Järfälla Kommun

77 punkter för ökad trygghet i Järfälla

Dela

Trygghetskontor, ordningsvakter, belysning och förebyggande trygghetsinsatser är några av punkterna i det nya programmet för ökad trygghet och säkerhet i Järfälla.

Alla människor ska kunna känna sig trygga när de rör sig i Järfälla, oavsett plats och tid på dygnet. Kommunstyrelsen i Järfälla har därför beslutat om ett trygghetsprogram med 77 konkreta punkter. Trygghetsprogrammet spänner över stora delar av kommunens verksamhet. Åtgärderna ska genomföras mellan 2019 och 2022.

– Nu tar vi ytterligare ett steg på vägen mot vår målsättning att alla ska känna sig trygga i kommunen, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande.

Upprättande av trygghetskontor

En central punkt i trygghetsarbetet är området kring Jakobsbergs station. För att öka tryggheten kommer Järfälla kommun att inrätta ett trygghetskontor i närheten av stationen. På trygghetskontoret kan fältarbetare, trygghetsvärdar och andra kommunanställda samlas under kvällens och nattens arbete. Kameraövervakning och närvaro av ordningsvakter hjälper till att skapa ett tryggare stationsområde.

– Stationsområdet i Jakobsberg är en plats där många Järfällabor passerar dagligen och där många upplever otryggheten som allra störst. Därför tar vi ett helhetsgrepp med fler ordningsvakter som vi presenterade i budgeten men också ett trygghetskontor i anslutning till uppgången, fler kameror och en effektivare klottersanering, säger Emma Feldman.

Förebyggande insatser mot utanförskap

Järfälla kommun kommer också att lägga stort fokus på det långsiktiga förebyggande trygghetsarbetet. En viktig brottsförebyggande insats handlar om att människor har en meningsfull sysselsättning – oavsett om det är skola, arbete eller fritid. Tidiga insatser ska genomföras vid tecken på kriminalitet hos unga.

Trygghetsprogrammet innehåller många andra trygghetsfrågor kopplade till civilförsvar, krisberedskap, hedersrelaterat förtryck, våld i nära relationer och våldsbejakande extremism.

– Trygghet är inte bara viktigt på våra gator och torg utan även i hemmet. Därför fortsätter vi nu arbetet med att förebygga och upptäcka våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck samtidigt som vi också tar ett ordentligt krafttag i arbetet mot våldsbejakande extremism, säger Emma Feldman.

Mer information

 

Alexander Rajsic, avdelningschef Social hållbarhet, alexander.rajsic@jarfalla.se, 08-580 288 28

John Backvid, presskontakt för Emma Feldman, john.backvid@jarfalla.se, 073-077 79 75

Bilder

Länkar

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Hela Järfälla växer, och det byggs nya attraktiva bostäder för 30-40 000 människor. Samtidigt planerar vi för tusentals nya jobb, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum