IQ

9 av 10 tonåringar vill att föräldrar pratar om alkohol

Dela

Snart är det dags för skolavslutning och sommarlov. Det blir på annorlunda sätt med rekommendationer om social distansering och många inställda ungdomsaktiviteter. Vid skolavslutningar och lov kommer många tonåringar i kontakt med alkohol för första gången. I en undersökning bland ungdomar mellan 14–17 år svarar 9 av 10 (93 procent) att de tycker att det är bra att föräldrar pratar med sina barn om alkohol.

Tonåren är en speciell tid i livet. Man är i gränslandet mellan att vara barn och vuxen och det är mycket nytt att ta ställning till, inte minst alkohol och kompisar. Ungas hjärnor är extra känsliga och deras konsekvenstänkande är inte fullt utvecklat. Det gör att alkohol är särskilt farligt för en växande kropp. Som förälder kan du göra stor skillnad när det gäller att försena alkoholdebut och minska tillgång till alkohol. På så sätt minskar du riskerna för att ditt barn ska råka illa ut. Det du gör och säger har stor betydelse.

–Att prata med sin tonåring är ett sätt att visa att "jag bryr mig om dig". Och undersökningen visar att det är något som de flesta tonåringar uppskattar. Även om man som förälder ibland kan känna sig maktlös, så finns det mycket du kan göra. Visa att du bryr dig, att du finns där och att du gärna lyssnar. Och ibland är det viktigt att vara tydlig med vad som gäller, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Polisen har på flera håll i landet vittnat om att det varit stökigt ute då många aktiviteter för ungdomar är inställda på grund av covid-19. Det är också mindre vuxna ute på kvällarna vilket leder till ökad otrygghet.

–Många ungdomar har studerat hemifrån under våren och har längtat efter kompisar, social samvaro och sommarlov. Nu är det äntligen dags och då är det lätt att längtan efter att fira och umgås blir starkare än att följa rekommendationer om social distansering. Vid inställda ungdomsaktiviteter kan det hända att ungdomarna tar saken i egna händer och arrangerar aktiviteter utan vuxennärvaro, säger Karin Hagman.

Fler resultat från IQs undersökning:

  • 9 av 10 tycker att det är bra att föräldrar hjälper till med anledningar att säga nej till alkohol
  • 88 procent svarar att det är bra om föräldrar har tydliga regler kring hur de ser på alkohol
  • 77 procent tycker att det är bra om föräldrar sitter uppe och väntar när barnen har varit ute på kvällen
  • Drygt hälften (54 procent) uppger att främsta anledningen till att tonåringar under 18 år dricker alkohol är ”För att kompisarna gör det, för att passa in”
  • 9 av 10 tycker att det är bra att föräldrar inte dricker så mycket alkohol själva
     

Ta hjälp av Tonårsparlören
Att prata med sitt barn om alkohol kan kännas svårt. För att göra det lättare att prata finns IQs bok Tonårsparlören. Den innehåller bland annat kapitel som "Hur pratar man om alkohol?", "Bjuda hemma?", "Köpa ut?" och "Sociala medier". Tonårsparlören finns att läsa på www.tonårsparlören.se, där finns även innehållet på engelska och som ljudbok. Boken kan beställas på hemsidan och hämtas gratis i Systembolagets butiker.

Norstat genomförde, på uppdrag av IQ, undersökningen bland 528 ungdomar i åldern 14–17 år under perioden 19–30 mars 2020 via en slumpvis rekryterad webbpanel.

Se bifogat faktablad för undersökningsresultat.

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

IQ
IQ
Saltmätargatan 8 A
113 59 Stockholm

08-41024950http://iq.se

IQ verkar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. IQs verksamhet består av kommunikationsinsatser, rapporter och undersökningar inom aktuella alkoholfrågor samt ett rikstäckande nätverk av aktörer inom alkoholområdet. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget. 

Följ IQ

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IQ

6 av 10 föräldrar tror att andras tonåringar dricker alkohol på Halloween28.10.2021 10:16:57 CEST | Pressmeddelande

Snart är det höstlov och Halloween. Under lov och högtider är det vanligare med fester och att ungdomar kommer i kontakt med alkohol. Sex av tio tonårsföräldrar tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol vid Halloween, och fyra av tio under höstlovet, enligt en undersökning från IQ. Däremot tror inte ens var tionde förälder att deras egna tonåringar dricker alkohol under höstlov eller vid Halloween.

Var tredje ung svensk skulle dricka mer om restriktionerna lättades25.5.2021 12:18:00 CEST | Pressmeddelande

Var tredje ung svensk, 18-34 år, (33 procent) uppger att de skulle dricka mer alkohol om myndigheternas Coronarestriktioner lättades upp. Det visar en undersökning som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av IQ. Motsvarande siffra bland alla tillfrågade är 17 procent. Nyligen meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten om vissa lättnader i restriktioner från den 1 juni. – Vi har nu levt under en längre tid med restriktioner för hur vi får umgås, med begränsade möjligheter att till exempel gå på restaurang, konsert eller att ses i större grupper. Inte minst unga har ett socialt behov och umgänge som sker i grupp, så det är inte oväntat att unga uppger att de skulle ändra sina alkoholvanor när samhället öppnar upp, säger Karin Hagman vd på IQ. Vissa forskare förutspår ett nytt glatt 20-tal när pandemin har ebbat ut. På 1920-talet festade man loss i stora delar av västvärlden efter att spanska sjukan hade besegrats. Hur det blir i Sverige efter Coronapandemin och vad som kommer att påverka

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum