RF/SISU

43 procent av idrottsföreningar i storstäder och storstadsnära kommuner har brist på tid och plats - tvingas säga nej till nya medlemmar  

Dela

43 procent av idrottsföreningarna i storstäder och storstadsnära kommuner uppger att de har stort behov av fler tider och fler ytor att idrotta på. Störst är problemet för de idrotterna med stor barn- och ungdomsidrott. En konsekvens är att alla som vill inte kan idrotta när föreningarna säger nej till nya medlemmar på grund av brist på tid och plats. Dessutom upplever nästan 50 procent av idrottsföreningarna över hela landet att det finns ett stort renoveringsbehov.

Foto: RF Fri att använda
Foto: RF Fri att använda

– Ska idrotten klara av att vara den kraft i samhället som vi vill vara så måste politiken både på kommunal-, regional, och regeringsnivå hjälpas år och skapa bra förutsättningar för idrottsföreningarna att bedriva verksamhet nära där barn och ungdomarna bor. Brist på tid, plats och behov av renovering är djupt oroande och att så många föreningar inte kan ta emot alla som vill är en signal som politiken inte får ignorera, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.  

I en enkät till idrottsföreningar har Riksidrottsförbundet ställt frågor om idrottsplats, yta och anläggning. 5 500 idrottsföreningar som representerar alla idrotter och med en spridning över hela landet har svarat på enkäten. Skillnaden mellan storstäder, storstadsnära kommuner, mellanstora städer och mindre städer/landsbygd är tydlig. 43 procent av idrottsföreningar i storstadsnära kommuner uppger enligt ovan att de har stort behov av fler tider och fler ytor att idrotta på och tvingas säga nej till nya medlemmar i jämförelse med 26 procent av föreningar i medelstora städer och 19 procent av föreningar i mindre stad/landsbygd. Av Sveriges befolkning bor hela 3,9 miljoner i storstäder och storstadsnära kommuner – där de riskerar att inte ens få plats i idrotten utan hamna i kö. 

Idrottsföreningarnas svar på Riksidrottsförbundets enkät: 

  • 3 av 10 anger att de önskar mer tid 
  • 3 av 10 önskar mer aktivitetsyta/plats 
  • 3 av 10 håller tillbaka medlemsantal på grund av platsbehov 
  • 5 av 10 upplever att det finns ett stort renoveringsbehov på platsen 
  • 2 av 10 anger att anläggningen/platsen inte uppfyller föreningens behov
  • 2 av 10 anger att anläggningen/platsen inte upplevs tillgänglig för funktionsnedsatta 

Nästan varannan förening svarar att det finns ett stort renoveringsbehov där de idrottar. Renoveringsbehovet upplevs lika stort i hela landet och oavsett om föreningen eller kommunen äger platsen. I många fall saknas ventilation, omklädningsrum, sociala ytor eller liknade.  

– Idrotten arbetar hårt med att rekrytera, återrekrytera och behålla barn och ungdomar i rörelse i idrotten. I idrottsföreningen är du också en del av en gemenskap vilket kan vara en väg framåt för ungdomar som idag saknar tro på sin framtid. Ska idrottsrörelsen framöver klara av att vara den samhällskraft vi behöver vara, vill och kan vara så måste det finnas förutsättningar för idrottsföreningarna att fortsätta bedriva sin fantastiska verksamhet. Att det finns hallar, planer, ytor och tillgång till skog och mark som gör det möjligt att idrotta är basen för all vår verksamhet, säger Björn Eriksson.  

Här kan du läsa sammanställningar av idrottsföreningarnas svar i Riksidrottsförbundets Anläggningsenkät (länk)  

För mer information kontakta  
Björn Eriksson 
Ordförande Riksidrottsförbundet 
070-626 46 06  

För frågor som rör fakta och enkätsvar i rapporten kontakta  
Jonnie Nordensky 
Projektledare Plats för idrott 
08-699 62 14 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: RF Fri att använda
Foto: RF Fri att använda
Ladda ned bild

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 70 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum