Röda korset

5000 anhöriga saknas av personer i Sverige

Dela

Varje år förlorar tusentals människor kontakten med varandra i samband med krig, konflikt och naturkatastrofer. Just nu saknar minst 1 300 människor i Sverige information om vad som hänt nästan 5 000 anhöriga. Att leva i ovisshet om vad som hänt en älskad anhörig kan vara oerhört plågsamt och gör det svårt att gå vidare i livet.

Den 30 augusti uppmärksammar Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen The International Day of the Disappeared. Detta för att hedra de människor som saknas efter krig och konflikt eller som har försvunnit längs flyktvägarna, samt deras anhöriga. För varje saknad person finns många familjemedlemmar som lever i ovisshet utan att veta om deras anhöriga är döda eller vid liv. Det finns även många praktiska problem som den som saknar en anhörig brottas med både socialt, juridiskt och ekonomiskt. Den internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsens nätverk gör det möjligt att på olika sätt efterforska familjemedlemmar på de flesta ställen i världen.

– Många av de här saknade personerna kommer aldrig att återfinnas och deras anhöriga kommer fortsatt tvingas leva i ovisshet. Vi vet att det är oerhört svårt att gå vidare när man inte vet vad som har hänt en älskad partner, barn, bror eller syster. Det påverkar den psykiska hälsan och möjligheten att etablera sig i ett nytt land, säger Martin Ärnlöv generalsekreterare på Svenska Röda Korset.

Många anhöriga som har saknade familjemedlemmar vänder sig till Röda Korset för att få svar. I samband med flyktingsituationen 2015 och fram till 2018 såg Svenska Röda Korset en drastisk ökning av antalet ärenden. De flesta ärenden var barn och unga vuxna som förlorat kontakten med sina familjemedlemmar i eller på väg till Europa, ofta i samband med resa över Medelhavet. I flera fall arbetar därför Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen tillsammans för att samordna insamling av DNA från familjemedlemmar och med myndigheter i olika länder kring Medelhavet.

Sedan ett par år tillbaka har antalet nya efterforskningsförfrågningar till Svenska Röda Korset sjunkit, inte på grund av att behovet minskat, utan snarare som en följd av att gränskontroller och andra hinder gjort det svårare att komma till Sverige. Varje öppnat ärende kan pågå under lång tid innan svar om saknade anhöriga kan lämnas. Fortfarande arbetar Svenska Röda Korset med ärenden kopplade till konflikten på Balkan och andra världskriget.

– Vi vet att den nationella såväl som europeiska migrationspolitiken påverkar antalet saknade. Begränsningar i rätten till familjeåterförening tvingar exempelvis fler kvinnor och barn att genomföra livsfarliga resor över Medelhavet. Senast för ett par veckor sedan såg vi en ny tragedi där 45 flyktingar och migranter omkom utanför Libyens kust, säger Martin Ärnlöv.

Att ge anhöriga information om vad som hänt betyder oerhört mycket för den psykiska hälsan och etableringen i ett nytt land. Röda Korset understryker därför vikten av att svenska myndigheter, i enlighet med den internationella humanitära rätten, ser till att anhöriga till personer som saknas får rätt stöd, och underlättar för dem att utöva sin rätt att få veta vad som har hänt, samt ser över de regelverk som får konsekvenser - juridiskt, ekonomiskt och socialt – för de drabbade anhöriga.

  • Per den 31 juli fanns det ca 1300 pågående efterforskningsärenden hos Svenska Röda Korset. Det betyder att minst 1 300 personer i Sverige saknar en anhörig. Eftersom en person ofta saknar mer än en anhörig letar Röda Korset i dagsläget efter nästan 5000 saknade personer. 60 % av de som saknas är barn.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Mamma med bild på sin saknade son
Mamma med bild på sin saknade son
Ladda ned bild
Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset
Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset
Ladda ned bild
Diagrammet visar Svenska Röda Korsets in/utkommande efterforskningsförfrågningar där saknade personer eftersöks utomlands eller i Sverige. Siffran för 2020 sträcker sig fram till och med 20 augusti 2020.
Diagrammet visar Svenska Röda Korsets in/utkommande efterforskningsförfrågningar där saknade personer eftersöks utomlands eller i Sverige. Siffran för 2020 sträcker sig fram till och med 20 augusti 2020.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation och finns i 192 länder. Vi kämpar för att ingen människa ska lämnas ensam i en katastrof.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Svenskarnas vanligaste ursäkter tonsätts till pampig julmusik16.12.2020 07:00:00 CETPressmeddelande

Det finns många ursäkter för att inte skänka pengar. ”Jag swishar sen” eller ”jag hinner inte nu, en annan gång” är några klassiker. Med Ursäktskören vill Röda Korset väcka igenkänning hos människor genom ursäkter man slänger sig med för att undvika att donera pengar. Ursäktskören leds av sångerskan Julia Frej som framför "Det är sjukt mycket nu" till melodin av “Gläns Över Sjö och Strand”.

Förslaget till ny migrationslagstiftning skulle få allvarliga humanitära konsekvenser3.12.2020 08:00:00 CETPressmeddelande

Svenska Röda Korset har lång erfarenhet av arbete för och med människor på flykt globalt, nationellt och lokalt. Vi finns med från flyktens början i konflikt och katastrof, längs flyktens väg, vid ankomsten i Sverige, i asylprocessen och etableringen i samhället samt med medmänskligt stöd i Sveriges förvar. Idag har Röda Korset skickat in sitt remissyttrande över betänkandet En långsiktigt hållbar migrationspolitik (SOU 2020:54).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum