Svenskt Trä

5 tips på hur du rengör trallen

Dela

Efter aprilvädret kommer utomhussäsongen så sakteliga i gång, och det är dags att ta hand om trallen. Men räcker det med högtryckstvätt, såpa och vatten? Vilken olja behövs? Branchorganisationen Svenskt Trä listar de bästa tipsen för hur du ger din trall de bästa förutsättningarna inför säsongen.

Foto: Per Bergkvist
Foto: Per Bergkvist

– Det bästa tipset är att rengöra ofta. Rengör du några gånger per säsong så behöver det inte ta lång tid. Men man ska vara försiktig när det kommer till att använda högtryckstvätten. För högt tryck i strålen förstör istället trallen och det leder i många fall till stickor i fötterna resten av sommaren. Lågt tryck och gärna i kombination med en roterande borste fungerar bäst, säger Johan Fröbel, chef för teknik och handel på Svenskt Trä.

Det finns en rad olika sätt att rengöra sin uteplats på, men en grundregel är att fundera på hur smutsig ytan faktiskt är. De flesta vill att det ska gå snabbt och smärtfritt, och det bästa tipset blir därför att rengöra ofta så att inte smutsen sätter sig.

Fem tips på hur du tar hand om din trall:

1) Rengör med såpavatten i första hand
Om trallen inte är alltför smutsigt går det bra att tvätta med såpa och vatten, eller vatten med lut. Det finns också särskilda rengöringsmedel hos byggvaruhandeln som är lämpade just för rengöring av trall.

2) Använd högtryckstvätt med lågt tryck
Har det gått för lång tid mellan tvättarna kan det krävas andra hjälpmedel. Att tvätta med högtryckstvätt kan vara en lösning för att få bort mer envis smuts. Då är det viktigt att inte använda för högt tryck i strålen eftersom det kan rugga upp träytan och skapa flisor och skador.

3) Torr trall + behandling = bäst resultat
När trallen är ren behöver den behandlas eftersom en obehandlad yta riskerar att drabbas av små sprickor. Vänta tills att trallen är torr innan behandling, virket ska ha högst 16 % i fuktkvot. Annars finns det risk att oljan inte tas upp. Olja också gärna hela trallytan vid ett och samma tillfälle för att undvika skarvar och överlappningar. Fuktmätare finns i bygghandeln.

4) Behandla med träolja eller lasyr
Använd olja, färglös eller med pigment, eller lasyr. Pigmenterad träolja ska användas på till exempel en brunfärgad trall för att behålla sin bruna färg. Glöm inte att skydda ändträet med penetrerande grundolja och undvik att olja under den värsta pollensäsongen. Risken finns att oljningen blir pigmenterad av pollen och att den fram mot sommaren börjar mörkna. Olja in med jämna mellanrum för att behålla kvaliteten i din trall.

5) Fortsätt hålla rent
Det sista och bästa tipset, rengör ofta!

Mer tips finns på byggbeskrivningar.se

Byggbeskrivningar
Byggbeskrivningar.se visar på ett enkelt sätt hur man lyckas med sitt byggprojekt, både översiktligt och i detalj. Här finns till exempel pedagogiska beskrivningar i form av ritningar, realistiska illustrationer och instruktionsfilmer, samt möjlighet att måttanpassa och skriva ut materialspecifikationer, arbetsritningar och underlag för bygglovsansökan. På byggbeskrivningar.se finns även ett dimensioneringsprogram som hjälp för att beräkna dimensioner för till exempel takbalkar, nockbalkar, pelare eller golv- och altanbjälkar i konstruktionsvirke, limträ eller lättbalkar. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Per Bergkvist
Foto: Per Bergkvist
Ladda ned bild

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Ny rapport visar att limträ behåller viktiga materialegenskaper över tid30.3.2022 14:01:16 CEST | Pressmeddelande

Forskningsinstitutet RISE i Skellefteå har på uppdrag av branschorganisationen Svenskt Trä provat elasticitetsmodulen, E-modulen på 20 limträbalkar i ett pågående utomhusförsök. Resultaten från provningen som genomfördes i november 2021, visar på en mycket liten förändring av E-modulen där medelvärdet endast har sjunkit med 1,1 procent sedan provningarna inleddes 2007.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum