Lunds stift, Svenska kyrkan

81,5 miljoner till vård och underhåll av kyrkor i Skåne och Blekinge

Dela

Lunds stift tilldelas 81,5 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning och kyrkounderhållsbidrag för 2023. Störst andel, 10 miljoner, går till renovering av torntaken på Lunds domkyrka.

Lunds domkyrkas torn  renoveras under 2022-2023 och tilldelas 10 miljoner kronor. Foto: Gunnar Menander.
Lunds domkyrkas torn renoveras under 2022-2023 och tilldelas 10 miljoner kronor. Foto: Gunnar Menander.

Lunds stiftsstyrelse har efter samråd med länsstyrelserna i Skåne och Blekinge fördelat den kyrkoantikvariska ersättningen (KAE) och kyrkounderhållsbidraget (KUB) till flera projekt i församlingar/pastorat och på stiftsnivå. Den största summan, 10 miljoner kronor, går till byte av blytak och renovering av järnkonstruktion för de två torntaken på domkyrkan i Lund.

– Torntaken på Lunds domkyrka är ett väldigt stort och krävande renoveringsobjekt som nu tilldelas KAE. Det spektakulära arbetet har redan påbörjats och ska pågå under hela 2022, antagligen även under de första månaderna av 2023. KAE beviljas som en delfinansiering av projektet vars prislapp hamnar någonstans kring 40 miljoner. 10 miljoner beviljas nu, och mer KAE kommer troligtvis att anslås under de närmaste åren, berättar stiftsantikvarie Heikki Ranta.

I Blekinge får Edestads kyrka i Ronneby nästan 3,7 miljoner för en omfattande utvändig renovering av tak och fasader.

I Skåne pågår, och påbörjas, några omfattande och kostsamma renoveringsprojekt som beräknas ta flera år. I Arlöv renoveras kyrkans nygotiska fasader i tegel med skulpturala stendetaljer sedan ett par år tillbaka. Nu tilldelas 5 miljoner för fortsatta arbeten med det och ytterligare 2 850 000 kronor för renovering av rosettfönstret och dess masverk. För S:t Johannes kyrka i Malmö väntar en flerårig fasad- och fönsterrenovering som för en första etapp anslås 8 miljoner kronor.

Nästan 4,3 miljoner kronor reserveras till oförutsedda kostnader, energi- och miljörelaterade åtgärder samt till stiftets gemensamma kunskapsprojekt. Se bifogad lista för hela fördelningen av KAE och KUB.

Den kyrkoantikvariska ersättningen beviljas av Sveriges riksdag och är statliga skattemedel som finansieras av alla skattebetalare i Sverige. Ersättning på totalt 460 miljoner kronor per år fördelas mellan Sveriges 13 stift. Under åren 2021-2025 får Lunds stift årligen 69,6 miljoner kronor.
– Pengarna räcker inte till att täcka alla behov och därför måste församlingar och pastorat planera och budgetera en egeninsats i totalfinansieringen av sina projekt. Egeninsatsens storlek bestäms utifrån ett regelverk och varierar mellan 10 och 90 % av totalkostnaden. Målet med KAE och KUB är att bidra till att det kyrkliga kulturarvet kan bevaras, användas och utvecklas, säger Heikki Ranta.

För mer information:
Heikki Ranta, stiftsantikvarie, 046-15 55 06

Fakta om KAE och KUB:
Den kyrkoantikvariska ersättningen (KAE) är en statlig ersättning som syftar till att vårt gemensamma kulturarv kan bevaras, användas och utvecklas. Kyrkounderhållsbidraget (KUB) är inomkyrkliga medel som kompletterar KAE.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lunds domkyrkas torn  renoveras under 2022-2023 och tilldelas 10 miljoner kronor. Foto: Gunnar Menander.
Lunds domkyrkas torn renoveras under 2022-2023 och tilldelas 10 miljoner kronor. Foto: Gunnar Menander.
Ladda ned bild
Stiftsantikvarie Heikki Ranta. Foto: Charlotta Bäckström.
Stiftsantikvarie Heikki Ranta. Foto: Charlotta Bäckström.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Lunds stift, Svenska kyrkan
Lunds stift, Svenska kyrkan
Box 32
221 00 Lund

+46 155500http://svenskakyrkan.se/lundsstift

Lunds stift är ett av Svenska kyrkans tretton stift. Biskop sedan 2014 är Johan Tyrberg. I stiftet, som omfattar Skåne och Blekinge, finns 148 församlingar och mer än 500 kyrkor. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Stiftsstyrelsen och egendomsnämnden är de verkställande organen. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.

Följ Lunds stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lunds stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum