Unionen

6 av tio privata företag har gjort lönekartläggning

Dela
Merparten av landets 30 största myndigheter bryter mot lagen när det gäller att göra en årlig lönegranskning rapporterar Tidningen Publikt. I privat sektor ser det annorlunda ut. Majoriteten har följt diskrimineringslagens krav och gjort en årlig lönekartläggning.

När Unionen senast frågade förtroendevalda om deras arbetsgivaren gjort en årlig lönekartläggning under året eller året innan svarade sex av tio att arbetsgivaren genomfört en lönekartläggning.

Samtidigt uppgav 23 procent att arbetsgivarna inte följer diskrimineringslagens krav på årliga lönekartläggningar. Nio procent har aldrig genomfört en lönekartläggning.

– Även om det ser något bättre ut på privata företag är det långt ifrån bra siffror. Lönekartläggningar är viktiga eftersom det fortfarande är stora skillnader mellan kvinnor och mäns löner. Kartläggningen ett effektivt verktyg för att se hur det egentligen ser ut, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

Unionens 6 enkla steg till jämställda löner

Här är de viktigaste framgångsfaktorerna för mer jämställda löner på en arbetsplats.

  1. Lönekartläggning. Arbetsplatsen genomför lönekartläggning och analys varje år. Det finns en medvetenhet om att jobb som idag främst utförs av kvinnor riskerar att ha en för låg lönenivå i förhållande till kraven i arbetet.
  2. Tydliga kriterier. Det finns tydliga kriterier för lönesättningen och de lönesättande cheferna tar sig tid att förklara för medarbetarna varför hen har den lön hen har.
  3. Klok kompetensutveckling. Arbetsplatsen använder kompetensutveckling som ett sätt att främja jämställda löner.
  4. Samma tillgång till förmåner. Alla har alla samma tillgång till löne- och anställningsförmåner oavsett kön. Till exempel bonusar, arbetskläder, tjänstemobil och tjänstebil.
  5. Föräldralediga är med. Föräldralediga är med i lönerevisionen på samma villkor som övriga anställda.
  6. Nyanställda tas emot rätt. Här säkerställer man att nyanställda hamnar rätt i lönestrukturen redan från början. Om någon begär 30 000 kr/månad men egentligen bör få 32 000 kr/mån för att hamna rätt så får hen det.

Unionens rapport: Jämställda löner

Jämställda löner 2019 Löneskillnader mellan privatanställda tjänstemän på svensk arbetsmarknad och arbetet för jämställda löner

Undersökningen visar att lönekartläggning och analys är en effektiv metod för att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män som utför

Nyckelord

Kontakter

PressjourUnionens pressjour för journalister

Presstjänsten besvarar medias frågor om Unionen. Vi förmedlar också kontakt till våra talespersoner

Tel:08-504 151 00press@unionen.se

Bilder

Länkar

Om

Unionen
Unionen
Olof Palmes gata 17
105 32 Stockholm

08-504 151 00http://www.unionen.se/opinion

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 690 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser.

Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.

Unionen finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.

Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

 

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

Unionen om budgeten: satsningar för att stärka svensk konkurrenskraft och kompetens saknas15.4.2024 11:35:00 CEST | Pressmeddelande

Regeringen presenterar flera nödvändiga satsningar på vård, skola och rättsväsendet, men satsningar för att komma till rätta med kompetensgapet på arbetsmarknaden saknas. Unionen hade velat se satsningar på CSN och Försäkringskassan för att hantera omställningsstudiestödet - och pengar till högskolor och universitet för att utveckla kursutbudet för yrkesverksamma.

Svenskt Näringsliv, Unionen, Ledarna, Sveriges Ingenjörer och PTK presenterar förslag till uppdaterad ägarstyrning av Alecta10.4.2024 17:08:44 CEST | Pressmeddelande

Svenskt Näringsliv, Unionen, Sveriges Ingenjörer, Ledarna och Förhandlings- och samverkansrådet PTK har genomfört en översyn av ägarstyrningen av Alecta. Detta i syfte att långsiktigt stärka Alecta genom mer strukturerade processer, ökad transparens och större förutsägbarhet i ägarstyrningen. Mot bakgrund av denna översyn lämnas nu ett antal förslag på förändringar för Alectas överstyrelse att besluta om på nästkommande ordinarie överstyrelsemöte, den 25 april.

Unionens nya rapport Arbetsmiljöbarometern 2023: Stressen bland privatanställda tjänstemän minskar alldeles för långsamt27.3.2024 08:32:22 CET | Pressmeddelande

I dagens Sverige är den arbetsrelaterade pressen och stressen för privatanställda tjänstemän en oroande realitet som inte minskar tillräckligt snabbt. Unionen lanserar idag en ny rapport, Arbetsmiljöbarometern 2023, som fokuserar på att belysa utmaningarna och behoven för en riskfri och god arbetsmiljö för privatanställda tjänstemän.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye