Schyst resande – nätverket för hållbar turism

8 av 10 anställda i privat sektor tror på färre tjänsteresor

Dela

Det ser ut att bli färre resor i jobbet framöver. Det tror i alla fall 79 procent av de anställda i privat sektor, enligt en undersökning av Novus på uppdrag av nätverket Schyst resande. Istället spås trenden med virtuella möten hålla i sig - även efter att coronapandemin avtagit.

" Nu ser vi till exempel att arbetsplatser tänker ett extra varv på hur de vill resa framöver och att nya mer hållbara mönster etableras."

-Även om den situation vi befinner oss i nu bottnar i en kris för både hälsa och jobb så är det också ett tillfälle att tänka nytt. Nu ser vi till exempel att arbetsplatser tänker ett extra varv på hur de vill resa framöver och att nya mer hållbara mönster etableras, säger Helena Myrman, projektledare för nätverket Schyst resande.

Färre tjänsteresor och fler digitala möten

På frågan som ställdes: "Hur tror du att din arbetsplats kommer att förhålla sig till digitala möten och tjänsteresor när Covid-19-pandemin lagt sig, jämfört med innan" svarade:

  • 46 procent att några fler tjänsteresor ersätts med virtuella möten
  • 33 procent att många fler tjänsteresor ersätts med virtuella möten
  • 12 procent tror inte på någon skillnad från tidigare
  • 9 procent svarade vet ej

Bra läge att se över företagets resepolicy

Efter ett halvår med stängda gränser och resstopp hade man kunnat gissa på ett uppdämt behov av att träffa underleverantörer, kunder och samarbetspartners.

Ändå tror hela 79 procent av tjänstemännen i privat sektor på ett minskande tjänsteresande till förmån för fler digitala möten, även efter att den rådande pandemin lagt sig. Utifrån ett klimatperspektiv kan det vara positivt.

-Hur man väljer att lägga upp sitt resande framöver är avgörande för en hållbar utveckling. Det handlar förstås om att se över behov av fysiska möten, men också att låta hållbarhetstanken följa med hela vägen; från hur vi tar oss till resmålet till hur vi bor, vad vi äter och vad vi gör på plats, säger Helena Myrman.

Bara tolv procent tror att de kommer att resa lika mycket i tjänsten framöver, som innan corona. Nio procent av de svarande att de inte visste.

Kontakter

Bilder

Om

Schyst resande – nätverket för hållbar turism
Schyst resande – nätverket för hållbar turismhttps://schystresande.se/

Schyst resande – nätverket för hållbar turism

Schyst resande är ett nätverk av sju organisationer som jobbar för hållbar turism, ur ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt perspektiv. Några av de frågor som vi driver är bra arbetsvillkor, värna om miljöfrågor, barnens rättigheter, frihet från sexuell exploatering, sundare alkoholvanor, främja den lokal ekonomin, rättvis tillgång till vatten. Grunden för vårt arbete är de globala målen i Agenda 2030 och vi fokuserar i stor utsträckning på hur turismen påverkar låg- och medelinkomstländer.

Nätverket Schyst resande är ett samarbete mellan Unionen, Childhood, Fair Action, Hotell- och restaurangfacket, IOGT-NTO-rörelsen, RealStars och Union to Union.

Följ Schyst resande – nätverket för hållbar turism

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schyst resande – nätverket för hållbar turism

Kryssningsresandet ökar i popularitet, men är en större miljöbov än flyget27.6.2022 14:52:04 CEST | Pressmeddelande

Hållbarhetsproblemen kring kryssningsindustrin är många, samtidigt växer den rekordsnabbt. Rapporter visar att fartygen är värre miljöbovar än flyget. Det är en utveckling som inte är hållbar och som kräver förändring, men debatten är tyst. Schyst resandes nya studie ”Kryssning – en lyxresa med smutsig baksida” granskar kryssningsresandets ohållbara följder och kräver åtgärder.

Ny rapport: Risk för greenwashing vid omställning till hållbar turism22.6.2022 15:02:20 CEST | Pressmeddelande

FN och världens regeringar står i kö, för att presentera nya strategier och initiativ för hållbar turism. Men skapar de förändringar på djupet eller ser vi en parad i greenwashing? I november står Egypten och Sharm el-Sheikh värd för FN:s klimatmöte, COP27. Schyst resande har varit på plats där och i Mexiko för att granska våra stora turistländers initiativ för att göra turismen mer hållbar, men även lyssnat till lokalbefolkningens syn på initiativen och hur hållbar turism byggs på gräsrotsnivå. I Schyst resandes nya rapport ”Framtidens turism” ställer vi frågan om turismen kan bli mer hållbar efter pandemin?

Ny rapport från Schyst resande: Lokalbefolkning vräks för att ge plats åt ökad turism19.4.2022 09:22:04 CEST | Pressmeddelande

Globala turistföretags expansion bidrar till att lokalbefolkningen i låginkomstländer fördrivs från sina hem, för att ge plats åt nya turistattraktioner och hotellanläggningar. En ny rapport från Schyst resande ”Landgrabbing – en av turismens mörka sidor” beskriver hur människor körs iväg från sina hem för att bereda plats åt den ökade turistnäringen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum