Ving Sverige AB

9 tips till dem som vill äta sig genom Kreta

Dela

Greklands största ö, Kreta, har mycket att bjuda på, både vad det gäller historia, natur och kultur. Men även när det kommer till mat, och det grekiska köket har långt mycket mer att erbjuda än grekisk sallad och tzatziki.

Salis restaurant, Kreta
 

Ving har bett tre kollegor med lång erfarenhet av Kreta, att dela med sig av sina bästa restaurangtips. Några välkända och andra väl undangömda pärlor.

Var ska man börja och var ska man sluta? Vi har ju fantastiska, solmogna produkter som dels tillagas enligt tradition, men också mycket ”nytänkande och skapande”. Själv föredrar jag småställen och det mer traditionella, gärna i byarna utanför de vanliga turistorterna även om det finns små pärlor även där. Jag har valt ut tre favoriter, en vid havet, en uppe i bergen och en i en dal, säger Monika Legaki som har bott på Kreta sedan 1977.

Ett par kilometer öster om byn Malia finns en underbar strand som heter Potamos där området omkring är fridlyst pga av sitt rika fågelliv. Där finns tavernan ”Kalyva”, vilket betyder hydda. Den är välbesökt av greker men även av turister som hittat till den här lilla pärlan. Där kan man efter badet, njuta av god grekisk mat och det finns flera ”dagens rätter” och en varierande meny. En fantastisk solnedgång och vänlig personal får man på köpet. Ett par hundra meter längre bort finns den arkeologiska utgrävningen av det minoiska Maliapalatset.

En annan favorit som vi gärna besöker ligger bara 20 minuter inåt landet från den turisttäta norra kusten, på väg upp mot Lassithiplatån. Det är ”Nikis Taverna” som ur sin stenugn tar fram den ena läckra rätten efter den andra. Kött som bakats flera timmar och är så mört att det faller av gaffeln… Här har man en underbar utsikt över Diktibergen och här är det prunkande grönska och friskt, även på sommaren.

På den gamla vägen mellan turistorterna Hersonissos och Agios Nikolaos ligger Limnes, en liten by som har Kretas bästa souvlaki på restaurang ”Ta Kato Kafenia”. Vem vill inte äta det tillsammans med en fräsch grekisk sallad, tzatziki och så goda ”bifteki” och potatisomelett. Detta avnjuts gärna med kall retsina eller öl. Så fort man satt sig och beställt in dricka, bjuds man på 4-5 småtallrikar med smakprov av hemlagade rätter. Det är väldigt prisvärt och hit åker kretensarna för att äta sin favoritmat i glatt sällskap med familj och vänner.

Anna-Reetta Aatsinki, är Vings destinationschef på Chaniakusten. Hon har valt ut tre favoritrestauranger i Chania stad.

Daliani street är under kvällstid en väldigt populär restauranggata bland middagsätande greker. Där kan jag varmt rekommendera restaurang ”Baron”, som ligger i slutet av gatan, speciellt deras lamm med olivsås. Himmelsk gott!

På en sidogata från Daliani, hittar man ”Ginger Concept”. Det är ett nyöppnat ställe som redan har blivit mycket populärt, inte minst bland grekerna. De serverar härliga frukostar med bland annat detox-smoothies. På kvällstid är det lite lättare rätter på menyn och då detta är en gammal vingård, så har de ett stort urval av viner att välja mellan.

Om man vill äta en lite bättre middag, kanske i samband med något man vill fira, så rekommenderar jag ”Kariatis”. De håller hög kvalitet på både maten, vinet och servicen. Restaurang Zafferano, i Platanias, har samma ägare och en snarlik meny, med internationella och italienska rätter.

Morten Stausholm har tillbringat 14 somrar på Kreta och känner ön bättre de flesta. Tillsammans med kollegor och vänner, både greker och skandinaver, har han ätit sig igenom otaliga menyer och har många goda minnen från ön.

Dragon’s Cave Restaurant Makrigialos. Detta är en unik restaurang som ligger på väg mot Kapsas, bara några få kilometer från Sunwing Makrigialos. Den är inbyggd i sidan på en klippa varför miljön blir mycket speciell. Utsikten över havet fångar besökarna men det är maten som är den verkliga vinnaren. Som på många andra restauranger har man satsat på bra meze men är även specialiserade på lamm. Det mesta som serveras är egenproducerat, som exempelvis frukt, grönt, olivolja, raki, hembakt bröd mm.

Sofas Taverna, Hersonissos. Den bästa restaurang som finns i området och deras specialitet är mezes, lokala smårätter. Det här är inte rätt ställe att beställa in varsin stor huvudrätt, men är man ovan att äta meze kan man be om hjälp att välja ut 5-6 små rätter, för två personer. Meze kommer från det arabiska ordet för ”smak”, det vill säga att allt ska smakas på. Sofas ligger vid det lilla torget i gamla Hersonissos och är både idylliskt och trevligt. En gång i veckan går restaurangerna ihop och ordnar lokal musik, mitt på torget!

Salis är en nyöppnad restaurang i den mindre kända delen av Chania stads hamn, bortom den venetianska delen och längre in i den gamla delen. Den svenske delägaren Afshin Molavi har satt samman en imponerande meny som går hand i hand med vinerna som serveras. Afshin råkar nämligen även vara delägare i Greklands bästa vingård, Manousakis Winery. Deras vin Nostos börjar så smått komma på världskartan och har redan vunnit flera priser. På den här restaurangen möts det gamla och det nya kretensiska köket och de binds samman av de lokala vinerna.

Eftersom Morten har svårt att välja ut bara tre favoritrestauranger så bjuder vi på ett par extra.

Orthonas Rethymnon. Ett säkert kort som ligger i den gamla delen av Rethymnon. Här har man alltid fokuserat på det lokala kretensiska köket och gärna med hjälp av gamla recept som sätter smak och sundhet i första rummet. Det innebär att man kan beställa ”gröna rätter” som alla kommer med underhållande presentationer av ägaren, Mr Orthonas. Han är lite av en kändis och blir ofta inviterad som TV-kock då han gärna berättar hur den kretensiska maten kan skänka både gott humör och hälsa. Menyn hos Orthonas erbjuder en rad kycklingrätter som kyckling med ouzo-sås, med jordgubbssås, med pepparsås…

Nykterida heter Kretas äldsta restaurang, från 1933. Nykterida betyder fladdermus och logon är lätt att känna igen. Den ligger på Akrotiri-halvön med en magiskt utsikt över Soudabukten och Lefka Ori-bergen. Det traditionella köket kommer i första hand, men de har även lyckats införliva nya varianter av det grekiska köket i maten med stort fokus på örter och vegetariskt. När större sällskap gästar restaurangen, särskilt grekiska sällskap, är det inte ovanligt att det bjuds upp till dans. Det var nämligen här Anthony Quinn förberedde sig för rollen som ”Alexis Zorba” i filmen med samma namn. Han lärde sig de speciella stegen i Sirtaki-dansen och det sägs att han även smakade på de lokala dryckerna som bidrog till att skapa ytterligare rytm i kroppen. Här finns många fotografier och en hel del rekvisita från filmen att se. Stället är också känt som Olof Palmes favoritrestaurang och trots att hans hus låg i Mochos, närmare 20 mil därifrån, var han en ofta sedd gäst.

För ytterligare information kontakta: Magdalena Öhrn, informationschef Ving, tel 0709-513075, magdalena.ohrn@ving.se

Ving är Sveriges ledande researrangör med resor till fler än 400 resmål i över 50 länder. Ving arrangerar charterresor, flexibla paketresor med reguljärflyg och säljer även enskilda flygbiljetter och hotellövernattningar till den som vill resa på egen hand. Resorna säljs via internet, telefon, i butik och i utvalda resebyråer över hela landet. Ving ingår tillsammans med Globetrotter i Ving Sverige AB med cirka 200 anställda och cirka 700 000 resenärer årligen. Ving Sverige AB ingår i den internationella resekoncernen Thomas Cook Group plc som är noterad på London-börsen.

Kontakter

Vings Pressjour

Vid akuta ärenden utanför kontorstid. Endast för journalister.

08-55513040

Bilder

Om

Ving Sverige AB
Ving Sverige AB
Rålambsvägen 17
10520 Stockholm

https://www.ving.se/

Ving är Sveriges ledande researrangör med resor till fler än 400 resmål i över 50 länder. Ving arrangerar charterresor, flexibla paketresor med reguljärflyg och säljer även enskilda flygbiljetter och hotellövernattningar till den som vill resa på egen hand. Resorna säljs via internet, telefon och i utvalda resebyråer över hela landet.

Ving ingår tillsammans med Globetrotter i Ving Sverige AB med ca 200 anställda och cirka 700 000 resenärer årligen. Ving Sverige AB ingår i den internationella resekoncernen Thomas Cook Group plc som är noterad på London-börsen.

 

Följ Ving Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Ving Sverige AB

Premiär för show med Vings maskotar Lollo och Bernie!15.11.2018 12:29Pressmeddelande

Vings populära maskotar Lollo & Bernie har över 30 miljoner visningar på YouTube med sin dansfilm och många är de familjer som mött de kramgoa vännerna på Vings familjehotell. Nu kan Ving för första gången även stolt presentera en egen föreställning med barnens favoriter. Showen med Lollo & Bernie har premiär i helgen, 17-18 november, på Intiman i Stockholm. Den sätts även upp på Lisebergsteatern i Göteborg, 19-20 januari 2019.

Nyhet! Ving och Thomas Cook Group storsatsar på koncepthotell 201931.10.2018 11:23Pressmeddelande

Thomas Cook Group, där Ving ingår, fortsätter satsningen på skräddarsydda hotellkoncept och lanserar 20 nya koncepthotell under 2019 i Spanien, Grekland, Cypern och Turkiet. Ving kommer i ett första skede att erbjuda sex av dessa nya hotell, däribland ett familjevänligt Casa Cook på Kreta samt tre hotell inom ramen för det nya konceptet Cook’s Club. Det planeras även för ytterligare lanseringar inom kort.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum