Djurens Rätt

60 000 uppmanar Jordbruksverket att dra tillbaka förslag om smågrisar

Dela

Idag klockan 14.00 besöker Djurens Rätt tillsammans med en rad andra djurrätts- och djurskyddsorganisationer Jordbruksverket med en namnlista på närmare 60 000 namn. Syftet med mötet och med namninsamlingen är att försöka stoppa ett förslag till nya och ändrade djurskyddsföreskrifter som bland annat innehåller ett förslag om att smågrisar skall få tas tidigare från sin mamma.

Foto: Krumanop/shutterstock
Foto: Krumanop/shutterstock

Djurens Rätt har samlat in 41 227 namn på en dryg månad och Djurskyddet Sverige 18 292 st, flera forskare inom området djurvälfärd har också kritiserat förslaget.

– Det visar vilket starkt engagemang det finns i den här frågan. Vi menar att förslaget bör dras tillbaka i sin helhet. Det har utformats helt utan samråd med djurrätts- och djurskyddsorganisationer och saknar ett vetenskapligt underlag för vilka konsekvenser ändringarna får ur ett djurvälfärdsperspektiv, säger Linda Björklund, etolog och ansvarig för frågor om djur i livsmedelsindustrin på Djurens Rätt.

Om det nya förslaget träder i kraft så blir det tillåtet att skilja smågrisar från sina mammor 7 dagar tidigare än dagens gräns på 28 dagar. En digivningsperiod på mindre än fyra veckor hos grisar leder till ökad risk för beteendestörningar och avråds av bl.a. Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet.

– Att ta smågrisarna tidigare står i strid med vetenskaplig forskning på området och har lett till att svenska forskare hårt kritiserat förslaget för att gå grisnäringens intressen tillmötes, säger Linda Björklund på Djurens Rätt.

Vid överlämningen närvarar; Linda Björklund - Djurens Rätt, Bo Algers - Compassion in World Farming Sverige, Gunnela Ståhle – ordförande för Vi konsumenter, Åsa Hagelstedt – generalsekreterare på Djurskyddet Sverige.

Nyckelord

Kontakter

Linda Björklund, etolog, ansvarig för frågor om djuren i livsmedelsindustrin
linda.bjorklund@djurensratt.se
0225-128 60

Bilder

Foto: Krumanop/shutterstock
Foto: Krumanop/shutterstock
Ladda ned bild

Länkar

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med mer än 40 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för ett en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Future of fashion - Sveriges första djurvänliga modevisning12.10.2018 07:30Pressmeddelande

På Djurens Rätts mässa Vegovision som äger rum på Münchenbryggeriet i Stockholm, anordnas Sveriges första djurvänliga modevisning. Modeindustrin är en komplex industri som inte bara bidrar till en stor klimatpåverkan men som också orsakar lidande för miljontals djur. Djurens Rätt vill ändra på detta och med Future of fashion visar organisationen det senaste inom en växande skara modeföretag som arbetar hållbart både när det kommer till djur och natur.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum