5 tips för fotokomposition som förbättrar ditt innehåll

Dela

Komposition och ljus är oerhört viktiga saker att kolla lite närmare på om man vill ta professionella bilder. Det här är ofta saker som skiljer amatörmässiga bilder från de professionella bilderna. Men vad är egentligen komposition? Komposition är hur man placerar de olika delarna i bilden, och på detta sätt skapar en helhetsbild. Som nybörjare eller amatörfotograf lägger man ofta inte märke till dessa detaljer, men är något som kan ta en bild från att vara genomsnittlig till att vara riktigt fängslande och professionell.

Om du förvarar dina bilder på din dator eller online måste du även se till att de är säkra och skyddade från intrång. Använd gärna en VPN när du använder internet för att retuschera eller anpassa dina bilder, på så sätt minskar du risken för intrång från hackare. Använd en VPN gratis testperiod för att se om tjänsten passar för dig.

5 tips som gör ditt innehåll bättre

Följande tips gör att dina bilder och fotografier blir betydligt bättre:

Använd kontrast

Att använda kontrast kan hjälpa till med att framhäva komplexitet och detaljer i dina bilder. Se dock till att du inte använder för mycket, detta kan istället förstöra bilden och få motsatt effekt. Om du använder för mycket kontrast ser bilden istället konstlad och fejk ut, något du säkerligen inte vill att din bild ska förmedla. Rätt mängd kontrast kan dock framhäva fina detaljer och former, men även skapa olika intryck och känslor, exempelvis drama eller skönhet. Här gäller det att testa sig fram för att hitta det som passar. I takt med att tiden går kommer du lära dig hur du ska framhäva det bästa i dina bilder med hjälp av kontrast.

Ledande linjer

Att använda ledande linjer kan skapa en inlevelse som är svår att motstå. Betraktaren bokstavligen dras in i bilden, vilket skapar en otrolig känsla om det görs på rätt sätt. Om du använder ledande linjer på rätt sätt kommer betraktaren att följa linjerna, vilket nästan skapar en videoliknande känsla, trots att det är en bild. Det blir ett naturligt flöde som är svårt att motstå.

Balansera

Det kan vara ganska klurigt att balansera bilder på rätt sätt. Vissa bilder blir hur bra som helst utan någon tydlig balans, medan andra bilder kräver en viss typ av balans för att inte skapa negativa platser i bilden. Här skiljer sig miljöer och motiv från varandra, vilket gör att du helt enkelt får testa dig fram. Du kommer dock märka ganska tydligt när en bild behöver balanseras eller inte. Be gärna någon annan kolla på bilden för att få input över dess balans. Det kan vara lätt att stirra sig blind på sina egna bilder, vilket är anledningen till varför en annan åsikt kan vara det som tar din bild till nya nivåer.

Symmetri och mönster

Olika typer av mönster bidrar med olika känslor och upplevelser. Alldeles för mycket mönster kan skapa en rörig känsla som förstör bilden, medan symmetri och återkommande mönster skapar ett flöde som bidrar med en trevlig och behaglig känsla. Därmed är det viktigt att beakta detta när man tar bilder, annars riskerar man att en annars bra bild blir för rörig eller förstörs för att det inte finns någon typ av mönster eller symmetri.

Bakgrund

En bakgrund kan ta en bild till nya nivåer, eller förstöra den helt och hållet. Därmed är det oerhört viktigt att du kontrollerar vad som finns i bakgrunden på dina bilder. Du vill inte att bakgrunden ska vara distraherande och ta bort fokus från det som bilden ska förmedla. Antingen väljer du en annan vinkel när du tar bilderna, men ibland går det även att använda artificiella metoder som exempelvis ljus och skärpa för att ta bort en distraherande bakgrund. Det absolut enklaste och bästa sättet är dock att se till att bakgrunden är bra redan från början.

Summering

Fotokomposition är viktigt och får inte förbises om du vill ta professionella och fina bilder. Saker som vinklar, kontrast, linjer och bakgrund är viktiga saker att beakta, men det finns även en hel del andra saker som kan ta dina bilder från en amatörmässig nivå till professionella fotografier och bilder.

Med våra tips i den här artikeln får du dock en väldigt bra och stabil grund, och du kommer säkerligen att märka stor skillnad efter att du har korrigerat och beaktat dessa parametrar i dina egna bilder.

Lycka till!

Bilder

Om

HeymediaFölj Heymedia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Heymedia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum