Statens veterinärmedicinska anstalt

62 marina däggdjur undersökta 2021

Dela

62 sälar, tumlare och valar har kunnat undersökas tack vare allmänhetens rapporter om döda marina däggdjur. Förändringar i ekosystemen kan kartläggas och härledas när Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, kan följa deras sjukdomar och dödsorsaker.

En gråsälshane obduceras i fält på ön Ven i Öresund. Foto: SVA
En gråsälshane obduceras i fält på ön Ven i Öresund. Foto: SVA

Privatpersoner, organisationer, företag och föreningar som är verksamma längs Sveriges kuster är SVA:s ögon, öron och händer på plats.

– Utan allmänheten och fiskare som hittar och rapporterar döda djur, samt vårt Strandningsnätverk med Kustkontakter som hjälper oss praktiskt i fält, hade det här arbetet inte varit möjligt. Kustkontakterna hjälper oss med hantering och paketering av en död säl eller tumlare, lokal transport till en kustnära frys, eller med själva frysförvaringen i sig. Vissa, med särskild utbildning och kunskap, kan även hjälpa oss med provtagning av ett djur i fält. Vi välkomnar intresserade att höra av sig till vilt@sva.se för att vara med i Strandningsnätverket. Vem som helst får dock gärna rapportera in döda tumlare och sälar på tumlare.nrm.se. Alla rapporter vi får in ökar vår kunskap om marina däggdjur och bidrar till forskning, säger Jasmine Stavenow, marinbiolog på SVA.

Historiska händelser under 2021

Två händelser med avstamp på Öland var speciella förra året. Dels var det provtagningen i fält av knölvalen som tagit sig in i Östersjön och drivit i land på Ölands sydöstra kust. Den andra händelsen var en liten tumlare som hittades på den västra sidan av Öland.

– Båda dessa händelser är historiska, något som inte hör till vanligheterna. Det var första gången som en knölval hittats död i Östersjön så jag är glad att vi hade möjlighet att undersöka den. Tumlaren från Öland var särskilt intressant eftersom i princip alla tumlare vi undersöker är från syd- och västkusten. Det är mycket troligt att Ölandstumlaren istället härstammar från den akut hotade Östersjöpopulationen av tumlare, och därför är den särskilt viktig att samla in prover och data ifrån. Därutöver var även fyndet av en Nordlig näbbval som hittades vid Skärhamn på Västkusten mycket anmärkningsvärt förra året, avslutar Jasmine Stavenow.

Under övervakningsprogrammet 2021 undersöktes 44 valdjur (42 tumlare, en nordlig näbbval och en knölval) och 18 sälar (13 gråsälar och fem knubbsälar). Både strandade tumlare och sälar (med okänd dödsorsak) och bifångade tumlare (som oavsiktligt fastnat som bifångst och inlämnats av fiskare) undersöktes. Hos de med okänd dödsorsak var den vanligaste dödsorsaken bifångst eller sjukdom. SVA undersöker tumlare, andra valdjur och sälar i samarbete med Naturhistoriska riksmuseet som en del i hälso- och sjukdomsövervakningen av marina däggdjur. Övervakningen finansieras av Havs- och vattenmyndigheten och ingår i svensk miljöövervakning. Är du intresserad av att bli Kustkontakt i Strandningsnätverket kan du skicka e-post till vilt@sva.se och berätta vad du skulle kunna hjälpa till med.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En gråsälshane obduceras i fält på ön Ven i Öresund. Foto: SVA
En gråsälshane obduceras i fält på ön Ven i Öresund. Foto: SVA
Ladda ned bild

Länkar

Om

Statens veterinärmedicinska anstalt
Statens veterinärmedicinska anstalt
Ulls väg 2 B
756 51 Uppsala

018-67 40 00https://www.sva.se

Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se

Följ Statens veterinärmedicinska anstalt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt

Antibiotikaresistensen stabil hos djur – undantag finns21.6.2022 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

I Sverige har ledstjärnan för arbete mot antibiotikaresistens bland bakterier från djur under många år varit att jobba med förebyggande djurhälsoarbete. Redan på åttio- och nittiotalen gjordes grundarbetet då stora förbättringar uppnåddes, den stora majoriteten av djurslag i Sverige har ett gott läge när det gäller antibiotikaresistens. Idag publicerar Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Folkhälsomyndigheten den samlade rapporten Swedres-Svarm 2021.

11 EU-länder jämför hantering av sjukdomsutbrott för bättre samarbete14.6.2022 11:46:15 CEST | Pressmeddelande

Sjukdomsutbrott kan på kort tid påverka hela vårt samhälle. Ett exempel är livsmedelsburna smittor såsom salmonella, som kan spridas mellan djur och människor. Som en del i Sveriges förmåga att hantera denna typ av utbrott kommer fyra svenska myndigheter genomföra en övning som tagits fram på EU-nivå: SimEx. Övningen genomförs på liknande sätt av motsvarande myndigheter i ytterligare tio EU-länder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum