Växjö stift

67 miljoner till underhåll av kyrkor och deras inventarier

Dela

Församlingar och pastorat i Växjö stift delar på ca 67 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning och kyrkounderhållsbidrag för 2021. Pengarna går bland annat till återkommande vård och underhåll, takrenoveringar och konserveringar av inventarier.

Oskars kyrka som ska renoveras, både utvändigt och invändigt
Oskars kyrka som ska renoveras, både utvändigt och invändigt

– Det finns många angelägna projekt runtom i stiftet som nu kan förverkligas tack vare ersättning och bidrag. Ersättningen är en viktig del i det stora arbetet med att vårda vårt gemensamma kulturarv, säger stiftsantikvarie Maria Brynielsson.

I kyrkoantikvarisk ersättning (KAE) delas det ut totalt cirka 48 miljoner kronor fördelat på 208 olika ärenden i Växjö stift, som omfattar större delen av Småland samt Öland. Dessutom används överblivna medel från 2019 och 2020 års kyrkoantikvariska ersättning, 6 miljoner kronor. Pengarna går till vård och underhåll av kyrkobyggnader och deras inventarier. Exempelvis kommer ca 14 miljoner att användas till Sofiakyrkan i Jönköping där skiffertaket renoveras. Ca 7 miljoner tilldelas Oskars kyrka som ska renoveras både invändigt och utvändigt. Ljungby kyrka i Kronobergs län tilldelas ca 1 miljon till utvändig renovering av bland annat fasad och fönster.

Ca 12,3 miljoner kronor delas ut som kyrkounderhållsbidrag (KUB). Det är ett inomkyrkligt bidrag som bland annat kommer att användas till utvändig renovering av Anderstorps kyrka och Högsby kyrka men även invändig renovering av Sankt Olofs kyrka.

Listor på beviljade bidrag Listor på alla kyrkor som beviljats kyrkoantikvarisk ersättning och kyrkounderhållsbidrag för 2021 bifogas.

Fakta om kyrkoantikvarisk ersättning och kyrkounderhållsbidrag

Kyrkoantikvarisk ersättning är statliga medel och därmed samtliga medborgares ersättning till Svenska kyrkan för de merkostnader som uppstår i samband med vård och underhåll av de kyrkobyggnader och inventarier som skyddas av Kulturmiljölagen, vars kulturhistoriska värden ska upprätthållas och bevaras. Kostnaden för underhåll och restaureringar av kyrkobyggnaderna och deras inventarier är en stor utgift för församlingarna varje år.

Kyrkounderhållsbidraget är ett inomkyrkligt bidrag som även kan tilldelas nyare och ej tillståndspliktiga kyrkor som fördelas till vård- och underhåll av kyrkor och klockstaplar.

 

För mer information

Maria Brynielsson, stiftsantikvarie

0470-77 38 06

maria.brynielsson@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Kontakter

Lói Stefánsson, kyrkoherde i Uppvidinge Pastorat
0474-484 91
loi.stefansson@svenskakyrkan.se

Bilder

Oskars kyrka som ska renoveras, både utvändigt och invändigt
Oskars kyrka som ska renoveras, både utvändigt och invändigt
Ladda ned bild

Dokument

Om

Växjö stift
Växjö stift
Östraboliden
352 39 Växjö

+46(470)773800https://www.svenskakyrkan.se/vaxjostift

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Följ Växjö stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö stift

I helgen vigs fyra till tjänst i Växjö stift10.6.2020 10:35:46 CESTPressmeddelande

Till helgen firas präst- och diakonvigning i Växjö domkyrka, då fyra kandidater vigs till tjänst. Som så mycket annat kommer också vigningarna att påverkas av pandemin. Istället för en gemensam vigningsdag kommer kandidaterna att vigas två och två, under lördagen och söndagen. Med folkhälsomyndighetens gällande restriktioner kommer vigningarna att behöva bli mindre välbesökta än vanligt. - Det är en oerhört stor glädje att få ta emot dessa fyra till tjänst i Växjö stift, säger biskop Fredrik Modéus.

Vårdarens bön30.4.2020 09:33:09 CESTPressmeddelande

I den rådande samhällskrisen behövs bönen mer än någonsin. Olika undersökningar visar att många människor i Sverige ber. I själva verket är det fler som ber än som säger sig ha en tro. Det visar att behovet av bön är djupt förankrat i oss människor. Tillsammans med min fru som arbetar i vården har jag som biskop skrivit ”Vårdarens bön” för alla de som arbetar hårt och med risk för egen hälsa på sjukhus runt om i landet.

Vårdarens bön27.4.2020 08:39:03 CESTNyheter

Olika undersökningar visar att många människor i Sverige ber. I själva verket är det fler som ber än som säger sig ha en tro. Det visar att behovet av bön är djupt förankrat i oss människor. I den rådande samhällskrisen behövs bönen mer än någonsin. Tillsammans med min fru, som arbetar i vården, har jag som biskop skrivit ”Vårdarens bön” för alla de som arbetar hårt och med risk för egen hälsa på sjukhus runt om i landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum