Tukan förlag/Bokförlaget NoNa

75-årsdagen av Auschwitz befrielse

Dela

Den 27 januari för 75 år sedan befriades de fångar som fanns kvar i Auschwitz av sovjetiska trupper. Många av de överlevare som vittnat om sina upplevelser är inte längre vid liv, men deras berättelser lever kvar och vi får aldrig glömma vad som hände bakom dessa murar.

Att de fasansfulla händelser som pågick i dödslägren inte faller i glömska är det som motiverat många överlevare att orka berätta vad de varit med om. Besöker man Auschwitz idag möts man i en av barackerna av filosofen och poeten George Santayanas ord ”Those who cannot remember the past are condemned to repeat it.” Citatet sammanfattar den oro som många av de sista överlevarna delar.

Genom litteraturen kan vi se till att deras röster aldrig tystnar och Bokförlaget Nona är stolta över att ha flera starka berättelser om denna mörka tid i mänsklighetens historia på sin utgivningslista.

1939, i Wien, greps Gustav Kleinmann av SS. Tillsammans med sin tonårige son Fritz skickades han till lägret Buchenwald i Tyskland. Detta är början på en helvetesprövning som ska komma att pågå i många år.
När Gustav ska förflyttas till Auschwitz - en säker dödsdom vägrar Fritz lämna hans sida. Det som håller dem vid liv genom fasorna och lidandet är kärleken mellan far och son.

Pojkens som följde med sin far till Auschwitz av Jeremy Dronfield, baseras på Gustavs hemliga dagbok från lägren och ett digert grävande i historiska arkiv. Här berättas familjen Kleinmanns historia för första gången - en berättelse om kärlek, mod och överlevnad i en fruktansvärd verklighet utan motstycke.

Lale Sokolov kom till Auschwitz-Birkenau 1942. Han är en av alla de överlevare som under större delen av sitt liv inte ville prata om sin tid i koncentrationslägret för att slippa minnas.

Men 2003 kom han i kontakt med Heather Morris och anförtrodde sin berättelse till henne.

De många intervjuer Heather Morris gjorde med Lale resulterade i Tatueraren i Auschwitz som sålts i svindlande 4 miljoner exemplar världen över och var en av de mest lästa böckerna i Sverige 2019.

En av de mest oförglömliga personerna i Tatueraren i Auschwitz är Cilka Klein. Hennes öde fascinerade Heather Morris så mycket att hon började göra efterforskningar för att få reda på mer om henne. Det Lale hade berättat gav henne vad hon behövde för att kunna söka vidare och i vår, lagom till 75-årsminnet av fredsdagen, kommer Cilkas resa på svenska.

 
 För recensionsexemplar eller annat material, kontakta pressansvarig Jiwar Roshan, jiwar@tukanforlag.se  
 
 
 

Nyckelord

Bilder

Om

Tukan förlag/Bokförlaget NoNa
Tukan förlag/Bokförlaget NoNa
Örlogsvägen 15
426 71 Västra Frölunda

031-10 20 25http://www.tukanforlag.se

Hos Tukan förlag hittar du färgstarka och originella böcker. Vi har ett brett, prisvärt och alltid aktuellt sortiment fullt av kunskap, inspiration och underhållning. För både vuxna och barn. Genom vår nyfikenhet, flexibilitet och vilja att göra saker på vårt eget sätt, har vi utmanat en hel bransch och blivit en udda fågel i bokvärlden

Tukan förlag startades 2008 av Christian Bang-Melchior. Det är ett av Sveriges största förlag och ger ut cirka 300 nya titlar om året.

Bokförlaget Nona grundades 2010 i Göteborg och är ett systerförlag till Tukan förlag. På Nona ger vi ut omkring 15 böcker per år och i vår katalog hittar du såväl skönlitteratur som biografier och memoarer. Vi ger ut både svenska och utländska författare och har nära samarbeten med ett flertal internationella bokförlag.

Den röda tråden i vår utgivning är starka berättelser om fascinerande människor och deras livsöden. Våra böcker attraherar och engagerar en bred publik och säljs idag hos samtliga stora svenska återförsäljare.

Följ Tukan förlag/Bokförlaget NoNa

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tukan förlag/Bokförlaget NoNa

Formgivaren Oscar Kylberg debuterar som barnboksförfattare17.9.2019 07:45:00 CESTPressmeddelande

Formgivaren Oscar Kylberg är känd som ena halvan av designduon Bernadotte & Kylberg som han driver tillsammans med Carl Philip Bernadotte. Tillsammans har de vunnit flera prestigefyllda internationella priser för sin design. I september debuterar Oscar som barnboksförfattare med boken ”Walther & det magiska ordet”. En bok som Oscar både har illustrerat och skrivit. Berättelsen handlar om hans son Walther och är skapad i ett samarbete mellan far och son.

Dörte Hansen kommer till bokmässan12.9.2019 07:07:06 CESTPressmeddelande

Dörte Hansen är en av Tysklands mest omtyckta och bäst säljande författare. Hon är just nu dubbelt aktuell: nya boken Middagstimmen släpps på svenska i september och hon gör sitt första officiella författarbesök i Sverige i samband med bokmässan. Dörte Hansen är en av bokmässans speciellt inbjudna gäster och kommer att delta i två seminarier. Efter besöket i Göteborg kommer hon även att resa till Stockholm.

Han obducerade prinsessan Diana och terroroffer från 11 september29.8.2019 11:14:04 CESTPressmeddelande

Richard Shepherd avslöjar de dödas hemligheter. Han är en av världens främsta rättsläkare och tog hand om såväl prinsessan Diana som terroroffer från 11 september. Men ofta är det de mindre kända historierna som är de mest gåtfulla – ibland rent av bisarra. Varje obduktion är som en deckargåta. Richard Shepherds bok Onaturlig död är en fascinerande och känslomässigt gripande skildring om hans yrkesgärning och liv … bland de döda.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum