Växjö stift

71 miljoner till underhåll av det kyrkliga kulturarvet

Dela
Församlingar och pastorat i Växjö stift delar på cirka 71 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning och kyrkounderhållsbidrag för 2023. Pengarna går framför allt till takarbeten samt fasad- och fönsterarbeten, invändiga ytskikt, konservering, brand- och stöldskydd, värmesystem och främjande av inomhusklimat.
Foto: Mathilda Eriksson
Foto: Mathilda Eriksson

I kyrkoantikvarisk ersättning delas det ut cirka 48,2 miljoner kronor i Växjö stift, som omfattar stora delar av Småland, Öland samt del av Halland. Dessutom används överblivna medel från 2021 års kyrkoantikvariska ersättning, cirka 7,9 miljoner kronor.

Några av de projekt som tilldelas kyrkoantikvarisk ersättning är:

· Forsheda kyrka, Målning och reparation av lanternin och torn

· Norra Sandsjö kyrka, klimatstyrsystem

· Ryssby kyrka (G-län), konservering textilier

· Kläckeberga kyrka, fasadarbeten

Cirka 15 miljoner kronor delas ut som kyrkounderhållsbidrag, ett inomkyrkligt bidrag. Några av de projekt som tilldelas kyrkounderhållsbidrag är:

· Vaggeryds kyrka, omläggning av tak

· Älghults kyrka, sanering krypgrund

· Bockara kyrka, omläggning av skiffertak

Listor på beviljade bidrag
Listor på alla kyrkor som beviljats kyrkoantikvarisk ersättning och kyrkounderhållsbidrag för 2023 finns som filer nedan.

Om kyrkoantikvarisk ersättning och kyrkounderhållsbidrag
Kyrkoantikvarisk ersättning är en statlig ersättning som en kompensation för det ansvar som Svenska kyrkan tar för vårt gemensamma kyrkliga kulturarv. Stiften fördelar ersättningen, i nära samråd med länsstyrelserna, utifrån en helhetsbedömning av de åtgärder som är planerade i stiftet. Kostnaderna för vård- och underhåll av kyrkobyggnaderna och föremålen som finns där är en stor utgift för församlingarna varje år och det ställs höga krav på kvalité i utförandet. Läs mer om kyrkoantikvarisk ersättning.

Kyrkounderhållsbidraget är ett inomkyrkligt bidrag som stiften fördelar. Alla kyrkobyggnader och klockstaplar som ägs och förvaltas av Svenska kyrkan kan tilldelas detta bidrag för vård- och underhållsåtgärder.

Kontakter

Bilder

Foto: Mathilda Eriksson
Foto: Mathilda Eriksson
Ladda ned bild

Dokument

Om

Växjö stift
Växjö stift
Östraboliden
352 39 Växjö

+46(470)773800https://www.svenskakyrkan.se/vaxjostift

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Följ Växjö stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum