Patent- och registreringsverket

824 nya varumärken inom mode registrerade 2017

Dela

Inför Stockholm Fashion Week har PRV, Patent- och registreringsverket, tagit fram helt ny statistik som visar att kläder är ett av de populäraste områdena att söka varumärke för. I Sverige ansöktes om 824 nya varumärken inom kläder, skor och huvudbonader 2017.

- Att klass 25 som innehåller kläder, skor och huvudbonader ligger stadigt på en topplacering bland varumärkesklasserna är ett tecken på att det finns många medvetna modeföretag i Sverige som är måna om att skydda sina tillgångar. Piratkopiering är vanligt förekommande i modebranschen, och utan ett varumärkesskydd blir det betydligt svårare för innehavaren att hävda sin rättighet, säger Magnus Ahlgren, chef på design- och varumärkesavdelningen på PRV.

 

De fem populäraste varumärkesklasserna 2017

  1. Klass 35. Annons- och reklamverksamhet
  2. Klass 41. Undervisning/utbildning
  3. Klass 42. Vetenskapliga och teknologiska tjänster
  4. Klass 9. Vetenskapliga, nautiska, fotografiska, kinematografiska och optiska apparater
  5. Klass 25. Kläder, fotbeklädnader, huvudbonader

 

Antal varumärkesansökningar för mode i Sverige:

År

Antal

2017

824

2016

803

2015

804

2014

755

2013

780

 

Varumärkesklassning

I en varumärkesansökan ska den som ansöker om ett varumärke ange vilka varor och tjänster som varumärket ska användas för, det ligger till grund för varumärkesskyddet. För att underlätta beskrivningen av varor och tjänster finns det en klassindelning med 45 olika klasser för allt från läkemedel till spel och leksaker.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) arbetar för ökad innovation och tillväxt i Sverige. Genom att sprida kunskap om immateriella tillgångar och granska och registrera patent, varumärken och design skapar vi förutsättningar för en konkurrenskraftig företags- och forskningsvärld.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Sverige främst i Europa med patent inom Industri 4.024.5.2019 07:05:00 CESTPressmeddelande

Sverige är det land i Europa som ansöker om flest internationella patent inom Industri 4.0. Även globalt sett står Sverige i framkant och placerar sig på en femteplats efter USA, Kina, Sydkorea och Japan. En klar majoritet av ansökningarna från Sverige rör kärnteknologi, där Ericsson helt dominerar, medan avsevärt färre rör möjliggörande teknik (såsom AI och geo-positionering) och tillämpande teknik för exempelvis personlig utrustning eller infrastruktur. Det visar statistik som PRV sammanställt.

Rapport: Så bidrar svenska företag till teknikutvecklingen inom självkörande fordon17.5.2019 13:26:48 CESTPressmeddelande

Självkörande fordon förväntas bli kommersiellt tillgängliga från år 2025 och har stor potential att medverka till en transportrevolution. Svenska företag ligger i framkant i Europa – bara Tyskland har fler patentansökningar inom området. PRV har studerat hur svenska företag bidrar till teknikutvecklingen mer i detalj. Rapporten visar att absolut flest patent inom självkörande fordon har sökts inom områdena säkerhet och nätverkskommunikation.

Ny OECD-rapport visar hur piratkopieringen slår mot Sverige10.5.2019 14:04:04 CESTPressmeddelande

För första gången har det kartlagts hur internationell piratkopiering av svenska produkter påverkar svenska företag och konsumenter. Enligt OECD, som gjort studien på uppdrag av PRV, är konsekvenserna av handeln med piratkopiorna alarmerande. I Sverige ger den årligen upphov till ekonomiska förluster på över 17 miljarder för de drabbade företagen och svenska konsumenter luras på nästan 4,5 miljarder, när de köper dyra kopior i tron att de är äkta.

Problem med piratkopiering av sportartiklar uppmärksammas internationellt25.4.2019 16:12:02 CESTPressmeddelande

Sportartiklar, kläder och skor av kända märken tillhör de produkter som det säljs mest piratkopior av i världen. Enligt Europeiska Unionens Immaterialrättsmyndighet, EUIPO, förlorar företag i EU motsvarande fem miljarder kronor per år på försäljningen av piratkopierade sportprodukter. För svenska sko- och klädhandeln innebär försäljningen av piratkopierade kläder och skor, inklusive sportkläder, att branschen går miste om 6,8 miljarder kronor per år.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum