Nynäshamns kommun

625 färre bilresor när 25 testcyklister cyklade en månad

Dela

25 testcyklister sparade in över 400 mils bilkörning och 625 bilresor genom att ersätta bilen med var sin elcykel under maj månad. – De har visat att det är fullt möjligt att låta bilen stå till förmån för cykeln i många situationer, säger Robin Söderström, energi- och klimatrådgivare i de fyra kommuner som står bakom projektet.

Albin Niklasson var en av testcyklisterna i Nynäshamn.
Albin Niklasson var en av testcyklisterna i Nynäshamn.

Projektet är en gemensam satsning i kommunerna Nynäshamn, Haninge, Huddinge och Tyresö i samarbete med Energi- och klimatrådgivningen. Syftet med projektet var att få fler kommuninvånare att välja cykeln framför bilen.

– Det är jättefina resultat vi kan visa upp. Faktum är att om 20 procent av invånarna i våra fyra kommuner bytte ut bilresor i samma utsträckning som testcyklisterna i sex månader om året skulle de innebära cirka 4 582 800 färre bilresor, säger Robin Söderström.

Det är framför allt resor till och från arbetet som bytts ut. 61 procent av bilresorna som ersattes med cykel var 5 kilometer eller kortare och hela 74 procent av resorna var kortare än 10 kilometer.

– Vi ville visa att många bilresor enkelt kan ersättas med en cykeltur på 15 till 30 minuter. Våra cykelambassadörer har gjort ett utmärkt jobb med att visa att det faktiskt är fullt möjligt för många, säger Robin Söderström.

Förutom att cykla har deltagarna varit cykelambassadörer och inspirerat andra att cykla genom att göra inlägg i sociala medier under #testcyklist2019. Samtliga deltagare uppger i den utvärdering som gjorts att de skulle rekommendera elcykeln som färdmedel till en vän.

– Det bästa har varit chansen att prova elcykeln innan man köper den. Det fick mig att tänka på vilka resor jag kan byta ut. Många har känt igen mig och frågat hur det går, säger Maria Zetterberg från Nynäshamn, en av testcyklisterna.

----------------------------------------------------------------------------------------

För mer information, kontakta:
Robin Söderström,
energi- och klimatrådgivare, 08-535 363 95, robin.soderstrom@huddinge.se

Här finns mer information:
Nynäshamn.
Huddinge.länk till annan webbplats
Haninge.länk till annan webbplats
Tyresö.länk till annan webbplats

Kontakter

Bilder

Albin Niklasson var en av testcyklisterna i Nynäshamn.
Albin Niklasson var en av testcyklisterna i Nynäshamn.
Ladda ned bild

Om

Nynäshamns kommun
Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 34 Nynäshamn

08-520 680 00https://www.nynashamn.se/

Nynäshamns kommun har närmare 29 000 invånare. Här finns hav, stad och landsbygd. Bra kommunikationer med pendeltåg och motorväg ger tillgång till Stockholms stora utbud och arbetsmarknad. Nynäshamn – där havet och livet möts.

Följ Nynäshamns kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Nynäshamns kommun

Fredagar för framtiden på Viaskolan i Nynäshamn - mobilfritt, klimatundervisning, motion och nya vänner står på schemat16.10.2019 07:00:00 CESTPressmeddelande

Viaskolan i Nynäshamn ansluter sig till Fridays for future. ”Fredagar för framtiden på Viaskolan" innebär bland annat att lärarna har stort fokus på klimatet i undervisningen, att mobiltelefonerna lämnas hemma och att elever och personal hälsar på minst en person man inte känner. Samtidigt lanserar skolans rektor begreppet Smarta telefoner = osmarta elever.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum