Universitetssjukhuset Örebro

4,7 miljoner till forskning som förebygger hot och våld inom psykiatrin

Dela
Våld och tvångsåtgärder är ett omfattande problem inom den psykiatriska heldygnsvården. Det leder till en otrygg vårdmiljö för både patienter och personal. Forskaren Veikko Pelto-Piri deltar i ett forskningsprojekt som beviljats 4,7 miljoner kronor från Forte. ”Vi kommer att införa programmet Safewards för att minska våldet på psykiatrins vårdavdelningar i landet”, säger han.
Forskaren Veikko Pelto-Piri. Foto Elin Abelson.
Forskaren Veikko Pelto-Piri. Foto Elin Abelson.

Safewards är ett brittiskt program som används internationellt för att minska hot och våld inom psykiatrin. Forskargruppen har tidigare fått anslag för att införa och utvärdera programmet Safewards på psykiatriska heldygnsavdelningar. Forskningen bedrivs i ett samarbetsprojekt mellan Region Örebro län och Region Stockholm. Denna gång var det Anna Björkdahl, utvecklingschef inom Psykiatri Södra i Region Stockholm, som fick medlen.

Skapa social gemenskap på avdelningen

– Vi har startat implementeringen av Safewards på runt 20 avdelningar runt om i landet, däribland på våra avdelningar i länet. Det här ligger i linje med den Europeiska forskningspolitiken. Vi ska se till att forskningen kommer till nytta för våra medborgare, säger Veikko Pelto-Piri, utredare på utvecklingsenheten inom psykiatri på Universitetssjukhuset Örebro, samt forskare på Universitetssjukvårdens forskningscentrum i Region Örebro län.

Veikko Pelto-Piri och Anna Björkdahl deltar i nätverksprojektet “Fostering and Strengthening Approaches to Reducing Coercion in European Mental Health Services”. Syftet är att minska tvångsåtgärder mot patienter i psykiatrin och påverka policyn i medlemsländerna.

Programmet  Safewards har inte funnits så länge i Sverige och det finns ingen forskning från ett svenskt sammanhang. Forskningsprojektet kommer att pågå i tre år.  

– Det saknas bra instrument att mäta om man använt metoden på rätt sätt till Safewards, det vill säga hur väl programmet är implementerat. Vi tar därför kontakt med forskare internationellt för att skapa ett sådant instrument, säger han.

Programmet har visat sig fungera väl om det implementeras på rätt sätt. De kommer därför att mäta både om man använt metoden på rätt sätt och utfallet vad gäller tvångsåtgärder och våld. Syftet är att veta hur väl programmet fungerar i det svenska sammanhanget.

– Safewards bygger på tio insatser som handlar om att skapa social gemenskap på avdelningen. Det handlar om hur man pratar med och om patienter samt att ge stöd vid svåra känslor och situationer, förklarar han.

Anslaget de har fått kommer bland annat att användas till att sprida kunskaper till psykiatriska verksamheter.

– Vi har månatliga seminarier för praktiker i Sverige om Safewards digitalt och vi är regelbundet ute och föreläser om programmet och annan forskning, berättar han.

Vid ytterligare frågor kontakta
Veikko Pelto-Piri
Utredare, Utvecklingsenheten Psykiatri
Forskare, Universitetssjukvårdens forskningscentrum
Universitetssjukhuset Örebro
Region Örebro län
Mail: veikko.pelto-piri@regionorebrolan.se
Telefon: 072 – 142 93 30

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Forskaren Veikko Pelto-Piri. Foto Elin Abelson.
Forskaren Veikko Pelto-Piri. Foto Elin Abelson.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye