Patent- och registreringsverket

824 nya varumärken inom mode registrerade 2017

Dela

Inför Stockholm Fashion Week har PRV, Patent- och registreringsverket, tagit fram helt ny statistik som visar att kläder är ett av de populäraste områdena att söka varumärke för. I Sverige ansöktes om 824 nya varumärken inom kläder, skor och huvudbonader 2017.

- Att klass 25 som innehåller kläder, skor och huvudbonader ligger stadigt på en topplacering bland varumärkesklasserna är ett tecken på att det finns många medvetna modeföretag i Sverige som är måna om att skydda sina tillgångar. Piratkopiering är vanligt förekommande i modebranschen, och utan ett varumärkesskydd blir det betydligt svårare för innehavaren att hävda sin rättighet, säger Magnus Ahlgren, chef på design- och varumärkesavdelningen på PRV.

 

De fem populäraste varumärkesklasserna 2017

  1. Klass 35. Annons- och reklamverksamhet
  2. Klass 41. Undervisning/utbildning
  3. Klass 42. Vetenskapliga och teknologiska tjänster
  4. Klass 9. Vetenskapliga, nautiska, fotografiska, kinematografiska och optiska apparater
  5. Klass 25. Kläder, fotbeklädnader, huvudbonader

 

Antal varumärkesansökningar för mode i Sverige:

År

Antal

2017

824

2016

803

2015

804

2014

755

2013

780

 

Varumärkesklassning

I en varumärkesansökan ska den som ansöker om ett varumärke ange vilka varor och tjänster som varumärket ska användas för, det ligger till grund för varumärkesskyddet. För att underlätta beskrivningen av varor och tjänster finns det en klassindelning med 45 olika klasser för allt från läkemedel till spel och leksaker.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) arbetar för ökad innovation och tillväxt i Sverige. Genom att sprida kunskap om immateriella tillgångar och granska och registrera patent, varumärken och design skapar vi förutsättningar för en konkurrenskraftig företags- och forskningsvärld.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Idag lanserar PRV Upphovsrättsskolan – en skolplattform för lärande om upphovsrätt11.3.2019 08:25:48 CETPressmeddelande

Varje gång som barn och unga använder surfplattor, datorn eller sina telefoner möts de av mängder med bilder, filmer, musik mm. Det blir allt svårare att avgöra vad som är tillåtet och inte, är det okej att dela bilder? Ladda hem filmen? Eller göra en meme av Marie Kondo? PRV har genom flertalet undersökningar sett att kunskapen om upphovsrätt är låg och därför lanseras nu Upphovsrättsskolan, en sajt med pedagogiskt innehåll riktad till elever i grundskolan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum