Uppsala stift

63,6 miljoner kronor till Uppsala stifts kyrkor

Dela

Vid stiftsstyrelsens sammanträde den 20 september beslutades om kyrkoantikvarisk ersättning och kyrkounderhållsbidrag för 2019. Totalt handlar det om 63,6 miljoner som delas ut till Uppsala stifts kyrkor.

Kyrkoantikvarisk ersättning som utgör 54,1 miljoner kronor är pengar som staten ger till Svenska kyrkan för att underhålla och bevara de kulturvärden som kyrkan förfogar över och som räknas som en angelägenhet för hela svenska folket att bidra med. Syftet med den kyrkoantikvariska ersättningen är att upprätthålla det kyrkliga kulturvärdet och nå ”största kulturmiljönytta på ett rättvist sätt”.

Kyrkounderhållsbidraget utgör 9,5 miljoner kronor och är pengar som kommer från Svenska kyrkans egna tillgångar. Det ges i procentsatser 20-80 procent med avseende på hur den enskilda församlingens ekonomi ser ut. Principiellt är det ett utjämningsbidrag, även om också andra icke ekonomiska faktorer har betydelse för bidragets storlek.

Alla bidrag redovisas i bifogade filer.

Läs mer om kyrkoantikvarisk ersättning på

www.svenskakyrkan.se/uppsalastift/ekonomiska-ersattningar-och-bidrag

För vidare upplysningar, kontakta

Björn Björck, kyrkoingenjör, 018-68 07 09 eller bjorn.bjorck@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Uppsala stift - som tidigare kallades Ärkestiftet - omfattar Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland. I stiftet bor (2017-12-31) 789 144 personer varav 62,3 procent är medlemmar i Svenska kyrkan.

Uppsala stift är speciellt såtillvida att det har två biskopar, ärkebiskop Antje Jackelén och Karin Johannesson som är biskop i Uppsala stift. I stiftet finns 126 församlingar. 101 av dessa församlingar bildar 27 pastorat medan 25 församlingar är självständiga enheter som inte ingår i ett pastorat.

Följ Uppsala stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum