Djurens Rätt

500 000 färre hönor hålls i bur 2020

Dela

Sedan december 2017 har andelen hönor som sitter i bur minskat från 12,6 % till ungefär 5-6 %, en siffra som motsvarar en halv miljon hönor. Allt fler aktörer väljer idag bort ägg från hönor i bur men alla gör det inte, än. Djurens Rätt har kartlagt vilka företag som lever upp till konsumenternas förväntningar om buräggsfritt och vilka som halkar efter.

Hönor i bur hålls så trångt att de inte kan sträcka på sina vingar. Foto: Shutterstock_Henadzi Pechan
Hönor i bur hålls så trångt att de inte kan sträcka på sina vingar. Foto: Shutterstock_Henadzi Pechan

Sedan 1996 uppmärksammar äggbranschen den andra fredagen i oktober som “Äggets dag”. En dag då äggets positiva egenskaper lyfts fram men organisationen Djurens Rätt riktar istället ljuset på situationen för hönorna som värper äggen. I kartläggningen Äggläget  presenterar de vilka företag som har och inte har valt att säga nej till burhållning av hönor.

– Utvecklingen går år rätt håll, under de senaste åren har över 70 företag verksamma i Sverige sagt nej till burarna efter samtal med Djurens Rätt. Detta har gjort att andelen hönor i burar har halverats på bara tre år, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt.

Enligt Djurens Rätt så gömmer sig många av de burägg som finns kvar på marknaden som ingredienser i andra produkter som såser, bakverk med mera. Och även om många konsumenter och företag redan väljer bort burägggen så vill man från Djurens Rätts håll se en lagändring som förbjuder hållning av hönor i bur.

– Det är anmärkningsvärt att det helt saknas politisk vilja att lagstifta bort burarna när utvecklingen både hos konsumenterna och bland företaget talar ett så tydligt språk, säger Nathalie Söderström.

Internationellt sett så verkar viljan till lagstiftning vara större. I Luxemburg, Tjeckien, Tyskland, Schweiz och Österrike har burhållning av hönor förbjudits. Samma sak gäller för flertalet stater i USA som Washington, Oregon, Kalifornien, Arizona, Colorado, Michigan, Massachusetts och Rhode Island. I staterna förbjuds ofta även själva försäljningen av burägg.

Nyckelord

Bilder

Hönor i bur hålls så trångt att de inte kan sträcka på sina vingar. Foto: Shutterstock_Henadzi Pechan
Hönor i bur hålls så trångt att de inte kan sträcka på sina vingar. Foto: Shutterstock_Henadzi Pechan
Ladda ned bild

Länkar

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 50 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Minkfarmer stängs ned i Nederländerna på grund av covid-19 – åtgärder behövs i smittade Sverige26.10.2020 11:35:25 CETPressmeddelande

Enligt nederländska och danska experter är det sannolikt att flera anställda på minkfarmer fått covid-19 från just minkar. Att en minkfarm nu påträffats smittad i Sverige är extremt oroväckande. Med anledning av riskerna för både djurhälsa och människohälsa yrkade bland andra Djurens Rätt för en global stängning av alla minkfarmer redan i början av juni. Enbart nederländska politiker har lyssnat.

Djurens Rätt släpper ny rapport om växtbaserad mat i skola och förskola19.10.2020 08:41:41 CESTPressmeddelande

Intresset för växtbaserad mat saknar motstycke och försäljningen av produkter bedöms att mer än fördubblas till 2025. Enigheten bland forskare är stor kring att vi behöver minska på köttet, och i offentlig sektor strävar en majoritet av Sveriges kommuner efter att öka serveringen av växtbaserat i skolor och andra verksamheter. Åtgärden har stor potential att hjälpa dem att nå längre i sitt klimatarbete, samt att förenkla arbetet i köken genom att mindre tid behöver läggas på specialkost. Om detta handlar Djurens Rätts nya faktarapport Mer växtbaserat i skola och förskola, men hur?

Pressinbjudan: Webbinarium om växtbaserad mat i skola och förskola12.10.2020 08:00:00 CESTPressinbjudan

Intresset för växtbaserad mat saknar motstycke och försäljningen av produkter bedöms att mer än fördubblas till 2025. Enigheten bland forskare är stor kring att vi behöver minska på köttet, och i offentlig sektor strävar en majoritet av Sveriges kommuner efter att öka serveringen av växtbaserat i skolor och andra verksamheter. Men fortfarande så nekar närmare hälften av kommunerna veganskt till elever som efterfrågar det. Hur kommer vi vidare?

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum