Åklagarmyndigheten

40 nya åklagare, varav 3 i Karlskrona

Dela

Sedan den 1 december har inte mindre än 40 nya åklagare anställts. Av dessa finns tre i Karlskrona. Under hela 2020 anställdes drygt 100 åklagare i landet.

Arbetstrycket inom Åklagarmyndigheten är mycket högt över hela landet. Antalet frihetsberövade personer är rekordhögt. Framförallt den grova gängrelaterade brottsligheten drar mycket resurser. Sådana ärenden är också svårutredda, eftersom de inblandade ofta väljer att tiga under förundersökningen.

Sedan ett par år har Åklagarmyndigheten ökat rekryteringstakten med målet att antalet åklagare ska bli betydligt fler, cirka 1 200 stycken 2025. I dag finns cirka 1 030 åklagare, vilket är ungefär 40 fler än ett år tidigare. Under perioden 1 december 2020 – 22 januari 2021 har anställningsbeslut fattats om totalt 40 nya åklagare i landet.

– Min bedömning är att det är helt nödvändigt att vi växer. Det handlar både om att vi ska kunna lagföra så många som möjligt av de som begår brott och att medarbetarna ska ha en rimlig arbetsbelastning, säger riksåklagare Petra Lundh.

Åklagarkammaren i Karlskrona arbetar med brott som begås i Blekinge län. Här arbetar cirka 20 personer, varav drygt 10 är åklagare. Nu kommer en förstärkning med ytterligare tre.

– Det är en välkommen förstärkning. Vi har mycket grov brottslighet även i Blekinge som gör att antalet frihetsberövade har höjts på senare tid. På Åklagarkammaren i Karlskrona finns också en trafikenhet som handlägger halva landets trafikärenden på bötesnivå och sedan något år tillbaka även handläggning av vägtrafikärenden där företagsbot kan vara aktuellt. Det kommer nu bland annat en färdigutbildad åklagare, som glädjande nog återvänder till myndigheten, och som kommer att ansvara för handläggningen av företagsbotsärenden, säger chefsåklagare Anne Boijmarker på Åklagarkammaren i Karlskrona.

Alla nya åklagare genomgår en omfattande internutbildning och är färdigutbildade efter ca tre år.

Kontakt

Chefsåklagare Anne Boijmarker, 010–562 63 26, tillgänglig i dag den 1 februari utom kl. 13–14.30.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

Dom i mål där en man är misstänkt för våldtäkter i RFSL:s lokaler i Stockholm19.4.2021 10:16:23 CEST | Pressmeddelande

På onsdag den 21 april kl. 11 meddelar Stockholms tingsrätt dom i ett mål där en 56-årig man är åtalad för sex fall av våldtäkt och två fall av sexuella ofredanden. De fyra målsäganden är asylsökanden som sökt hjälp hos mannen då han arbetade som migrationskonsulent på RFSL Stockholm. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon efter att dom meddelats.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum