Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

50 000 tack till alla som bidrog vid "En kväll för Ukraina"

Dela

Fredagen den 11 mars anordnade Svenska kyrkan Västerås "En kväll för Ukraina" i Mikaelikyrkan. Över 50 000 kronor samlades in under kvällen. Alla pengar går in till Act Svenska kyrkans "Nödrop för Ukraina".

En kväll som skänkte hopp!

Under kvällen bjöds deltagarna på blandad musik med allt från ballader, rock, pop, klassiskt, till folkmusik och gospel. Ett stort antal lokala artister deltog, självklart utan att få betalning. Bland artisterna fanns exempelvis Rytterne Röj, Sofia Svensson, Bengt Kyllinge, Deborah Henriksson, Simon Ludvigsson, Pia Östberg med Micke Winterquist, Folke Dahlgren, Bruno Andersen, Bo Senter, Hans Åke Månsson, Begis, Karin E Aase med gospelkör, Peter Forsberg och Leif Åhman.

Musiken varvades med ett antal talare som gav olika infallsvinklar på situationen i Ukraina. Kvällens konferencier Maria Agstam Häggkvist samtalade med till exempel Håkan Sjöstrand, generalsekreterare för svenska fotbollsförbundet, Ann Gräsberg, komiker och föreläsare och Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan, som är Svenska kyrkans insamlingsorgan.

Simon Chambers, Kommunikationschef för ACT-alliansen i Geneve,  berättar att 280 ton matpaket och läkemedel/hygienpaket - hjälp för 70 miljoner kr - har förts in till flyende människor i Ukraina sedan kriget startade. Genom våra insamlingar i Sverige gör vi denna hjälp möjlig. Ett exempel på vad de insamlade 50 000 kr räcker till är matpaket som räcker i 4-5 dagar, för 170 familjer. De lokala kyrkorna och hjälporganisationerna arbetar också för för fullt med att ge både psykosocialt stöd och materiella förnödenheter i denna oerhört svåra situation. 

Ett stort tack till alla som bidrog till insamlingen. 

Vill du veta mer om hur vi arbetar utifrån situationen i Ukraina, läs mer här.

Vill du veta mer om kvällen, kontakta Maria Agstam Häggkvist, 021-40 45 12 eller maria.agstam.haggkvist@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000, cirka 60 procent av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Nära Gustaf Norén när Mikaeli Möter24.10.2022 09:11:03 CEST | Pressmeddelande

Lördagen den 12 november kl 19 kickar en av höstens närmaste kvällar igång. Det är i Mikaelikyrkan på Hammarby, som ett unikt samtal äger rum, under konceptet Mikaeli Möter. Maria Agstam Häggkvist, präst, leder samtalet med en av Sveriges mest älskade och omtalade musiker - numer även kyrkopolitiker - Gustaf Norén. Samtalet ramas in av Gustafs favoritmusik, så mycket bättre än du nånsin hört den. Café Mika håller öppet under kvällen. Evenemanget är kostnadsfritt.

Oersättligt sockenbudstyg återlämnas till Skultuna kyrka den 2 oktober27.9.2022 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Våra kyrkor, kyrkogårdar och inte minst kyrkornas konstföremål är en stor och viktig del av vårt kulturarv. Ett sådant oersättligt föremål, ett sockenbudstyg tillverkat i Arboga som ägts av Skultuna kyrka sedan 1753, återvänder nu hem efter att ha varit försvunnet i 35 år. Välkommen att delta i en återlämningsceremoni och hör den spännande historien i Skultuna kyrka kl. 11 den 2 oktober. Ceremonin genomförs som en del av ordinarie gudstjänst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum