Tullverket

50-tal nätverk bakom storskalig alkoholsmuggling

Dela

Miljontals liter öl, vin och sprit har smugglats in i landet i den så kallade myrtrafiken över Öresund de tre senaste åren. I de ärenden som Tullverket utrett motsvarar den smugglade alkoholen totalt 280 000 liter starksprit. Det visar en ny sammanställning. Myrtrafiken är organiserad och alkoholen sprids i hela landet. Ofta hamnar den till slut hos ungdomar.

Beslag i Malmö 2020
Beslag i Malmö 2020

- Det handlar inte om enstaka personer som åker över Öresund för att ta med sig några flak öl. Det är organiserad brottslighet. Just nu arbetar vi aktivt med att lagföra ett 50-tal nätverk som smugglat stora mängder alkohol från Tyskland till Sverige, säger Oscar Lindvall, aktionsgruppledare på Tullverket.

Myrtrafiken tilltog 2018

Myrtrafik innebär att smugglare åker upprepade gånger med personbil över Öresund med så mycket alkohol som får plats i bilen. Det är inte ovanligt att smugglarna åker hundratals gånger per år. Ofta byter smugglarna bil för att inte väcka Tullverkets misstankar. Tidigare var det vanligt med så kallade spritbussar. När Tullverket lyckades få bukt med den smugglingen tilltog istället myrtrafiken under 2018. Tillvägagångssättet är svårare att upptäcka men nya metoder har gjort att myrtrafiken går att komma åt. Hittills har tolv smugglare dömts och flera har fått långa fängelsestraff. Ytterligare tre åtal väntas i början av nästa år.

- Man ska vara medveten om att man gynnar organiserad brottslighet genom att köpa alkohol från de här smugglarna. Många av dem uppbär dessutom ersättning från Försäkringskassan samtidigt som de tjänar stora pengar på smugglingen, säger Oscar Lindvall.

Dömda krävs på stora belopp

De som dömts har sammanlagt krävts på tre miljoner kronor från staten för det de tjänat genom brottsligheten. Smugglingen innebär också att staten gått miste om 57 miljoner kronor i punktskatter. Sex miljoner har kunnat återkrävas från de dömda av Skatteverket. Baserat på Tullverkets underlag har Försäkringskassan kunnat göra ett flertal polisanmälningar för grova bidragsbrott. Försäkringskassan har också kunnat återkräva cirka fem miljoner kronor som betalats ut i till exempel sjukpenning och sjukersättning.

- När vi lyckas lagföra smugglare som utnyttjar de gemensamma trygghetssystemen så innebär det också en framtida besparing för samhället. Det handlar om stora belopp som inte behöver betalas ut framöver till de smugglare som vi stoppar, säger Oscar Lindvall.

För mer information kontakta:

Oscar Lindvall, aktionsgruppledare Tullverket 040-661 33 31

Mattias Ragert, presschef 08-405 01 38

Tullverkets presstjänst, 0771-450 590 (8.00-18.00)

Nyckelord

Bilder

Beslag i Malmö 2020
Beslag i Malmö 2020
Ladda ned bild
Oscar Lindvall, aktionsgruppledare Tullverket
Oscar Lindvall, aktionsgruppledare Tullverket
Ladda ned bild

Om

Tullverket
Tullverket
Huvudkontor: Tegeluddsvägen 21, Stockholm


0771-450 590https://www.tullverket.se/sv/

Tullverkets vision: Bara godkända varor över gränsen. Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor in och ut ur Sverige, bidrar till ett säkert samhälle och konkurrensneutral handel. Vi förenklar den legala handeln och förhindrar den illegala genom att erbjuda smidiga tullrutiner för utrikeshandeln, en enkel gränspassage för resande och ett effektivt gränsskydd. Vårt uppdrag kommer från Sveriges riksdag och regering. Tullverket grundades 1636 och har i dag cirka 2 100 anställda. Generaltulldirektör är Charlotte Svensson.

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum