Linköpings kommun

500 med försörjningsstöd ska komma närmare ett jobb

Dela

Linköpings kommun gör en storsatsning för att minska antalet personer som står långt från arbetsmarknaden. På sikt ska färre människor gå på försörjningsstöd och kommunen ska få ett tillskott i sitt rekryteringsbehov.

Linköpings kommun har låg arbetslöshet, men ett hundratal individer har länge stått långt från arbetsmarknaden och behöver extra stöd för att komma i arbete eller studier.

Kommunstyrelsen antog därför den 13 november ett arbetsmarknadsprogram som ska snabba på etableringen av personer som står långt från arbetsmarknaden och har försörjningsstöd. 500 arbetsmarknadsinriktade platser kommer skapas, vilket innebär att 500 personer kan ta del av programmet.

– Det här kommer vara livsavgörande för många personer i Linköping. Med fler i arbete får vi en mer sammanhållen kommun. Förutom att färre blir beroende av försörjningsstöd får vi ett välkommet tillskott på arbetsmarknaden, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.

Det nya arbetsmarknadsprogrammet har en förbättrad struktur där varje individ följs upp och får anpassat stöd utifrån sitt behov. Det kan till exempel handla om arbetsträning utifrån ens egna förutsättningar. 

– Det är viktigt att hitta individanpassade vägar för personer med försörjningsstöd. Jag vill särskilt lyfta kvinnor som står långt från arbetsmarknaden, eftersom det till viss del krävs andra verktyg för att nå dem, säger Birgitta Rydhagen (MP), kommunalråd.

Arbetsmarknadsprogrammet är en långsiktig satsning som kommer följas upp regelbundet. För en del av deltagarna kommer det krävas längre tid med olika milstolpar längs vägen.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Heltidsaktivering för försörjningsstödsmottagare10.5.2019 14:00:00 CESTPressmeddelande

Trots långvarig högkonjunktur har utanförskapet bitit sig fast hos tusentals Linköpingsbor. Allians för Linköping fortsätter därför att investera för att fler ska få möjlighet till jobb och sysselsättning och har gett i uppdrag till Utbildningskontoret och Social- och omsorgsförvaltningen att utreda hur Linköpings kommun kan införa krav på heltidsaktivering för personer som har försörjningsstöd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum