Universitetssjukhuset Örebro

4,7 miljoner till forskning som förebygger hot och våld inom psykiatrin

Dela

Våld och tvångsåtgärder är ett omfattande problem inom den psykiatriska heldygnsvården. Det leder till en otrygg vårdmiljö för både patienter och personal. Forskaren Veikko Pelto-Piri deltar i ett forskningsprojekt som beviljats 4,7 miljoner kronor från Forte. ”Vi kommer att införa programmet Safewards för att minska våldet på psykiatrins vårdavdelningar i landet”, säger han.

Forskaren Veikko Pelto-Piri. Foto Elin Abelson.
Forskaren Veikko Pelto-Piri. Foto Elin Abelson.

Safewards är ett brittiskt program som används internationellt för att minska hot och våld inom psykiatrin. Forskargruppen har tidigare fått anslag för att införa och utvärdera programmet Safewards på psykiatriska heldygnsavdelningar. Forskningen bedrivs i ett samarbetsprojekt mellan Region Örebro län och Region Stockholm. Denna gång var det Anna Björkdahl, utvecklingschef inom Psykiatri Södra i Region Stockholm, som fick medlen.

Skapa social gemenskap på avdelningen

– Vi har startat implementeringen av Safewards på runt 20 avdelningar runt om i landet, däribland på våra avdelningar i länet. Det här ligger i linje med den Europeiska forskningspolitiken. Vi ska se till att forskningen kommer till nytta för våra medborgare, säger Veikko Pelto-Piri, utredare på utvecklingsenheten inom psykiatri på Universitetssjukhuset Örebro, samt forskare på Universitetssjukvårdens forskningscentrum i Region Örebro län.

Veikko Pelto-Piri och Anna Björkdahl deltar i nätverksprojektet “Fostering and Strengthening Approaches to Reducing Coercion in European Mental Health Services”. Syftet är att minska tvångsåtgärder mot patienter i psykiatrin och påverka policyn i medlemsländerna.

Programmet  Safewards har inte funnits så länge i Sverige och det finns ingen forskning från ett svenskt sammanhang. Forskningsprojektet kommer att pågå i tre år.  

– Det saknas bra instrument att mäta om man använt metoden på rätt sätt till Safewards, det vill säga hur väl programmet är implementerat. Vi tar därför kontakt med forskare internationellt för att skapa ett sådant instrument, säger han.

Programmet har visat sig fungera väl om det implementeras på rätt sätt. De kommer därför att mäta både om man använt metoden på rätt sätt och utfallet vad gäller tvångsåtgärder och våld. Syftet är att veta hur väl programmet fungerar i det svenska sammanhanget.

– Safewards bygger på tio insatser som handlar om att skapa social gemenskap på avdelningen. Det handlar om hur man pratar med och om patienter samt att ge stöd vid svåra känslor och situationer, förklarar han.

Anslaget de har fått kommer bland annat att användas till att sprida kunskaper till psykiatriska verksamheter.

– Vi har månatliga seminarier för praktiker i Sverige om Safewards digitalt och vi är regelbundet ute och föreläser om programmet och annan forskning, berättar han.

Vid ytterligare frågor kontakta
Veikko Pelto-Piri
Utredare, Utvecklingsenheten Psykiatri
Forskare, Universitetssjukvårdens forskningscentrum
Universitetssjukhuset Örebro
Region Örebro län
Mail: veikko.pelto-piri@regionorebrolan.se
Telefon: 072 – 142 93 30

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Forskaren Veikko Pelto-Piri. Foto Elin Abelson.
Forskaren Veikko Pelto-Piri. Foto Elin Abelson.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Örebroare med på lista över världens mest framstående forskare19.11.2021 09:00:00 CET | Pressmeddelande

På listan med över 6 600 betydande forskare i världen är cirka 50 forskare från Sverige. En av dem är Magnus Unemo, molekylär mikrobiolog på Universitetssjukhuset Örebro och docent på Örebro universitet. ”Jag känner mig enormt hedrad att omnämnas på denna lista tillsammans med många mycket prominenta forskare i allehanda discipliner och från många länder globalt”, säger han.

Unik forskning i Örebro ger säkrare operation vid tjock- och ändtarmscancer18.11.2021 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Varje år får cirka 6 000 individer tjock- och ändtarmscancer. Mer än 4 000 individer behöver opereras. Under operationen är den mest oroande komplikationen att det blir ett läckage i skarven mellan tarmändarna efter att tarmbiten med cancer tagits bort, vilket kallas anastomosläckage. ”Syftet med forskningen var att hitta sätt att tidigt identifiera anastomosläckage och sedan behandla det”, säger forskaren Ioannis Oikonomakis.

Barns smärtlindring är otillräcklig efter halsmandeloperation4.11.2021 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Varje år får cirka 9 000 barn och ungdomar i Sverige sina halsmandlar bortopererade. Barnet får oftast åka hem samma dag och återhämtningen sker i hemmet. Forskning vid Universitetssjukhuset Örebro visar hur viktigt det är med rätt smärtlindring. ”Jag såg i min studie att barnen hade betydande smärta och inte alltid fick tillräcklig smärtbehandling”, säger forskaren Fredrik Alm.

Bra resultat oavsett operationsmetod då barns hörntänder opererades15.10.2021 08:55:06 CEST | Pressmeddelande

Ny forskning vid Folktandvårdens specialisttandvård i Region Örebro län visar att både den öppna och den slutna operationsmetoden för att få barn och ungdomars hörntänder på rätt plats ger goda resultat. ”Två procent får inte sina hörntänder i överkäken när de ska. Efter operation såg vi likvärdiga resultat med båda metoderna", säger övertandläkare Margitha Björksved.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum