Transportstyrelsen

8 personer omkom i majtrafiken på väg

Dela

Under maj 2021 omkom 8 personer och 1 220 personer skadades (136 svårt skadade och 1 084 lindrigt skadade) i vägtrafiken. Det visar de preliminära uppgifter som kommit in till Transportstyrelsen den 15 juni 2021. Det är en halvering jämfört med maj månad 2020.

6 av de omkomna personerna hade färdats i personbil och 2 var övriga trafikanter. Hälften omkom i singelolyckor. 3 av de omkomna var över 65 år.

Medelantalet omkomna i maj månad, under de föregående fem åren 2016-2020, är 23 personer.

–Det är första gången vi noterar så få omkomna i maj månad. Antalet döda är under hälften än snittet för samma månad för de senaste tio åren, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.

Under de senaste tolv månaderna (juni 2020–maj 2021) har 179 personer omkommit i vägtrafiken. Under de senaste föregående tolv månaderna (jun 2019–maj 2020) omkom 210 personer. Jämför man med ett fem-års medelvärde för motsvarande tidigare tolv-månadersperioder har antalet omkomna minskat med 33 procent.

Ta det lugnt på vägarna

Till midsommar ökar vanligtvis resandet. Men försök undvika resor om ni inte måste göra det, pandemin är inte över. Ökad trafik på vägarna ökar också risken för olyckor. Sedan 2010 har i genomsnitt 5 personer omkommit och drygt 230 personer skadats varje år i trafiken under midsommarhelgen.

– De mest olycksdrabbade dagarna kring midsommar är torsdagen före och söndagen efter midsommarafton. Det är då de flesta åker till och från sitt firande, säger Khabat Amin.

Uppgifterna bygger på polisens rapportering till Transportstyrelsens olycksdatabas Strada. I polisens rapportering är singelolyckor bland motorfordon den vanligaste olyckstypen under midsommarhelgen.

Mer om olycksstatistik 

Tips för en säker bilresa

  • Håll hastigheten.
  • Planera din resa. Håll koll på eventuella trafikhinder genom Trafikverkets webbplats. 
  • Stressa inte. Håll avstånd till fordonet framför och gör inga onödiga omkörningar.
  • Kör nykter och drogfri i trafiken. Förutom att du riskerar ditt och andras liv, riskerar du också böter, fängelse och återkallat körkort.
  • Sluta rattsurfa.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Transportstyrelsen
Transportstyrelsen
Olai kyrkogata 35
60232 Norrköping

https://transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum