7,6 procent minskad elförbrukning i oktober
Förbrukningssiffrorna av el som skickas in från Sveriges alla nätägare visar på en tydlig minskning i oktober jämfört med ett år tidigare. Med hänsyn till det milda vädret nu i höst – temperaturkorrigerat – stannade minskningen på 6,3 procent. Störst är minskningen i elområdena 4, södra Sverige. Där är den temperaturkorrigerade minskningen 11,5 procent.

– Vi har nu ytterligare en månad med minskad elförbrukning jämfört med samma månad för ett år sedan. Därtill har minskningen accelererat från septembers minskning som var drygt 4 procent till nu i oktober med 7,6 procent, säger Erik Ek, strategisk driftchef, Svenska kraftnät.
Korrigerat för kalender- och temperaturskillnader är minskningen 5,0 procent i september respektive 6,3 i oktober. Utifrån ett kraftbalansperspektiv, att Sverige under de kallaste dagarna i vinter riskerar effektbrist, är trenden mycket positiv och håller det i sig även den kallaste dagens förbrukningstopp minskar risken betydligt, enligt Erik Ek.
Förskjuta elförbrukningen
– Om vi kan minska eller förskjuta vår elförbrukning från morgon- och kvällstopparna leder det både till lägre elpris och minskad risk för effektbrist och därmed bortkoppling av el, säger han.
Trots att elproduktionen i landet är hög under året har risken för effektbrist kommande vinter ökat i södra Sverige. Det beror på att omvärldsfaktorer har utvecklats på ett sådant sätt att Sverige i vinter inte kan räkna med att importera el i samma utsträckning som under tidigare vintrar. Därför är det, enligt Erik Ek, särskilt positivt att elförbrukningen har minskat mest i södra halvan av Sverige, elområde 3 och 4.
Under den största delen av året är Sverige helt självförsörjande på el. Men under kommande vinter visar beräkningar som Svenska kraftnät gjort, ett importberoende på 149 timmar, vilket bland annat beror på det förlängda stoppet av kärnreaktorn Ringhals 4 (följ länk till artikel i nytt fönster).
Början på en trend
– Nu har vi två månader i rad med kraftig minskad elförbrukning. Vi kan kanske börja tala om en trend, och om den håller i sig under vinterns alla månader ger beräkningsmodellen ett helt annat resultat. Då minskar Sveriges importberoende igen till cirka 30 timmar, vilket är i samma nivåer som innan Ringhals 4 förlängde sin revision till och med januari 2023, säger Erik Ek.
Läs mer om oktobers elförbrukning i bifogad rapport: Rapport oktober 2022.
Fakta: Elförbrukningen i oktober 2022 jämfört med oktober 2021.
• Uppmätt last (elförbrukning) för oktober var +6,2 %, -0,9 %, -8,7 % och -14,2 % för elområde SE1-SE4 när man jämför 2022 med 2021. För hela Sverige var skillnaden minus (-) 7,6 %.
• Korrigerat för temperatur- och kalendereffekter blir ovanstående resultat för elområde SE1-SE4 +7,6 %, -1 %, -7,6 % och -11,5 % för SE1-SE4 när man jämför 2022 med 2021. För hela Sverige var skillnaden minus -6,3 %.
Märk: När septembers elförbrukning rapporterades särredovisades hushållens förbrukning. Det gör vi inte denna gång. Skälet är att andelen hushåll som har timavtal har stadigt ökat och då det inte går att separera ut hushållen från övriga som har timavtal blir osäkerheten i siffrorna stor.
Kontakter
Presstelefon: 010-475 80 10
press@svk.se
Bilder


Dokument
Om
Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk med uppgift att förvalta Sveriges stamnät för el, som omfattar ca 15 000 kilometer ledningar för 400 kV och 220 kV med stationer och utlandsförbindelser. Svenska kraftnät ser till att det alltid är balans mellan förbrukning och produktion i Sverige och affärsverket är även ansvarig myndighet för den svenska elberedskapen och stärker landets elförsörjning för att klara kritiska situationer.
Svenska kraftnät har flera olika verksamhetsområden. Centralt är att underhålla och utveckla det svenska transmissionsnätet för el. På transmissionsnätets kraftledningar transporteras el från vind-, vatten- och kärnkraftverk till regionala och lokala nät som för elen vidare till elanvändarna via lokalnäten.
Svenska kraftnät bildades 1992. Verksamheten finansieras framför allt genom de avgifter som regionnät och stora elproducenter betalar för att nyttja stamnätet. Regeringen har fastställt en instruktion och regleringsbrev och riksdagen anger ramarna för investerings- och finansieringsverksamheten. Svenska kraftnät har drygt 900 anställda.
Mer information finns på www.svk.se.
Följ Svenska kraftnät
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kraftnät
10 miljarder i elstöd till landets hushåll30.1.2023 11:15:00 CET | Pressmeddelande
Alla hushåll med eget elnätsavtal får kontantstöd för att hantera höga elpriser under november och december 2022. Storleken på stödet beror dels på hur mycket el man förbrukade under de två månaderna, dels var någonstans i landet som förbrukningen har skett.
December blev åter en månad med minskad elförbrukning18.1.2023 09:37:39 CET | Pressmeddelande
Korrigerat för temperatur och kalendereffekter minskade förbrukningen av el i december med 8,2 procent. Störst är minskningen i elområde 4, södra Sverige. Där var minskningen 12,6 procent.
Ökad överföringskapacitet i Svenska kraftnäts ledningar18.1.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Överföringskapaciteten av el mellan Sveriges elområden i sydlig riktning ökade med drygt en tiondel 2022 jämfört med 2021. Det beror bland annat på investeringar i nya apparater och ledningar men även god planering av underhållsarbeten.
Elstödsförslag med ett maxbelopp till näringsidkare och juridiska personer4.1.2023 15:50:25 CET | Pressmeddelande
Svenska kraftnät föreslår att elstöd betalas till näringsidkare och juridiska personer, men med tak som bestäms av EU:s statsstödsregler och som ej får överstiga 2 miljoner euro (drygt 22 miljoner kronor). Då elstödet utgår från vad medelpriset har varit under en 12-månadsperiod betalas det endast ut i elområde 3 och 4.
Svensk elexport krymper kraftigt de kommande åren20.12.2022 13:43:41 CET | Pressmeddelande
Sverige har under flera år varit en av Europas största exportörer av el. I en ny analys över utvecklingen av kraftsystemet fram till 2027 minskar överskottet från dagens 28 TWh till 6, men beroende på väderår kan Sverige 2027 till och med få en negativ elenergibalans.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum