Göteborgs stift

5,2 miljoner till arbetet med asylsökande och flyktingar i Göteborgs stift

Dela

Kyrkostyrelsen har beslutat om fördelningen av 60 miljoner kronor till Svenska kyrkans arbete med asylsökande och flyktingar. Av dessa pengar går 5,2 miljoner till Göteborgs stift.

Svenska kyrkan har ett stort engagemang för människor på flykt.
Svenska kyrkan har ett stort engagemang för människor på flykt.

Svenska kyrkan har ett stort engagemang för människor på flykt; lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. De senaste åren har arbetet intensifierats och prioriterats, bland annat genom extra ekonomiska medel från nationell nivå. Kyrkomötet beslutade 2016 att anslå 60 miljoner kronor per år under 2017-2019 för att stärka arbetet för människor på flykt. 

– Vi vet att situationen är fortsatt ansträngd. I församlingarna finns mycket omsorg men också stor frustration och vrede över att människor kommer i kläm. Det är bra att kyrkostyrelsen idag har beslutat om dessa pengar för vårt fortsatta arbete med människor som är nya i Sverige, säger ärkebiskop Antje Jackelén som är ordförande i Kyrkostyrelsen. 

Stöd till församlingarnas arbete
Beslutet om fördelning har tagits utifrån behoven på migrationsområdet, som ständigt utvecklas. De senaste årens stora engagemang i mottagandet av asylsökande är i stort sett över. Nu handlar arbetet i församlingarna om att möta människor i olika faser i asylprocessen och människor som fått uppehållstillstånd och ska etablera sig i det svenska samhället, samt att bidra till social sammanhållning.  

5,2 miljoner till Göteborgs stift
De 60 miljonerna fördelas enlig följande: 
28 miljoner kronor till församlingar/pastorat, 14,5 miljoner kronor till stiften, 13,6 miljoner kronor fördelas till den internationella verksamheten och 3,9 miljoner kronor avsätts för nationella satsningar.

De 5,2 miljoner som Göteborgs stift får går framförallt till tjänster för arbete med asylsökande och integration, dels på stiftet dels i församlingarna. En del tjänster är tidsbegränsade projekttjänster som är beroende av dessa medel. En del pengar går till verksamhet inom samma område.

Göteborgs stift får 5 217 500 kr. Av dessa pengar delas 3 444 000 ut till församlingarna. Vidare går 1 773 500 kr till att stärka Göteborgs stifts arbete, vilket innebär en 100 procentig stiftsadjunkt samt kurser och utbildningar.

Församlingar i Bohuslän, Halland och Västergötland får pengar
Följande församlingar och pastorat har fått del av pengarna: Tanum, Uddevalla, Lysekil, Orust, Tjörn, Lilla Edet, Kungälv-Ytterby, Nylöse, Kortedala, Angered, Partille, Backa, Varberg, Falkenberg, Halmstad, Getinge-Oskarström (Spenshult) och Hök.

Kontakt Församlingar:

Getinge-Oskarström – arbete på det stora asylboendet Spenshult med 550 - 600 personer inklusive ensamkommande, diakonal och juridisk hjälp m.m. Samarbete med Agape Halmstad
Katarina Hultstrand, 0762-933134, katarina.hultstrand@svenskakyrkan.se  

Kortedala – projektet ENVIS, en väg in i det svenska samhälle
Andrea Bruzelius, 0737-73 10 83, andrea.bruzelius@svenskakyrkan.se 
 

Lysekil – ensamkommande & gudstjänster
Peter Moll, 0523-29 32 63, peter.moll@svenskakyrkan.se 

Tanum – tolerans och mångfald, caféer

Anna Salén, 0525-640 08, anna.salen@svenskakyrkan.se   

Uddevalla – interreligiöst arbete & kvinnor
Catarina Svensson, 0734-30 99 82, Catarina.svensson@svenskakyrkan.se  

Varberg – Integration Bageri, trädgårdarbete, SFI
Daniel Kullenberg, 0340-813 45, Daniel.Kullenberg@svenskakyrkan.se  

Kontakt Göteborgs stift: 
Eva Glemme, stiftsadjunkt för migration
070-542 24 44, eva.glemme@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Kontakter

Torgny LindénPressekreterare

Kontaktperson för biskop Susanne Rappmann samt stiftsstyrelse och domkapitel i Göteborgs stift. Även länk till församlingar i stiftet (Bohuslän, Halland och Sydvästra delen av Västergötland)

0706-331287torgny.linden@svenskakyrkan.se

Bilder

Svenska kyrkan har ett stort engagemang för människor på flykt.
Svenska kyrkan har ett stort engagemang för människor på flykt.
Ladda ned bild

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum