1000 Möjligheter

40 tränas till rikstäckande satsning mot våld i ungas relationer

Dela

I dag sätter sig 40 personer mellan 24 och 55 år i skolbänken för att lära sig allt om våld i ungas nära relationer. De ska bemanna Sveriges första nationella stödplattform för unga som utsatts för våld, eller som utsätter andra. Satsningen på att även fånga upp unga förövare är unik i sitt slag och kan få stor betydelse för att förebygga mäns våld mot kvinnor.

Bakom satsningen, som består av både en chatt och en kunskapsbank, står Stiftelsen 1000 Möjligheter, som har lång erfarenhet av att ge stöd och hjälp till unga. Förra året hade de 3500 kontakter med unga, huvudsakligen online, och har ofta fått höra hur kränkande ord, hotfulla sms, slag, knuffar och sparkar, att få sina sociala medier kontrollerade och bli våldtagen som straff för utebliven rapportering om var man befinner sig, kan vara en del av vardagen i ett förhållande mellan två sextonåringar.

”Hur svartsjuk är det normalt att vara?” eller ”Måste jag ställa upp på det min kille vill att jag ska göra?” är vanliga frågor.

– De allra flesta är överens om att vi behöver stoppa mäns våld mot kvinnor. Trots detta har det gjorts förvånansvärt få satsningar på en av de viktigaste förebyggande åtgärderna: att motverka våldet i barns och ungdomars nära relationer. Vi måste ta ett krafttag för att motverka att framförallt unga killar utsätter tjejer för våld i sina förhållanden, och det är därför vi finns till både för utsatta och förövare, säger Zandra Kanakaris, generalsekreterare på Stiftelsen 1000 Möjligheter.

Intresset från volontärer har varit stort och fler än 250 sökte till utbildningen varav många är psykologer, socionomer, lärare eller kuratorer.

Efter intervjuer har ett 40-tal valts ut till utbildningen som omfattar ett tiotal tillfällen där deltagarna bland annat får kunskaper om våldets uttryck och mekanismer, porrens påverkan, rådande maskulinitetsnormers betydelse samt om hedersproblematik. De får grundläggande kunskaper om juridiken på området och tränar samtalsmetodik och bemötande för att vara redo att möta både utsatta och förövare. Tillsammans med stiftelsens befintliga volontärer ska de bemanna chatten alla dagar i veckan med start i februari.

Plattformen kommer att nås via ungarelationer.se och välkomnar alla upp till 22 år.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

1000 Möjligheter
1000 Möjligheter
Eriksbergsgatan 46
114 30 Stockholm

0709-553153http://1000mojligheter.se/

1000 Möjligheter är en politiskt och religiöst oberoende stiftelse som arbetar med att stötta unga upp till 25 år. Verksamheten startades 2010 som Sveriges första ungdomsjour, och utöver stödarbetet bedrivs även förebyggande arbete i skolor, på fritidsgårdar och i förenings- och näringsliv för att uppnå ett jämställt och jämlikt samhälle fritt från våld.

Följ 1000 Möjligheter

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från 1000 Möjligheter

Häftet OKEJ SEX ska lära unga om samtycke och förebygga våld29.6.2018 08:00:00Pressmeddelande

Den 1 juli träder den nya sexualbrottslagstiftningen, ofta kallad samtyckeslagen, i kraft. Men lagen är bara första steget. Nu krävs stora utbildningsinsatser för att informera om vad den innebär. Stiftelsen 1000 Möjligheter, som arbetar med unga som utsätts – eller utsätter andra – för våld, har därför tagit fram OKEJ SEX, ett häfte om samtycke och om att förebygga våld och sexuella övergrepp.

Ny nationell stödlinje ska minska våldet i ungdomars förhållanden19.9.2016 09:17:00Pressmeddelande

De allra flesta är överens om att vi behöver stoppa mäns våld mot kvinnor. Trots detta har det gjorts förvånansvärt få satsningar på en av de viktigaste förebyggande åtgärderna: att motverka våldet i barns och ungdomars förhållanden. Därför storsatsar stiftelsen 1000 Möjligheter på en nationell stödlinje som kommer finnas till både för den som är förövare och den som blir utsatt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum