Universitetssjukhuset Örebro

4,2 miljoner till forskning om pandemins påverkan på personer med dövblindhet

Dela

Personer med dövblindhet har stora behov av fysisk närhet för kommunikation och information. Hur den fysiska distanseringen under pandemin har påverkat målgruppen vill forskare vid Region Örebro län undersöka. De har fått ett anslag på 4,2 miljoner från Forte.

Från vänster forskarna Moa Wahlqvist, Mattias Ehn och Agneta Anderzén Carlsson. Foto: privat.
Från vänster forskarna Moa Wahlqvist, Mattias Ehn och Agneta Anderzén Carlsson. Foto: privat.

– Redan innan pandemin har personer med dövblindhet haft strategier för att kunna hantera utmaningar i sin vardag. Tidigare forskning har även visat att de har sämre hälsa än befolkningen, säger Mattias Ehn, psykolog på Dövblindteamet i Region Stockholm, affilerad forskare till Örebro universitet och knuten till Audiologiskt forskningscentrum.

Dövblindhet innebär för många att man behöver fysisk kontakt för att kunna kommunicera och vara delaktig, vilket ju är något som går emot det som har varit rekommenderat under pandemin.

Studier uppmärksammar tre områden

Forskargruppen kommer att göra tre olika studier. I den första kommer de att intervjua vuxna personer med dövblindhet om deras erfarenheter av covid- 19.

– Ett speciellt fokus kommer också att ligga på en studie av situationen för unga personer i gymnasie- och högskola där distansundervisning varit norm under en lång tid och där en återgång till det normala ofta inkluderar distansundervisning på deltid, säger Moa Wahlqvist, forskare på Audiologiskt forskningscentrum och Universitetssjukvårdens forskningscentrum i Region Örebro län.

Fokusgrupper med personal som arbetar med specialiserad habilitering kommer också att delta i gruppintervjuer, för att belysa de utmaningar som pandemin inneburit ur flera perspektiv.

– Vi hoppas att våra studier gör att vi får bättre underlag för att utveckla tillgängliga digitala  verktyg och andra insatser för personer med dövblindhet. Det är också viktigt att lyfta fram  och adressera de specifika utmaningar som personer med dövblindhet fått hantera under pandemin, för att rusta oss bättre inför liknande händelser i framtiden, avslutar Mattias Ehn.

Huvudsökande av forskningsmedel är Mattias Ehn vid Region Stockholm tillsammans med medsökande Moa Wahlqvist, forskare på  Audiologiskt forskningscentrum och Universitetssjukvårdens forskningscentrum, och Agneta Anderzén Carlsson, forskningshandledare på Universitetssjukvårdens forskningscentrum i Region Örebro län.

Faktaruta

En stor andel av personer med dövblindhet har Ushers syndrom som innebär att de har en medfödd hörselnedsättning. Den varierar från måttlig hörsel till dövhet. De har även en progressiv ögonsjukdom, vilket innebär att synen blir sämre med tiden.

Vid frågor kontakta

Mattias Ehn
Psykolog, projektledare
Dövblindteamet
Region Stockholm
E-post: mattias.ehn@regionstockholm.se
Telefon: 072 - 728 89 48 

Moa Wahlqvist
Forskare, Audiologiskt forskningscentrum och Universitetssjukvårdens forskningscentrum
Universitetssjukhuset Örebro
Region Örebro län
E-post: moa.wahlqvist@regionorebrolan.se
Telefon: 070 - 218 24 80

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Från vänster forskarna Moa Wahlqvist, Mattias Ehn och Agneta Anderzén Carlsson. Foto: privat.
Från vänster forskarna Moa Wahlqvist, Mattias Ehn och Agneta Anderzén Carlsson. Foto: privat.
Ladda ned bild

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Örebroare med på lista över världens mest framstående forskare19.11.2021 09:00:00 CET | Pressmeddelande

På listan med över 6 600 betydande forskare i världen är cirka 50 forskare från Sverige. En av dem är Magnus Unemo, molekylär mikrobiolog på Universitetssjukhuset Örebro och docent på Örebro universitet. ”Jag känner mig enormt hedrad att omnämnas på denna lista tillsammans med många mycket prominenta forskare i allehanda discipliner och från många länder globalt”, säger han.

Unik forskning i Örebro ger säkrare operation vid tjock- och ändtarmscancer18.11.2021 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Varje år får cirka 6 000 individer tjock- och ändtarmscancer. Mer än 4 000 individer behöver opereras. Under operationen är den mest oroande komplikationen att det blir ett läckage i skarven mellan tarmändarna efter att tarmbiten med cancer tagits bort, vilket kallas anastomosläckage. ”Syftet med forskningen var att hitta sätt att tidigt identifiera anastomosläckage och sedan behandla det”, säger forskaren Ioannis Oikonomakis.

Barns smärtlindring är otillräcklig efter halsmandeloperation4.11.2021 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Varje år får cirka 9 000 barn och ungdomar i Sverige sina halsmandlar bortopererade. Barnet får oftast åka hem samma dag och återhämtningen sker i hemmet. Forskning vid Universitetssjukhuset Örebro visar hur viktigt det är med rätt smärtlindring. ”Jag såg i min studie att barnen hade betydande smärta och inte alltid fick tillräcklig smärtbehandling”, säger forskaren Fredrik Alm.

4,7 miljoner till forskning som förebygger hot och våld inom psykiatrin18.10.2021 09:01:49 CEST | Pressmeddelande

Våld och tvångsåtgärder är ett omfattande problem inom den psykiatriska heldygnsvården. Det leder till en otrygg vårdmiljö för både patienter och personal. Forskaren Veikko Pelto-Piri deltar i ett forskningsprojekt som beviljats 4,7 miljoner kronor från Forte. ”Vi kommer att införa programmet Safewards för att minska våldet på psykiatrins vårdavdelningar i landet”, säger han.

Bra resultat oavsett operationsmetod då barns hörntänder opererades15.10.2021 08:55:06 CEST | Pressmeddelande

Ny forskning vid Folktandvårdens specialisttandvård i Region Örebro län visar att både den öppna och den slutna operationsmetoden för att få barn och ungdomars hörntänder på rätt plats ger goda resultat. ”Två procent får inte sina hörntänder i överkäken när de ska. Efter operation såg vi likvärdiga resultat med båda metoderna", säger övertandläkare Margitha Björksved.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum