Huddinge Kommun

5 miljoner för att skapa en mer inkluderande stadsmiljö i Flemingsberg

Dela

Huddinge kommun, Fabege och Södertörns högskola får totalt 5 miljoner kronor i bidrag från Vinnova för att öka kunskapen om inkludering och platsutveckling i samband med att den nya regionala stadskärnan växer fram.

En modell över Flemingsberg som togs fram för dialog med invånare om kommande utbyggnad. Foto: Huddinge kommun
En modell över Flemingsberg som togs fram för dialog med invånare om kommande utbyggnad. Foto: Huddinge kommun

Flemingsberg är ett av regionens största och viktigaste stadsutvecklingsområden. Nu står det klart att projektet ”Flemingsberg; inkluderande och sammanhållen stadsmiljö” får totalt 5 miljoner kronor från Sveriges innovationsmyndighet Vinnova.

– Det känns fantastiskt att kunna genomföra det här projektet tillsammans med Fabege och Södertörns högskola. Det är viktigt att öka förståelsen för vad som sker i området och lokalt engagemang blir avgörande för känslan av tillhörighet i takt med att området utvecklas. Det är också spännande att få ökad kunskap om hur vi kan arbeta med att involvera och skapa i samklang med det som redan finns i området, säger Ann-Christin Rudström, kommunens processledare för den regionala stadskärnan Flemingsberg.

Ett mål med projektet är att involvera de boende i utvecklingen av området, ta till vara lokala initiativ och skapa förståelse för den utveckling som sker.

Forskare bidrar med kunskap och analys

Projektet sker i samverkan mellan Huddinge kommun, fastighetsbolaget Fabege och Södertörns högskola.
– Som forskare med lång erfarenhet av att studera stadsutveckling utifrån sociala aspekter kan vi förhoppningsvis bidra med nya perspektiv. Flemingsberg är också ett område som vi inom forskningscentret Reinvent är väl förtrogna med genom såväl tidigare som pågående studier i området, säger Sara Ferlander, docent i sociologi vid Södertörns högskola.

Forskarna kommer att analysera tidigare genomförda medborgardialoger, till exempel vad som har sagts och vilka de är som tar ordet, för att identifiera lokala behov och önskemål.
– Det är roligt att vi nu kan gå djupare i medborgardialogen och få ett helhetsgrepp i ett avgränsat område. Vi har tidigare fått kritik för att vi inte återkopplat till deltagare i olika dialoger men det kan vi göra nu, säger Ingalill Söderberg, (DP) kommunalråd i Huddinge kommun med ansvar för bland annat delaktighet.

Höga ambitioner

Fabege är den stadsutvecklare som kommunen samverkar med inom ramen för utvecklingen av Flemingsbergsdalen med ansvar för bebyggelse, handel och kontor.
– Vi har i likhet med kommunen höga ambitioner för områdets utveckling i Flemingsberg och vill tillsammans med Flemingsbergsborna bidra till ökad jämställdhet, trygghet, stolthet och lokalt företagande, säger Therese Friedman, marknadsområdeschef i Flemingsberg för Fabege.

Mer om projektet
Projektet ”Flemingsberg; inkluderande och sammanhållen stadsmiljö” ska pågå under tre år – med start i januari 2022.
Syftet är att få ökad kunskap om lokala behov och att i samverkan med boende utveckla arbetsredskap för att inkludera sociala värden såsom jämlikhet, tillit, trygghet och välbefinnande i den fysiska miljön i Flemingsberg.
Målet är att öppna upp isolerade delar av Flemingsberg och skapa en inkluderande stadsmiljö som kännetecknas av gemenskap.

Mer om Flemingsberg
Flemingsberg är sedan länge en utpekad regional stadskärna i utvecklingsplanen för Stockholmsregionen. Det innebär att Flemingsberg är och kommer att utgöra ett betydelsefullt centrum i södra Stockholm.
Flemingsberg är ett viktigt utvecklingsområde för Huddinge kommun.

För mer information kontakta
Ingalill Söderberg, (DP) kommunalråd i Huddinge kommun, 08-535 301 88
Ann-Christin Rudström, processledare för den regionala stadskärnan Flemingsberg, Huddinge kommun, 08-535 313 75
Therese Friedman, marknadsområdeschef i Flemingsberg för Fabege, 08-556 747 58, therese.friedman@fabege.se
Sara Ferlander, docent i sociologi vid Södertörns högskola, 08-608 45 52 eller sara.ferlander@sh.se

Bilder

En modell över Flemingsberg som togs fram för dialog med invånare om kommande utbyggnad. Foto: Huddinge kommun
En modell över Flemingsberg som togs fram för dialog med invånare om kommande utbyggnad. Foto: Huddinge kommun
Ladda ned bild

Om

Huddinge Kommun
Huddinge Kommun
Kommunalvägen 28
141 85 Huddinge

08-535 300 00http://www.huddinge.se

Huddinge har en ung befolkning och växer snabbt – med över 112 000 invånare är vi den största kommunen i länet efter Stockholms stad. Huddinge ligger bara 15 minuter från Stockholm C och kännetecknas av stark utveckling, unika naturmiljöer och ett mångsidigt näringsliv.

Följ Huddinge Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Huddinge Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum