsbarometern.

– För barnen är skräpjakten inte bara en rolig aktivitet, utan något som kan öppna ögonen för att skräpet är en resurs, som vi inte har råd att slänga bort. Barn är oftast också mycket bättre än vuxna på att ändra beteenden och säga till när andra skräpar ner, säger Johanna Ragnartz.

42 av 54 kommuner i Norrland är anmälda och stöttar kampanjen.

Hela listan över anmälda skolor och förskolor i länets kommuner finns här:

https://www.hsr.se/vhr2019/deltagare

För mer information:

Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent, telefon 076-941 01 89, johanna.ragnartz@hsr.se

Anna Lilja, projektledare Håll Sverige Rent, telefon 076-015 39 72, anna.lilja@hsr.se

Siffror om Vi Håller Rent och nedskräpning

  • 562 000 människor i hela landet är hittills anmälda till årets kampanj.
  • Förra året deltog 676 000 personer, varav fler än 583 000 var barn.
  • 287 av landets 290 kommuner var med och ordnade aktiviteter i samband med kampanjen 2018.
  • 80 procent av allt skräp på land blir skräp i havet.

Källa: Håll Sverige Rent

Fakta: Vi Håller Rent

  • Vi Håller Rent är Sveriges största skräpplockarkampanj med nästan 700 000 deltagare årligen. Det är främst skolor och förskolor som är ute och plockar skräp i ett pedagogiskt syfte.
  • Konceptet är enkelt – det handlar om att plocka upp skräpet från en plats du tycker om. Om du plockar skräp på en strand – bli en Kusträddare. Anmälan görs här: http://www.hsr.se/vi-haller-rent/anmal-dig-har
  • De kommuner som anmäler sig till kampanjen stöttar alla skolor och förskolor genom att dela ut säckar och påsar som Håll Sverige Rent kostnadsfritt tillhandahåller. Kommuner erbjuder ofta hämtning av det insamlade skräpet.
  • På Håll Sverige Rents webbplats kan du se vilka kommuner, skolor och förskolor som hittills är anmälda: https://www.hsr.se/vhr2019/kommuner

 

Källa: Håll Sverige Rent

Kontakter

Bilder

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum