Transportstyrelsen

81 personer omkom i spårtrafiken 2020

Dela

2020 omkom 81 personer i svensk spårtrafik. Detta är en minskning med 31 omkomna jämfört med 2019. Det visar Transportstyrelsens preliminära statistik.

Under 2020 omkom 71 personer på järnväg och 10 personer i tunnelbana. Ingen person har omkommit i spårvagnsolyckor under året.

I de preliminära siffrorna ingår självmord, vilket innebär att ovanstående uppgifter kan komma att ändras i den fastställda statistiken. Historiskt utgörs majoriteten av dödsfallen inom spårtrafik av självmord, vilket troligen också är fallet för 2020.

Anställda i järnvägssystemet riskerar att råka ut för allvarliga olyckor. För tredje året i rad har anställda omkommit i spårtrafikolyckor.

– Det är en mycket olycklig utveckling, ingen ska behöva dö i sitt arbete. Vi har därför inlett ett tillsynsarbete för att kontrollera hur järnvägsföretag hanterar riskerna för sin personal vid växling, säger Jonas Bjelfvenstam.

Det är säkert att åka tåg i Sverige. Ingen passagerare har omkommit sedan 2010.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Transportstyrelsen
Transportstyrelsen
Olai kyrkogata 35
60232 Norrköping

https://transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum