Dagens Samhälle

60 000 nya byggare behövs

Dela

Ska Sverige klara målen för bostadsbyggande och infrastruktur de kommande åren behövs 60 000 nya byggnadsarbetare. Det visar Dagens Samhälles kartläggning. Bristen på yrkesarbetare gör att byggföretagen jagar folk utomlands.


– Det är personalbrist redan i dag och svårt att hitta folk. Arbetsledande personal har vi haft ont om i flera år, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier.

Ännu värre lär det bli.

Ska Sverige nå målen för bostadsbyggande behövs minst 70 000 nya lägenheter per år. Det innebär att cirka 40 000 nya byggnadsarbetare behövs för bostadsbyggande.

För de stora infrastrukturprojekt som beslutats eller planereras är arbetskraftsbehovet inte lika stort, men lågt räknat behövs 20 000 fler inom anläggningssektorn de kommande åren.

Trots goda möjligheter till jobb är det få unga som väljer gymnasiets byggprogram. Personalbristen gör att företagen istället vänder blicken utomlands.

– Byggbranschen är internationell och genom rörligheten inom EU kan företagen fylla på med utländsk arbetskraft, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen, till Dagens Samhälle.

Nyckelord

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum