5 finska världsmästerskap som går av stapeln i sommar

Dela

Det är inte utan anledning som Finland har röstats fram till världens lyckligaste land för femte gången i rad. Förutom närheten till vild och vacker natur, en fungerande välfärd och obligatoriska sauna sessions har finnarna även en förkärlek för att tävla mot varandra i oväntade mästerskap. Låt oss presentera fem av de mest extraordinära världsmästerskapen som går av stapeln i Finland i sommar.

Hårt möter mjukt i Heavy Metal Knitting-VM. Fotograf: Lasse Simonen.
Hårt möter mjukt i Heavy Metal Knitting-VM. Fotograf: Lasse Simonen.

1. Kär last i kärringkånk-VM – Sonkajärvi, 1–2 juli

Efter två års uppehåll samlas tävlande par från hela världen i Sonkajärvi i finska Lappland för det 25:e världsmästerskapet i kärringkånk. Här bärs fruarna genom en bana gjord av sand, med både ”torra” hinder och besvärliga vattenhinder. Det mest underhållande paret, den bästa kostymen och den starkaste kärringkånkaren belönas med specialpriser.

För mer information, besök: www.eukonkanto.fi 

2. Hårt möter mjukt i Heavy Metal Knitting-VM – Joensuu, 8 juli

Ge dig hän till headbanging i takt till musiken och låt stickorna göra resten. Det årliga världsmästerskapet i Heavy Metal Knitting går i sommar av stapeln i Joensuu i sydvästra Finland. Mer än 50 stickande metalband från över 20 länder har genomgått en kvalificeringsrunda för att tävla om den exceptionella titeln som Heavy Metal Knitting World Champion 2022. Den 8 juli 2022 kommer de tolv bästa bidragen att tävla i finalen. Vinnaren koras av en jury och bedömningen baseras bland annat på framförandets konstnärliga uttryck och originalitet, publikens reaktion och såklart på själva stickningen som utförs av en eller flera personer i bandet.

För mer information, besök: www.heavymetalknitting.com 

3. Vem tar hem guld i Lapplands guldvaskningsmästerskap? Tankavaara, 28–31 juli

I samarbete med finska Lapplands Guldsökarförbund och guldbyn Tankavaara kommer de bästa guldvaskarna – både amatörer och professionella – att koras även i år. Den 28–31 juli 2022 kommer deltagare att tävla enligt en enkel princip: den som snabbast hittar de fem till tolv guldkorn som har gömts i en sandhink vinner. Tankavaara har en lång tradition av guldvaskning – guld har brutits i byn i över 150 år.

För mer information, besök: www.tankavaaragold.fi/språk/sv/worldgoldpanningchampionships/ 

4. Välmående i fokus under VM i trädkramning – Levi, 20 augusti

För att muntra upp människor under pandemin startades VM i trädkramning. Grundidén: krama ett träd, ta ett foto, lär dig hantera stress och må bra. I år kan du välja om du vill tävla på plats i HaliPuu-skogen i Levi eller delta online. I tävlingen utses tre vinnare i följande kategorier: flest trädkramar per minut, den mest engagerade och kärleksfulla trädkramen samt freestyle – där du som deltagare får tolka trädkramandet fritt och låta kreativiteten flöda. Tävlingen går av stapeln den 20 augusti och vinnaren tilldelas en plats i nästa års tävling inklusive tågresa för två i sovvagn och en veckas rogivande logi i HaliPuu-skogen.

För mer information, besök: www.halipuu.com/treehuggingworldchampionships/ 

5. Imaginära instrument är melodin i Luftgitarr-VM – Uleåborg, 24–26 augusti

Med en "metal-densitet" på över 28,69 band per 1 000 km2, är Uleåborg minst sagt den finska Heavy Metal-huvudstaden. Luftgitarr-VM, som hålls 24–26 augusti, är nu inne på sitt 26:e år. Kvalomgångar hålls i mer än tolv länder, vars vinnare tävlar om VM-titeln i Uleåborg. Och allt detta för att rycka kronan från den tvåfaldiga engelska världsmästaren "Nordic Thunder".

För mer information, besök: www.airguitarworldchampionships.com 

Kontakter

Bilder

Hårt möter mjukt i Heavy Metal Knitting-VM. Fotograf: Lasse Simonen.
Hårt möter mjukt i Heavy Metal Knitting-VM. Fotograf: Lasse Simonen.
Ladda ned bild
Imaginära instrument är melodin i Luftgitarr-VM. Fotograf: Juuso Haarala.
Imaginära instrument är melodin i Luftgitarr-VM. Fotograf: Juuso Haarala.
Ladda ned bild
Knitting is no bullshitting. Fotograf: Joona Kotilainen.
Knitting is no bullshitting. Fotograf: Joona Kotilainen.
Ladda ned bild
Ta hem guld i Lapplands guldvaskningsmästerskap. Fotograf: Tankavaara Gold.
Ta hem guld i Lapplands guldvaskningsmästerskap. Fotograf: Tankavaara Gold.
Ladda ned bild
Välmående i fokus under VM i trädkramning. Fotograf: Eat Shoot Drive.
Välmående i fokus under VM i trädkramning. Fotograf: Eat Shoot Drive.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Visit Finland
Visit Finland
Porkkalankatu 1
00180 Helsingfors

https://www.visitfinland.com/

Visit Finland, en del av Business Finland, är en myndighet för turism och internationell kännedom om Finland, med uppgift att utveckla bilden av Finland som en resedestination. För mer information, läs mer på www.visitfinland.com/sv/ 

Följ Visit Finland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Visit Finland

Naturnära lyx och lugn – sex nyöppnade designhotell i Finland26.8.2022 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Vi vågar säga att du kommer att ha en av dina bästa hotellupplevelser i Finland. Många av landets hotell har enorm fingertoppskänsla för naturnära design och bjuder på en unik mix mellan lyx och lugn. Varför inte kicka igång hösten med att boka in en avkopplande långhelg i vårt kära grannland? Vi har samlat sex nyöppnade designhotell, från rogivande getaways djupt inne i de finska skogarna och konsthotell i huvudstadens urbanaste stadsdel till äventyrsmaxade weekends i den arktiska vildmarken.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum