Visit Finland

8 överraskningar att finna i de finska skogarna

Dela

Finland må vara känt för sina bildsköna skogar och tusentals blanka sjöar. Faktum är att landet årligen märker av en ström av turister som vill upptäcka “ruska”, det finska verbet för när skogarna exploderar i färg, vilket ses som en stor och energiladdad högtid i vårt grannland.

Gå Goblin Mode i Sauvos förtrollade skogar på Elämys Ämmi. Foto: Elämys Ämmi
Gå Goblin Mode i Sauvos förtrollade skogar på Elämys Ämmi. Foto: Elämys Ämmi

De finska skogarna har mycket att erbjuda. Bärplockning, vandring och skidåkning i all ära, men här finns också mystiska överraskningar för den modiga. Åk och upptäck själv. Kanske finner du en överraskning, eller kanske finner du dig själv? Våra bästa tips hittar du nedan.

I år har Visit Finland lanserat en väderprognos där man genom AI-teknik kan få en rapport om hur och var de olika löven befinner sig på färgskalan. 

1. Wine in the woods

Vad: Vinprovning djupt inne i skogen
För vem: Den orädde vindrickaren som behöver komma bort från stan

Frodiga granar så långt ögat kan nå, långt bort ett svagt sus bland löven – och mitt i allt kanske även doften av en bärig Pinot noir? Wine in the Woods är en två timmar lång vinupplevelse som inleds med en sensorisk vandring längs naturstigar för att stämma sinnena till skogens rytm. Djupt inne i skogen i Punkaharju ligger sedan slutdestinationen: en vinbar inrättad bland träden, där en sommelier håller i en vinprovning med hållbart producerade europeiska viner. En unik smak- och doftupplevelse för (och en perfekt present till) den vinintresserade skogsmullen. Låt inte namnet lura dig, efter vinprovningen kan du få en måltid i skogens tema,. Men det serveras bara på förfrågan!  

Om du kan hålla dig till oktober kan du passa på att pricka in Hotel Punkaharjus tryffelhelg. Följ med ut i skogen och gräv dig djupt ner i tryffelns värld tillsammans med svampexperterna. 

Läs mer: www.hotellipunkaharju.fi/en/experiences/

2. Dö och föds på nytt i skogsbastu

Vad: Symbolisk pånyttfödelse i bastuceremoni
För vem: Den öppensinnade bastufantasten som vill bli ett med naturen

Bastu är synonymt med Finland, och med all rätt. Det är en tradition med en nästintill helig plats i den finska folksjälen; en plats som sägs stå mellan de levandes och dödas världar. Detta är något som bastushamanerna Matti och Juha på Saunakonkeli tar tillvara på i en unik bastuceremoni i skogarna runt Tammerfors. I en guidad symbolisk ceremoni för död och pånyttfödelse överlämnas du till kraften av löyly, enkelt översatt till ”bastuånga”. Ceremonin äger rum i en träbastu vid en liten sjö i de inre skogarna där deltagaren renas, piskas och sedan välsignas. Målet är att återupprätta kopplingen mellan människa och eld, vatten, jord och luft – alla de naturliga element som finns i bastuupplevelsen. Eller som Matti och Juha själva uttrycker det: ”Bastun är ett tempel. I ett tempel finns andar. Lås upp mysterierna hos det heliga löyly med oss”.

Läs mer:www.saunakonkeli.com

3. Stimulera dina sinnen på Superwood Festival

Vad: Konst- och kulturfestival i den finska höstskogen
För vem: Festivalveteranen med ett särskilt intresse för arkitektur

45 timmar musik, konst och samtal står på menyn när The Superwood Festival, för femte och därmed sista gången, anordnar en upplevelse för alla sinnen i den finska oktoberskogen. Det är mode- och designhuset Ivana Helsinki som står bakom det helglånga programmet som varvar alltifrån musikkonserter och expertpaneler till vegetarisk mat och performance ute i skogen. Inför Superwood Festival lottas ett fåtal antal besökare ut som får vandra en unik tur bland tallar och framträdanden i surrealistiska scener längs vägen. Besökare kan dock lämna sina slitna festivaltält hemma; Superwood äger rum i det arkitektoniskt unika Hotel Rantapuisto från 1960-talet och i de omkringliggande skogarna, knappt 30 minuter med bil från centrala Helsingfors. Hotellet kan stoltsera med obehindrad vy över skog, stenig natur och hav. Byggnaden är dessutom ett konstverk i sig, där inredningen är en fantastisk uppvisning av olika trämaterial. Natur, kultur och arkitektur – varför välja när man kan få allt? The Superwood festival anordnas i år den 7–9 oktober. 

Läs mer: www.superwoodfestival.com

4. Kaffemagi med twist på Campfire Barista

Vad: Kvalitetskaffe över öppen eld
För vem: Kaffekonnässören som inte räds minusgrader

Alla goda ting är som bekant tre – det ambulerande cafékonceptet Campfire Barista är inget undantag. Med kaffebönor från ett skogsrosteri i Luumäki, kristallklart brunnsvatten och en rökig värme från lägerelden skapar de kaffemagi i några av de nordligaste skogarna i Finland. Det utlovas smaker från Lappland med en modern twist och på menyn står även hemlagade sötsaker gjorda på lokala ingredienser. Följd doften av nybryggt kaffe så kanske du lyckas hitta deras kaffesläde i skogarna täckta av de brandgula höstlöven. Går med fördel även att boka för en privat kaffeupplevelse till sin egen lägereld! Här får träden inte bara värme av kaffe och lägereldarna, världsmästerskapet i trädkramning 2022 hölls nämligen här. Passa på att krama ett träd mellan kaffekopparna, de är vana!

Läs mer: www.campfirebarista.com

5. Vaska fram lyckans guld i Tankavaara

Vad: Guldvaskning i Tankavaara Gold Village
För vem: Den äventyrliga familjen som vill sätta guldkant på tillvaron

”Porten till Lapplands guldfält” – det är inte ett dåligt smeknamn som Tankavaara Gold Village fått genom tiderna. Ända sedan 1800-talets lappländska guldrush har guldjägare letat efter guld i norra Finland, en tradition som än idag förvaltas och förs vidare i denna historiska by. Här, med Urho Kekkonens nationalpark runt hörnet, förses guldvaskare med all utrustning som behövs i jakten på de gyllene kornen. Bäst av allt? Besökaren får behålla allt guld som den hittar! För den som inte vill ge sig hän åt guldfebern under sommaren finns här i Tankavaara även ett gyllene utbud av fantastiska naturaktiviteter under vintrarna, från norrskensexpeditioner till hundslädesturer. Om det är någon plats i världen som kan lova en guld och gröna skogar så är det med andra ord Tankavaara. 

Läs mer: www.tankavaara.fi/en

6. Smaka på Lappland på avlägsna restaurang Tapio

Vad: Säsongsbaserad setmeny som hyllar traditionell finsk kultur
För vem: Den skogstokiga som njuter av naturens lugn

Djupt inne i skogarna i Posio, i södra Lappland, finns den lilla skogsrestaurangen Tapio. Strax under polcirkeln finner du finsk kultur tillagad av lokala och vilda råvaror, omgivet av sjöar och inbäddat i tallskog. Menyn ändras inför varje säsong och är en satt meny – som du starkt rekommenderas att låta bli att mixtra med. Dryckesmenyn består av ett smalt men noggrant valt utbud av naturviner och finsk öl. Här är skogen dens egna konung och med med mindre än två invånare per kvadratkilometer är det större chans att stöta på en ren än en medmänniska. För den som inte får nog av den finska skogen kan stanna över natten på grannhotellet Naali Lodge precis intill och få frukosten serverad på Tapio.

Läs mer:www.tapio.restaurant

7. Med skogens guld som valuta på Polku Resort Hotel

Vad: Modern övernattning i en naturskyddad nationalpark
För vem: Den naturnyfikna stadsråttan 

Trött på att en weekend kostar skjortan? På naturhotellet Polku Resort slipper du använda både skjortan och pengar som betalning. Ja, du hörde rätt. Polku Resort ligger mitt i nationalparken Nuuksio och här är förverkligas uttrycket om “skogens guld” – här kan du betala för din vistelse med svamp och bär. Men boka din svampfinansierade hotellnatt i förväg – ibland är utbudet större(!) än efterfrågan. Plockar du tillräckligt kan du byta det mot en natt (eller kanske till och med flera) mitt bland gröna skogar, vackra sjöar och karga klippor. På resorten finns en gemensam bastu, men den som föredrar en privat sauna session kan boka strandbastun precis intill sjön Kurjolammi. Skulle du mot förmodan tröttna på nationalparkens harmoni är det bara 30 minuter in till Helsingfors.

Läs mer: www.polkunuuksio.com

8. Gå Goblin Mode i Sauvos förtrollade skogar

Vad: Sagolikt roligt Bed & Breakfast i Sauvo
För vem: Dig som behöver lite mer magi i tillvaron

I södra Finland, bara 30 minuter från Åbo, ligger Sagu. Där ligger i sin tur B&B Elämys Ämmi som låter dig spendera natten som ett sagoväsen of choice, tomte, troll, älva eller kanske en liten vätte. För här får du bo i bedårande små hus direkt tagna från sagornas land. Här njuter du av intensiv skogsdoft, mumsar på blåbär, badar i underjordisk rökbastu, äter en lokal meny och drömmer sedan gott. Glöm sedan inte att köpa med dig lite egenproducerat fairydust eller tomtedamm (ört-bär-och sockerblandningar att strö över yoghurt eller desserter) hem för att strössla lite magi över den tråkiga vardagen väl hemma. Notera även att Elämys Ämmi gärna skräddarsyr kurser åt dig och ditt sällskap, i allt från att bygga egna betongtomtar och trummor av trä, till inspiration för insektsmatlagning och kurs i att mjölka kor. En unikt kreativ frizon, helt klart.

Läs mer: www.ammila.fi

*Ruska är det finska ordet för den tiden på hösten när löven byter färg. Under den här perioden förbereder sig lövträd och buskar inför vintern genom att förvandla färgerna på sina löv till lysande nyanser av rött, orange och gult. Glöm inte att titta ner, löven är minst lika fina när de samspelar på marken.

FÖR KONTAKT OCH MER INFORMATION, KONTAKTA:
Lisa Blomqvist, presskontakt Visit Finland, +46 70 819 88 04, lisa.blomqvist@obeyapr.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gå Goblin Mode i Sauvos förtrollade skogar på Elämys Ämmi. Foto: Elämys Ämmi
Gå Goblin Mode i Sauvos förtrollade skogar på Elämys Ämmi. Foto: Elämys Ämmi
Ladda ned bild
Elämys Ämmi. Foto: Elämys Ämmi
Elämys Ämmi. Foto: Elämys Ämmi
Ladda ned bild
Skogsrestaurangen Nielu. Foto: Nielu
Skogsrestaurangen Nielu. Foto: Nielu
Ladda ned bild
Skogsrestaurangen Nielu. Foto: Nielu
Skogsrestaurangen Nielu. Foto: Nielu
Ladda ned bild
Skogsrestaurangen Nielu. Foto: Nielu
Skogsrestaurangen Nielu. Foto: Nielu
Ladda ned bild
Foto: Asko Kuittinen/Visit Finland
Foto: Asko Kuittinen/Visit Finland
Ladda ned bild
Foto: Jaakko Tähti/Visit Finland
Foto: Jaakko Tähti/Visit Finland
Ladda ned bild
Polku Nuuksio. Foto: Juha Jäntti
Polku Nuuksio. Foto: Juha Jäntti
Ladda ned bild

Om

Visit Finland
Visit Finland
Porkkalankatu 1
00180 Helsingfors

https://www.visitfinland.com/

OM VISIT FINLAND

Visit Finland, är en del av Business Finland, en myndighet för turism och internationell kännedom om Finland, med uppgift att utveckla bilden av Finland som en resedestination. För mer information, läs mer påwww.visitfinland.com.

Följ Visit Finland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Visit Finland

Naturnära lyx och lugn – sex nyöppnade designhotell i Finland26.8.2022 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Vi vågar säga att du kommer att ha en av dina bästa hotellupplevelser i Finland. Många av landets hotell har enorm fingertoppskänsla för naturnära design och bjuder på en unik mix mellan lyx och lugn. Varför inte kicka igång hösten med att boka in en avkopplande långhelg i vårt kära grannland? Vi har samlat sex nyöppnade designhotell, från rogivande getaways djupt inne i de finska skogarna och konsthotell i huvudstadens urbanaste stadsdel till äventyrsmaxade weekends i den arktiska vildmarken.

5 finska världsmästerskap som går av stapeln i sommar6.7.2022 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Det är inte utan anledning som Finland har röstats fram till världens lyckligaste land för femte gången i rad. Förutom närheten till vild och vacker natur, en fungerande välfärd och obligatoriska sauna sessions har finnarna även en förkärlek för att tävla mot varandra i oväntade mästerskap. Låt oss presentera fem av de mest extraordinära världsmästerskapen som går av stapeln i Finland i sommar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum