Unionen

6 av tio privata företag har gjort lönekartläggning

Dela

Merparten av landets 30 största myndigheter bryter mot lagen när det gäller att göra en årlig lönegranskning rapporterar Tidningen Publikt. I privat sektor ser det annorlunda ut. Majoriteten har följt diskrimineringslagens krav och gjort en årlig lönekartläggning.

När Unionen senast frågade förtroendevalda om deras arbetsgivaren gjort en årlig lönekartläggning under året eller året innan svarade sex av tio att arbetsgivaren genomfört en lönekartläggning.

Samtidigt uppgav 23 procent att arbetsgivarna inte följer diskrimineringslagens krav på årliga lönekartläggningar. Nio procent har aldrig genomfört en lönekartläggning.

– Även om det ser något bättre ut på privata företag är det långt ifrån bra siffror. Lönekartläggningar är viktiga eftersom det fortfarande är stora skillnader mellan kvinnor och mäns löner. Kartläggningen ett effektivt verktyg för att se hur det egentligen ser ut, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

Unionens 6 enkla steg till jämställda löner

Här är de viktigaste framgångsfaktorerna för mer jämställda löner på en arbetsplats.

  1. Lönekartläggning. Arbetsplatsen genomför lönekartläggning och analys varje år. Det finns en medvetenhet om att jobb som idag främst utförs av kvinnor riskerar att ha en för låg lönenivå i förhållande till kraven i arbetet.
  2. Tydliga kriterier. Det finns tydliga kriterier för lönesättningen och de lönesättande cheferna tar sig tid att förklara för medarbetarna varför hen har den lön hen har.
  3. Klok kompetensutveckling. Arbetsplatsen använder kompetensutveckling som ett sätt att främja jämställda löner.
  4. Samma tillgång till förmåner. Alla har alla samma tillgång till löne- och anställningsförmåner oavsett kön. Till exempel bonusar, arbetskläder, tjänstemobil och tjänstebil.
  5. Föräldralediga är med. Föräldralediga är med i lönerevisionen på samma villkor som övriga anställda.
  6. Nyanställda tas emot rätt. Här säkerställer man att nyanställda hamnar rätt i lönestrukturen redan från början. Om någon begär 30 000 kr/månad men egentligen bör få 32 000 kr/mån för att hamna rätt så får hen det.

Unionens rapport: Jämställda löner

Jämställda löner 2019 Löneskillnader mellan privatanställda tjänstemän på svensk arbetsmarknad och arbetet för jämställda löner

Undersökningen visar att lönekartläggning och analys är en effektiv metod för att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män som utför

Nyckelord

Kontakter

PressjourUnionens pressjour för journalister

Presstjänsten besvarar medias frågor om Unionen. Vi förmedlar också kontakt till våra talespersoner

Tel:08-504 151 00press@unionen.se

Bilder

Länkar

Om

Unionen
Unionen
Olof Palmes gata 17
105 32 Stockholm

08-504 151 00http://www.unionen.se/

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar, varav mer än 29 000 förtroendevalda på över 86 000 arbetsplatser. Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.

Utöver våra yrkesverksamma medlemmar välkomnar Unionen även egenföretagare, chefer och studenter. Vi finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.

Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

Jobbtillväxt i storstadsregionerna – då minskar långtidsarbetslösheten11.10.2021 14:27:03 CEST | Pressmeddelande

Långtidsarbetslösheten har stigit kraftigt under Coronakrisen och pekas ut som det stora problemet på svensk arbetsmarknad just nu. Under september månad minskade antalet långtidsarbetslösa under fyra veckor i följd. Unionens analys visar att det framförallt berodde på att utvecklingen vände i Stockholm, Göteborg och Malmö. Första veckan i oktober ökade långtidsarbetslösheten något igen, men det tror Unionen är ett tillfälligt hack i kurvan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum