PTK

6 av 10 okunniga om kollektivavtalets sjukförsäkring

Dela

Hela 60 procent av de privatanställda tjänstemännen vet inte att en sjukförsäkring ingår i kollektivavtalet. Det visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av den fackliga samverkansorganisationen PTK. Kollektivavtalets sjukförsäkring ger en privatanställd tjänsteman i genomsnitt 10 900 kronor mer i månaden vid sjukfrånvaro.

– Kollektivavtalet är ett viktigt skyddsnät för den som blir sjuk. Det behövs en ökad kunskap om vad kollektivavtalet innebär vid längre sjukfrånvaro, säger Ulrika Öberg, försäkrings- och pensionsspecialist på PTK.

I dag omfattas 77 procent av de privatanställda tjänstemännen av kollektivavtal. De har därmed rätt till högre ersättning vid sjukfrånvaro som är längre än 14 dagar. De kollektivavtalade ersättningarna vid sjukdom omfattar alla på arbetsplatsen. Men enligt en färsk undersökning känner bara 40 procent av de privatanställda tjänstemännen till att denna förmån ingår i kollektivavtalet.

Kollektivavtalen ser olika ut i olika sektorer. För en privatanställd tjänsteman som blir sjuk under en längre tid ger kollektivavtalet i genomsnitt 10 900 kronor mer i månaden jämfört med en person som inte omfattas av kollektivavtal.

– Många är oroliga över vad som skulle hända med ekonomin om de blir långvarigt sjuka. Men den som arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal kan känna sig lugn, säger Ulrika Öberg.

Mer information och kontakt

Här hittar du mer information om hur stora skillnaderna blir i ersättning vid sjukdom och mer information om undersökningen (pdf-fil).

För mer information eller ytterligare kommentarer, kontakta

Emilia Emtell, kommunikationschef, PTK: 073-745 36 03, emilia.emtell@ptk.se eller

Ulrika Öberg, försäkrings- och pensionsspecialist, PTK: 076-282 90 01, ulrika.oberg@ptk.se.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

PTK
PTK
Kungsgatan 57 A
111 22 Stockholm

08 - 440 85 00https://ptk.se/
PTK är en samverkansorganisation för 25 fackförbund som tillsammans representerar 810 000 privatanställda tjänstemän. Målet är att förbättra villkoren och öka tryggheten för tjänstemän inom privat sektor på jobbet, mellan jobben och efter jobbet. Genom att företräda många kan PTK förhandla fram kollektivavtal med goda villkor.

Följ PTK

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från PTK

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum