Åklagarmyndigheten

40 nya åklagare, varav tre i Luleå

Dela

Sedan den 1 december har inte mindre än 40 nya åklagare anställts. Under hela 2020 anställdes drygt 100 åklagare i landet. I Luleå finns tre nyanställda åklagare.

Arbetstrycket inom Åklagarmyndigheten är mycket högt över hela landet. Antalet frihetsberövade personer är rekordhögt. Framförallt den grova gängrelaterade brottsligheten drar mycket resurser. Sådana ärenden är också svårutredda, eftersom de inblandade ofta väljer att tiga under förundersökningen.

Sedan ett par år har Åklagarmyndigheten ökat rekryteringstakten med målet att antalet åklagare ska bli betydligt fler, cirka 1 200 stycken 2025. I dag finns cirka 1 030 åklagare, vilket är ungefär 40 fler än ett år tidigare. Under perioden från den 1 december 2020 till slutet av januari 2021 fattades anställningsbeslut om totalt 40 nya åklagare i landet.

– Min bedömning är att det är helt nödvändigt att vi växer. Det handlar både om att vi ska kunna lagföra så många som möjligt av de som begår brott och att medarbetarna ska ha en rimlig arbetsbelastning, säger riksåklagare Petra Lundh.

Åklagarkammaren i Luleå arbetar med brott som begås i Norrbottens län. Här arbetar 23 personer, varav för närvarande 16 är åklagare. Av dessa är tre nyanställda.

– Det är en välkommen förstärkning. I Norrbotten utreder och lagför vi framgångsrikt grov brottslighet över hela länet och vi vill gärna bli ännu bättre på det området, säger chefsåklagare Thomas Ennefors på Åklagarkammaren i Luleå.

Alla nya åklagare genomgår en omfattande internutbildning och är färdigutbildade efter ca tre år.

Kontakt

Chefsåklagare Thomas Ennefors, 010–562 64 90.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

Dom i mål där en man är misstänkt för våldtäkter i RFSL:s lokaler i Stockholm19.4.2021 10:16:23 CEST | Pressmeddelande

På onsdag den 21 april kl. 11 meddelar Stockholms tingsrätt dom i ett mål där en 56-årig man är åtalad för sex fall av våldtäkt och två fall av sexuella ofredanden. De fyra målsäganden är asylsökanden som sökt hjälp hos mannen då han arbetade som migrationskonsulent på RFSL Stockholm. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon efter att dom meddelats.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum