Lunds stift, Svenska kyrkan

75,8 miljoner till kyrkorna i Skåne och Blekinge

Dela

Lunds stift tilldelas drygt 75,8 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning och kyrkounderhållsbidrag för 2020. Störst andel, drygt 15,3 miljoner, går till fasadrenovering på Heliga Trefaldighets kyrka i Kristianstad.

Heliga Trefaldighetskyrkan i Kristianstad. Foto: Sven Alfredsson.
Heliga Trefaldighetskyrkan i Kristianstad. Foto: Sven Alfredsson.

Lunds stiftsstyrelse har efter samråd med länsstyrelserna i Skåne och Blekinge fördelat den kyrkoantikvariska ersättningen (KAE) och kyrkounderhållsbidraget (KUB) till flera projekt i församlingar/pastorat och på stiftsnivå. Den i särklass högsta delen av nästa års KAE, drygt 15,3 miljoner kronor, går till Heliga Trefaldighetskyrkan i Kristianstad. Där ska tegel- och sandstensfasaderna renoveras grundligt. Pengarna som nu tilldelas avser den första etappen av renoveringen som kommer att ta fyra år.

Näst mest pengar får Sankta Maria kyrka i Helsingborg som erhåller sammanlagt 6,3 miljoner kronor till olika renoverings- och konserveringsarbeten i kyrkan. I Blekinge delas det största bidraget, drygt 1,7 miljoner kronor, ut till Ronneby pastorat för exteriör upprustning av Kallinge kyrka. Drygt 2,2 miljoner kronor ges till stiftets gemensamma kunskapsprojekt om orglar, glasmålerier, medeltida takstolar m.m.
– Den kyrkoantikvariska ersättningen är på totalt 460 miljoner kronor som fördelas mellan Sveriges 13 stift. Denna gång fick Lunds stift nästan 65 miljoner kronor. Ersättningens storlek är helt beroende av församlingars och pastorats KAE-ansökningar. Min förhoppning är att församlingar även i framtiden aktivt söker om medel som bidrar till att det kyrkliga kulturarvet bevaras, används och utvecklas i Lunds stift, säger stiftsantikvarie Heikki Ranta.

Se bifogad lista för hela fördelningen av KAE och KUB.

För mer information:
Heikki Ranta, stiftsantikvarie
Telefon: 046-15 55 06
E-post.

Henrik Lindblad, stiftsantikvarie
Telefon: 046-15 55 86
E-post.

Fakta om KAE och KUB:
Den kyrkoantikvariska ersättningen (KAE) är en statlig ersättning som syftar till att vårt gemensamma kulturarv kan bevaras, användas och utvecklas. Kyrkounderhållsbidraget (KUB) är inomkyrkliga medel som kompletterar KAE.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Heliga Trefaldighetskyrkan i Kristianstad. Foto: Sven Alfredsson.
Heliga Trefaldighetskyrkan i Kristianstad. Foto: Sven Alfredsson.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Lunds stift, Svenska kyrkan
Lunds stift, Svenska kyrkan
Box 32
221 00 Lund

+46 155500http://svenskakyrkan.se/lundsstift

Lunds stift är ett av Svenska kyrkans tretton stift. Biskop sedan 2014 är Johan Tyrberg. I stiftet, som omfattar Skåne och Blekinge, finns 163 församlingar och mer än 500 kyrkor. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Stiftsstyrelsen och egendomsnämnden är de verkställande organen. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.

Följ Lunds stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lunds stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum