Åklagarmyndigheten

40 nya åklagare, varav 2 i Sundsvall

Dela

Sedan den 1 december har inte mindre än 40 nya åklagare anställts. Av dessa finns två i Sundsvall. Under hela 2020 anställdes drygt 100 åklagare i landet.

Arbetstrycket inom Åklagarmyndigheten är mycket högt över hela landet. Antalet frihetsberövade personer är rekordhögt. Framförallt den grova gängrelaterade brottsligheten drar mycket resurser. Sådana ärenden är också svårutredda, eftersom de inblandade ofta väljer att tiga under förundersökningen.

Sedan ett par år har Åklagarmyndigheten ökat rekryteringstakten av åklagare. I dag finns cirka 1 030 åklagare, vilket är ungefär 40 fler än ett år tidigare. Under perioden 1 december 2020 – 22 januari 2021 har anställningsbeslut fattats om totalt 40 nya åklagare i landet.

– Min bedömning är att det är helt nödvändigt att vi växer. Det handlar både om att vi ska kunna lagföra så många som möjligt av de som begår brott och att medarbetarna ska ha en rimlig arbetsbelastning, säger riksåklagare Petra Lundh.

Åklagarkammaren i Sundsvall arbetar med brott som begås i Västernorrlands län. Här arbetar cirka 25 personer, varav cirka 2/3 är åklagare. Nu kommer en förstärkning med två åklagare. En är redan på plats och ytterligare en börjar inom kort.

– Det är en välkommen förstärkning. Arbetstrycket på personalen är högt. Under en längre tid har vi haft en mängd stora och krävande utredningar, däribland flera mordutredningar, säger chefsåklagare Daniel Brodén på Åklagarkammaren i Sundsvall.

Alla nya åklagare genomgår en omfattande internutbildning och är färdigutbildade efter ca tre år.

Kontakt

Chefsåklagare Daniel Brodén, 010-562 64 16. Han är tillgänglig på telefon i dag den 4 februari kl. 10–11.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum