Region Uppsala

65 år och äldre i Uppsala län erbjuds tredje dos vaccin mot covid-19

Dela

Nu erbjuder Region Uppsala gruppen 65 år och äldre en tredje dos med vaccin mot covid-19. Kallelser har börjat skickas ut och i Uppsala kommun kan man också själv boka tid för påfyllnadsdos hos en privat vaccinationsbyrå.

Region Uppsala har beslutat att gruppen som är 65 år och äldre ska erbjudas påfyllnadsdosen genom att få en kallelse med förbokad tid i en av Region Uppsalas vaccinationslokaler. Kallelserna har redan börjat skickas ut.

- Smittan ökar i Europa och vi behöver skynda på vaccinationsarbetet så att de äldsta erbjuds en påfyllnadsdos. Vi behöver hitta nya arbetssätt så att vi kan öka vaccinationskapaciteten, säger Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare i Region Uppsala.

Region Uppsala har sedan tidigare avtal med privata vaccinationsbyråer, som vaccinerar i de särskilda, gemensamma vaccinationslokalerna. Detta samarbete utökas nu så att vaccinationer också kan ges i vaccinationsbyråernas egna lokaler.

Flera vaccinationsbyråer har tillfrågats och först ut blir Länsvaccinationer. Från den 22 november vaccinerar de i Fyris Park i Uppsala. Tidsbokningen till dessa vaccinationer har redan öppnat.

Covid-19-vaccination hos en vaccinationsbyrå erbjuds i nuläget bara i Uppsala kommun.

- Uppsala kommun har en stor befolkning och vi behöver det här tillskottet för att kunna fortsätta att vaccinera i ett högt tempo. I kommuner med färre invånare har vi inte samma problem. Men den som är otålig kan förstås boka in sig i Uppsala, även om man är folkbokförd i en annan del av länet, förutsatt att det gått minst fem månader sedan andra dosen, säger Margareta Öhrvall.

Vaccination mot covid-19 är alltid gratis. För att vara aktuell för att få dos 3 ska man vara född 1956 eller tidigare och det ska ha gått minst fem månader sedan föregående dos. Den som bokar tid hos en vaccinationsbyrå i Uppsala behöver ta med ett covidbevis eller vaccinationskort till vaccinationen som styrker att det har gått fem månader. I annat fall nekas man vaccination.

På webbplatsen 1177.se finns en lista med länkar till bokningen hos de vaccinationsbyråer som ingår i samarbetet.

- Det är också viktigt att alla erbjuds vaccination på lika villkor. Därför skickar vi lite senare i vinter ut kallelser med förbokad tid till alla som ännu inte fått dos 3. Vi vill vara säkra på att vi inte tappar bort någon på vägen. Den som har svårigheter att boka tid ska ändå kunna få sitt vaccin, säger Margareta Öhrvall.

Nyckelord

Kontakter

Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare Region Uppsala, kontakt går via presschef Jessica Elgenstierna, tel 070-611 39 51

Länkar

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Över 40 procent av unga män känner sig ensamma16.1.2023 08:02:35 CET | Pressmeddelande

42 procent av män mellan 18 och 29 år upplever besvär av ensamhet och isolering, 5 procent uppger svåra besvär. Motsvarande siffror för kvinnor mellan 18 och 29 år är 38 procent respektive 4 procent. Rökningen fortsätter att minska – och för första gången någonsin är det nu vanligare att kvinnor snusar än att de röker. Detta är några av resultaten från den senaste befolkningsundersökningen Liv och hälsa, genomförd av Region Uppsala.

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 20 december 202220.12.2022 17:24:24 CET | Pressmeddelande

Region Uppsala genomför en förstudie om kompletterande sjukhusbyggnader En förstudie om kompletterande sjukhusbyggnader för att säkra framtida verksamhetsbehov ska tas fram. Därtill en underhållsplan för Akademiska sjukhusets centralblock. Detta beslutade regionstyrelsen vid sitt möte. En lägesrapport ska lämnas till sjukhusstyrelsen och regionstyrelsen i augusti 2023. En återrapport ska också ske vad gäller en analys av verksamhetsbehoven, detta till regionstyrelsen i augusti 2023. Bakgrunden är att sjukhusstyrelsen i augusti 2021 beslöt att genomföra en fördjupad förstudie av centralblocket på Akademiska sjukhuset, med målet att ta fram en plan för hur renovering och eventuell nybyggnation kan utföras. Analyser visade ett ökat lokalbehov samt högre krav på lokalernas utformning. Begränsningar i konstruktion och takhöjd innebär exempelvis att det kommer att vara olämpligt att flytta tillbaka den ventilationskrävande operationsverksamheten till centralblocket. En slutsats är att sjukhu

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum