Dagens industri

600 miljoner till flyktinghjälp - supersumma när företagen gav julgåvor

Dela

De fyra hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Unicef Sverige, SOS Barnbyar och Sverige för UNHCR får tillsammans in 600 miljoner kronor i årets julkampanjer. Deras egna insamlingar gav 299 Mkr, men tack vare finansmannen Roger Akelius löfte om att dubbla pengarna som Dagens industri följt i artikelserien #mittbolagbidrar landar slutsumman på 600 Mkr.

Hösten 2019 gick Roger Akelius ut i Dagens industri och lovade att han skulle dubbla julgåvorna under november och december till organisationerna Unicef, Läkare utan gränser och SOS Barnbyar. Kort därefter anslöt Sverige för UNHCR som efter en lyckad annonsering i Dagens industri fick kontakt med finansmannen och hans stiftelse Akelius Foundation.

Temat för årets insamling har varit att hjälpa människor på flykt. Ett viktigt fokusområde för hjälporganisationerna är att använda pengarna till att förbättra situationen i flyktinglägren i Grekland, bland annat i lägret Moria på ön Lesbos.

Slutresultatet för julkampanjen blir 600 Mkr (totalbelopp med Roger Akelius bidrag inom parentes).

  • Läkare utan gränser 160 (320)
  • Unicef Sverige 69 (138)
  • SOS Barnbyar 38 (76)
  • Sverige för UNCHR 32 (64)

”Det är en enormt glädjande siffra och verkligen både viktigt och roligt att Dagens industri har kunnat bidra till att få in en så här stor summa pengar till de här organisationerna. Det visar också att de svenska företagen har ett stort hjärta och är beredda att bidra med resurser som ska hjälpa dem som har det allra svårast”, säger Dagens industris chefredaktör Peter Fellman.

För Roger Akelius var den ursprungliga planen att Akelius Foundations skulle bidra med omkring 175 Mkr, men nu landar hans slutinbetalning till de fyra hjälporganisationerna på 301 Mkr.

”Jag tackar ödmjukt för euforin av att förlora några hundra miljoner. Jag är lyrisk över att några hundratusen svenskar hjälper flyktingar. Att ’Sverige inte kan’ är amatörernas argument”. Sveriges bästa rekord är insamlingsrekord”, säger fastighetsmiljardären om resultatet i julkampanjen.

Det är fjärde året som Roger Akelius via Dagens industri utmanar näringslivet och svenskarna att skänka till hjälporganisationer. Det tidigare rekordet för Akelius Foundations välgörenhetsutmaning var 254 Mkr, Akelius Foundations pengar inräknat, och samlades ihop till förmån för Läkare utan gränser för två år sedan.

”Människor vill vara en del av Akelius-effekten och det vittnar vår givarservice om, kommentarsfältet på våra sociala medier och alla de personer som vill försäkra sig om att just deras gåva ska bli matchad. Att gåvan blir matchad och möjligheten att få vara en del av något större triggar uppenbarligen människor till att agera”, säger Katharina Ervanius, relationsansvarig på Läkare utan gränser.

Läs alla artiklar ur #mittbolagbidrar här:

https://www.di.se/amnen/mitt-bolag-bidrar/

Kontakter

Om

Dagens industri har cirka 150 anställda och en omsättning på cirka 750 miljoner kronor. Vd för Dagens industri är Anders Eriksson och chefredaktör är Peter Fellman. Dagens industris redaktion producerar både den rosa dagstidningen och veckomagasinet Di Weekend.

På di.se och Di Digital jobbar cirka 30 personer som, tillsammans med printupplagan, jobbar för att ge Di-läsaren de senaste nyheterna inom näringslivet samt fördjupningar och analyser dygnet runt i både text-, rörligt- och podd-format.

Försäljningen på Dagens industri sköts av två avdelningar: upplaga och annons. Övriga avdelningar är ekonomi, it, tryck och distribution samt hr.

Följ Dagens industri

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens industri

Dagens industri utnämner Näringslivets mäktigaste kvinna 20204.3.2020 19:00:00 CETPressmeddelande

Carina Åkerström, vd och koncernchef Handelsbanken har idag utnämnts till Näringslivets mäktigaste kvinna 2020 av Dagens industri. Priset delades ut på en gala på Grand Hotel i Stockholm nu ikväll. Motiveringen lyder som följer: “Som första kvinna på vd-posten i storbankens 150-åriga historia ska hon vända den negativa trenden med kostnader som ökar snabbare än intäkterna. I verktygslådan har hon omkring 12 500 anställda, 770 bankkontor och mer än 3 000 miljarder kronor i balansomslutning.” Dagens industri har idag publicerat en lista över de 125 mäktigaste kvinnorna i svenskt näringsliv. Följ länken för att läsa hela listan. Utöver priset till Näringslivet mäktigaste kvinna har vi också utnämnt vinnare i följande kategorier: Toppchef: Allison Kirkby, vd, Telia Motivering: “Hon återvänder till Sverige för det tyngsta jobbet i en bransch i stor förändring. Med miljontals kunder, nästan 7000 medarbetare och med staten som den största av nästan en halv miljon ägare ska hon få aktiekursen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum