RF/SISU

50 miljoner kronor satsas på elitverksamhet

Dela

50 miljoner kronor av återstartsstöd satsas på eliten under eliten. Stödet ska bland annat stärka juniorer i satsning mot seniorelit, utbilda och utveckla tränare och ledare.

Foto: Orienteringsförbundet - ej fri att använda
Foto: Orienteringsförbundet - ej fri att använda

– Ungdomar och juniorer var en särskilt utsatt grupp under pandemin eftersom de flesta inte betraktas som yrkesaktiva och inte hade möjlighet att träna. Vi behöver tillsammans stötta ungas elitsatsning så de hittar tillbaka till idrotten och även se till att det inte ska avgöras av personlig ekonomi om de har möjlighet att fortsätta satsa mot seniorelit eller inte, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

50 miljoner kronor är en del av totalt 500 miljoner kronor av nya medel som Riksidrottsstyrelsen beslutat att fördela till specialidrottsförbund, idrottsföreningar och distriktsidrottsförbund och centrala insatser. Återstartsstödet ska bidra till att kraftsamla och accelerera utvecklingsarbetet för ett starkt ledarskap och en framgångsrik elitidrott och detta stämmer väl med de åtta steg som identifierats i framtidsdokumentet #elitidrott2030. Inriktningen av återstartsstödet på ”eliten under eliten” bör därför skapa:

  • möjligheter till utbildning och utveckling av tränare och ledare;
  • stärkta förutsättningar att gå från (lovande) junior till etablerad seniorvärldselit;
  • förstärkta utvecklingsmiljöer för aktivas träning och matchning, i kombination med utbildningsmöjligheter;
  • förbättrade möjligheter att långsiktigt skapa samarbeten inom forskning och utveckling;
  • förutsättningar att skapa, behålla och utveckla en strategisk ledningsfunktion i SF med långsiktigt ansvar för elitidrottsutveckling;
  • möjligheten att särskilt möta de behov som finns, och på grund av corona uppstått, hos idrottare med funktionsnedsättning som skulle kunna ta sig till den yppersta världseliten.

Hur stödet till eliten under eliten ska fördelas beslutas inom ramen för det samordnade elitidrottsstödet där Riksidrottsförbundet samverkar med Sveriges Olympiska Kommitté och Sveriges Paralympiska Kommitté. På så vis kan den kunskap som finns om respektive idrott och förbunds specifika behov nyttjas för en träffsäker ekonomisk fördelning.

– Tillsammans satsar vi cirka 250 miljoner kronor per år på eliten. Ytterligare 50 miljoner kronor på elit under elit är ett rejält kliv mot målen i elitidrot2030. Vi vet att det är efterlängtat, säger Björn Eriksson.

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Orienteringsförbundet - ej fri att använda
Foto: Orienteringsförbundet - ej fri att använda
Ladda ned bild

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 70 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum