Dagens Samhälle

48 kommuner utan SD-förslag

Dela

Mångkulturella bokslut och stopp för flyktingar. Men också broddar och reflexvästar – och noll förslag i 48 kommuner. Dagens Samhälle har granskat 2 249 kommunala SD-motioner och interpellationer.


SD skiljer ut sig från de andra riksdagspartierna genom att inte ha plats i något enda kommunalt styre. Partiet har en vågmästarroll i många kommuner och kan därmed avgöra omröstningar. Men motioner och budgetförslag är det enda sättet att presentera den egna politiken.

Dagens Samhälles granskning ger en motsägelsefull bild. Aktiviteten är stor på flera håll. Men i 48 kommuner finns inga förslag alls och i 27 endast en motion. I nästan hälften av kommunerna har SD inte lagt något eget budgetförslag.

– Det är bortkastat arbete, det leder inte till något. Vi är ju utfrysta. Budget? Det skulle vara att sparka sig trött helt i onödan, säger Lennart Englund, fullmäktigeledamot i Ovanåker, till Dagens Samhälle.

Flyktingrelaterade frågor toppar listan över ämnen i SD:s lokala motioner och interpellationer, trots att dessa frågor till stor del tillhör rikspolitiken. Vart fjärde förslag handlar om migration eller integration, och greppen är ofta drastiska.

Inom de stora kommunala områdena skola och äldreomsorg ligger tyngdpunkten på konkreta och vardagliga detaljförslag.

Inom skolan handlar motionerna exempelvis om mobilförbud, klassmorfar, skoluniform, bullernivåer och stopp för genuspedagogiken. På äldreomsorgsområdet syns förslag på gratis broddar åt de äldre, fria bussresor, vårdhundar och fler platser på äldreboende.

Hela granskningen bifogas.

Nyckelord

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum