8 överraskningar i de finska skogarna

Dela

Finland må vara känt för sina bildsköna barrskogar och tusentals blanka sjöar. Bärplockning, vandring och skidåkning i all ära, men de djupa skogarna kryllar av mystiska överraskningar för den modiga turist som besöker de finska skogarna. Här är fem nybörjartips.

Skogsrestaurangen Nielu. Foto: Nielu
Skogsrestaurangen Nielu. Foto: Nielu

Hållbar vinprovning i tallskogen

Vad: Vin- och vandringstur djupt inne i skogen
För vem: Den orädde vindrickaren som behöver komma bort från stan

Höga tallar så långt ögat kan nå, långt bort ett svagt sus bland löven – och mitt i allt kanske även doften av en bärig Pinot noir? Wine in the Woods är en två timmar lång vinupplevelse som inleds med en sensorisk vandring längs naturstigar för att stämma sinnena till skogens rytm. Djupt inne i skogen ligger sedan slutdestinationen: en vinbar inrättad bland träden, där en sommelier håller i en vinprovning med hållbart producerade europeiska viner. En unik smak- och doftupplevelse för (och en perfekt present till) den vinintresserade skogsmullen som inte vill behöva välja mellan dryck och natur!

Läs mer på: https://finlandnaturally.com/fne/wine-in-the-woods/

Klättra på frusna vattenfall

Vad: Klättring på isväggar i Korouomadalen
För vem: Extremsportaren som tror sig ha testat på allt

I norra Finlands snötäckta skogar finns om vintrarna en syn som tagen ur en film: Korouoma, en kilometerlång sprickdal med branta väggar och i vissa fall helt lodräta bergsstup. Om vintrarna fryser stupens bäckar och bildar tjocka, genomfrusna vattenfall av is, vissa upp till 70 meter höga. Vad väntar du på? På med understället och fram med isyxan! Isklättring passar såväl nybörjaren som den erfarne klättraren då hajk genom de vita skogarna och klättringen leds av en personlig guide. Den frusne behöver dessutom inte oroa sig för att frysa i de mycket låga minusgrader som kan råda häromkring – adrenalinet bör nog hålla den mest orädde av våghalsar varm.

Läs mer på: https://blissadventure.fi/activities/ice-climbing/

Dö och föds på nytt i skogsbastu

Vad: Symbolisk pånyttfödelse i bastuceremoni
För vem: Den öppensinnade bastufantasten som vill bli ett med naturen

Bastu är synonymt med Finland, och med all rätt. Det är en tradition med en nästintill helig plats i den finska folksjälen; en plats som sägs stå mellan de levandes och dödas världar. Detta är något som bastushamanerna Matti och Juha på Saunakonkeli tar tillvara på i en unik bastuceremoni i skogarna runt Tammerfors. I en guidad symbolisk ceremoni för död och pånyttfödelse överlämnas du till kraften av löyly, enkelt översatt till ”bastuånga”. Ceremonin äger rum i en träbastu vid en liten sjö djupt inne i skogen där deltagaren renas, piskas och sedan välsignas. Målet är att återupprätta kopplingen mellan människa och eld, vatten, jord och luft – alla de naturliga element som finns i bastuupplevelsen. Eller som Matti och Juha själva uttrycker det: ”Bastun är ett tempel. I ett tempel finns andar. Lås upp mysterierna hos det heliga löyly med oss”.

Läs mer på: https://www.saunakonkeli.com/symbolic-death-and-rebirth-in-the-sauna

Natur och kultur på Superwood Festival

Vad: Konst- och kulturfestival i den finska höstskogen
För vem: Festivalveteranen med ett särskilt intresse för arkitektur

45 timmar musik, konst och samtal står på menyn när Superwood Festival anordnar en upplevelse för alla sinnen i den finska oktoberskogen. Det är mode- och designhuset Ivana Helsinki som står bakom det helglånga programmet som varvar alltifrån musikkonserter och expertpaneler till vegetarisk mat och performance ute i skogen. Besökare kan dock lämna sina slitna festivaltält hemma; Superwood äger rum i det arkitektoniskt unika Hotel Rantapuisto från 1960-talet och i de omkringliggande skogarna, knappt 30 minuter med bil från centrala Helsingfors. Hotellet kan stoltsera med obehindrad vy över skog, stenig natur och hav. Byggnaden är dessutom ett konstverk i sig, där inredningen är en fantastisk uppvisning av olika trämaterial. Natur, kultur och arkitektur – varför välja när man kan få allt?

Läs mer på: https://www.superwoodfestival.com/

Vild gastronomi på Nielu skogsrestaurang

Vad: Skogsrestaurang i Noux Nationalpark
För vem: Foodien på jakt efter en restaurangupplevelse att skriva hem om

En vandring i Noux nationalpark i norra Finland är inte bara en resa genom böljande dalar och lavtäckta bergskullar – med lite planering kan det även bli en unik gastronomisk resa. Mitt i dessa gamla tallskogar hittar du nämligen en uteservering i ordets rätta bemärkelse: Nielu, en förstklassig skogsrestaurang med ansvarsfullt förhållningssätt till naturen. På Nielu serveras en 5-rättersmiddag, uppbyggd kring vilda örter och inhemska ingredienser, under ledning av kock Valtteri Sinkkonen. Bordsplacering? Mitt i naturen. Som om rentunga och kottar i gransirap inte lät lockande nog så sätter dessutom Nielu naturen i första rummet. För varje middag som serveras donerar restaurangen pengar för att skydda fem kvadratmeter vintergrön skog runtomkring varje gäst. Gott för både magen och för hjärtat.

Läs mer på: https://www.nielu.fi/

Campfire Barista

Vad: Kvalitetskaffe över öppen eld
För vem: Kaffekonnässören som inte räds minusgrader

Alla goda ting är som bekant tre – det ambulerande cafékonceptet Campfire Barista är inget undantag. Med kaffebönor från ett skogsrosteri i Luumäki, kristallklart brunnsvatten och en rökig värme från lägerelden skapar de kaffemagi i de några av de nordligaste skogarna i Finland. Det utlovas smaker från Lappland med en modern twist och på menyn står även hemlagade sötsaker gjorda på lokala ingredienser. Följd doften av nybryggt kaffe så kanske du lyckas hitta deras kaffesläde i de snötäckta skogarna runt omkring skidorten Levi… Går med fördel även att boka för en privat kaffeupplevelse till sin egen, personliga lägereld!

Läs mer på: https://www.campfirebarista.com/

Guldfeber i Tankavaaras gyllene by

Vad: Guldvaskning i Tankavaara Gold Village
För vem: Den äventyrliga familjen som vill sätta guldkant på tillvaron

”Porten till Lapplands guldfält” – det är inte ett dåligt smeknamn som Tankavaara Gold Village fått genom tiderna. Ända sedan 1800-talets lappländska guldrush har guldjägare letat efter guld i norra Finland, en tradition som än idag förvaltas och förs vidare i denna historiska by. Här, med Urho Kekkonens nationalpark runt hörnet, förses guldvaskare med all utrustning som behövs i jakten på de gyllene kornen. Bäst av allt? Besökaren får behålla allt guld som den hittar! För den som inte vill ge sig hän åt guldfebern under sommaren finns här i Tankavaara även ett gyllene utbud av fantastiska naturaktiviteter under vintrarna, från norrskensexpeditioner till hundslädesturer. Om det är någon plats i världen som kan lova en guld och gröna skogar så är det med andra ord Tankavaara.

Läs mer på: https://www.tankavaara.fi/en/

Mytomspunna Saimenvikaren

Vad: Sällsynt säl i Finlands största sjö
För vem: Djurvännen med ett intresse för sällsynta arter

Nära gränsen mot Ryssland ligger Saimen, Finlands största sjö. Här finns en extremt sällsynt typ av säl som finns på en enda plats i världen: i sjön Saimen. När förbindelsen mellan sjöarna i östra Finland och Östersjön bröts i slutet av förra istiden (en sisådär 8 000 år sedan) anpassade sig denna saimenvikare helt enkelt till livet i en insjömiljö. Idag är denna säl akut utrotningshotad, men Finland arbetar hårt för att skydda den kvarvarande stammen. Vill du ändå få en glimt av denna mytomspunna sjösäl kan du följa bland annat Siiri och Pullervo på behörigt avstånd genom Världsnaturfonden WWF:s livesändningar från Saimen: Norppalive. Slow-tv i sin bästa form.

Se mer: https://wwf.fi/luontolive/norppalive/

OM VISIT FINLAND
Visit Finland, är en del av Business Finland, en myndighet för turism och internationell kännedom om Finland, med uppgift att utveckla bilden av Finland som en resedestination. För mer information, läs mer på www.visitfinland.com.

FÖR KONTAKT OCH MER INFORMATION, KONTAKTA:
Lisa Blomqvist, presskontakt Visit Finland, +46 70 819 88 04, lisa.blomqvist@obeyapr.se

Nyckelord

Bilder

Skogsrestaurangen Nielu. Foto: Nielu
Skogsrestaurangen Nielu. Foto: Nielu
Ladda ned bild
Skogsrestaurangen Nielu. Foto: Nielu
Skogsrestaurangen Nielu. Foto: Nielu
Ladda ned bild
Restaurang Nielu. Foto: Nielu
Restaurang Nielu. Foto: Nielu
Ladda ned bild
Foto: Asko Kuittinen/Visit Finland
Foto: Asko Kuittinen/Visit Finland
Ladda ned bild
Foto: Harri Tarvainen/Visit Finland
Foto: Harri Tarvainen/Visit Finland
Ladda ned bild
Isklättring. Foto: Juho Kuva
Isklättring. Foto: Juho Kuva
Ladda ned bild
Guldvaskning. Foto: Juho Kuva
Guldvaskning. Foto: Juho Kuva
Ladda ned bild
Hundslädestur. Foto: Mikko Ryhänen
Hundslädestur. Foto: Mikko Ryhänen
Ladda ned bild
Foto: Emilia Hoisko/Visit Finland
Foto: Emilia Hoisko/Visit Finland
Ladda ned bild
Foto: Jaakko Tähti/Visit Finland
Foto: Jaakko Tähti/Visit Finland
Ladda ned bild
Foto: Juho Kuva
Foto: Juho Kuva
Ladda ned bild

Om

Visit Finland
Visit Finland
Porkkalankatu 1
00180 Helsingfors

https://www.visitfinland.com/

Visit Finland är en del av Business Finland, en myndighet för turism och internationell kännedom om Finland, med uppgift att utveckla bilden av Finland som en resedestination. För mer information, läs mer på www.visitfinland.com.

Följ Visit Finland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Visit Finland

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum