Transportstyrelsen

7 personer omkom i januaritrafiken på väg

Dela

Under januari 2021 omkom 7 personer och 922 personer skadades (87 svårt skadade och 985 lindrigt skadade) i vägtrafiken. Det visar de preliminära uppgifter som kommit in till Transportstyrelsen den 15 februari 2021. Det är 13 färre omkomna jämfört med januari månad 2020.

4 av de omkomna personerna hade färdats i personbil och två på snöskoter. En var övrig trafikant. 2 av de omkomna var över 65 år och 3 var mellan 14 och 19 år.

Medelantalet omkomna i januari månad, under de föregående fem åren 2016-2020, är 18 personer.

– Aldrig tidigare har vi noterar så få omkomna per månad i trafiken. Antalet döda är under hälften än snittet för januari för de senaste tio åren men vi ser också att trafikflödet fortsatt att minska i landet även i januari i år, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.

Under de senaste tolv månaderna (feb 2020–jan 2021) har 177 personer omkommit i vägtrafiken. Under de senaste föregående tolv månaderna (feb 2019–jan 2020) omkom 214 personer. Jämför man med ett fem-års medelvärde för motsvarande tidigare tolv-månadersperioder har antalet omkomna minskat med 34 procent.

Ta det lugnt om du måste resa!

Den här veckan börjar sportlovsperioden och resandet förväntas öka. Folkhälsomyndighetens rekommendation är att eventuella resor bör ske på ett sätt som minimerar risken för smittspridning. Res bara om du måste med tanke på de restriktioner som finns kring pandemin. Men också för att hjälpa sjukvården genom att inte utsätta sig för risken att råka ut för olyckor som kan belasta vården än mer.

Om du ändå måste vara ute i trafiken vill vi påminna om följande:

  • Håll hastigheten
  • Håll avstånd
  • Tänk på samspelet med övriga trafikantet
  • Var nykter och drogfri i trafiken
  • Sluta rattsurfa.

Utvecklingen av dödade och svårt skadade redovisas i tabeller under sidorna Statistik över vägtrafikolyckor

Läs mer om Folkhälsomyndighetens rekommendationer vid resor och tillfällig vistelse på annan ort. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Transportstyrelsen
Transportstyrelsen
Olai kyrkogata 35
60232 Norrköping

https://transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum