43 procent ärver sitt fritidshus – så här löser du inredningen

Dela

Enligt en undersökning gjord av Novus på uppdrag från NOVASOL har 43 procent av alla fritidshusägare ärvt sitt hus. Det innebär oftast att man inte bara ärver ett hus, utan också ett hem fyllt av möbler och minnen. Här kommer några värdefulla tips på hur du kan få inredningen att fungera.

Stuga i Småland/Vrigstad nära Värnamo
Stuga i Småland/Vrigstad nära Värnamo

- Nästan hälften av alla som äger ett fritidshus har ärvt det och kanske har många fina barndomsminnen där. Men samtidigt ska man göra huset till sitt och det kan vara svårt när möbler och ting har ett sentimentalt värde, säger Torbjörn Fredman, Nordenchef NOVASOL.

7 av 10 anser att inredningen i fritidshuset är viktig

Hela 68 procent av de tillfrågade i undersökningen tycker att inredningen i fritidshuset är viktig, samtidigt beskriver 46 procent sin inredningsstil i fritidshuset som en blandning av flera olika stilar. Hälften av alla har ärvda möbler i boendet.

- Ett hem kan ha flera stilar, gammalt och nytt ger ofta en personlighet i hemmet. Men det gäller att hitta sig själv i inredningen, våga fundera på vad man tycker om och göra sig av med det som inte känns rätt. Det är lätt att glömma inredningen i våra fritidshus, men det är lika viktigt att trivas där som hemma, säger Lotta Jansson, inredningsarkitekt.

5 värdefulla tips från inredningsarkitekten Lotta Jansson

  • Oftast är det svårt att göra sig av med ärvda möbler som har ett sentimentalt värde, men här gäller det att rannsaka sig själv. Börja med att välja ut de möbler som är fina eller som betyder extra mycket för dig. Dela upp allting i spara, skänka, sälja och slänga.
  • Gå igenom alla rum och se över vilken typ av möbler behöver du? Kanske finns det redan en bra förvaringsmöbel, men som kan målas om i en mer passande färg.
  • Försök hitta en röd tråd mellan rummen för att skapa ett lugn i hela hemmet. Är rummen mindre så var försiktig med att övermöblera dem, hitta bra förvaring och smarta lösningar.
  • Ta tid på dig när du skaffar nya möbler och vänta hellre än att köpa allt på en gång. Det ska kännas rätt och möblerna ska finnas där länge. Går det att göra om något som redan finns?
  • Att göra om behöver inte innebära att byta ut allt, de små detaljerna som textilier är lätt att byta ut och det som gör hemmet ombonat och personligt.

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av NOVASOL. Målgruppen för undersökningen är fritidshusägare i Sverige. Totalt har 1145 intervjuer genomförts under perioden 6-13 februari 2018. Deltagarfrekvensen är 71%. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Stuga i Småland/Vrigstad nära Värnamo
Stuga i Småland/Vrigstad nära Värnamo
Ladda ned bild

Länkar

Om

NOVASOL
NOVASOL
Bifrostgatan 38
43144 Mölndal

https://www.novasol.se/

NOVASOL, dansommer och Ardennes-Etape utgör NOVASOL-gruppen som har huvudkontor i Virum, Danmark. Det svenska kontoret ligger i Mölndal. NOVASOL-gruppen har dotterbolag i 18 europeiska länder och fler än 60 kontor över hela Europa. NOVASOL-gruppen sysselsätter mer än 2 100 anställda och frilansare. NOVASOL har mer än 50 000 semesterbostäder i 27 länder. NOVASOL är en del av Awaze – Europas ledande organiserade förmedlaren av semesterboenden och semesterbyar. För mer information besök www.novasol.com 

Följ NOVASOL

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från NOVASOL

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum