Transportstyrelsen

94 personer omkom i spårtrafiken under 2021

Dela

Under 2021 omkom 94 personer i spårtrafiken. Det är en ökning jämfört med året innan när 85 personer omkom. Det visar Transportstyrelsens preliminära statistik.

Under 2021 omkom 89 personer på järnväg och 4 personer i tunnelbana. En person omkom i spårvägsolycka under året.

Antalet döda i spårtrafiken har ökat i jämförelse med 2020, men ligger i nivå med åren dessförinnan.

– I relation till trafikmängden minskar antalet omkomna och allvarligt skadade. Men minskningen är inte stor, och det kan finnas större variationer från år till år. I den bemärkelsen ser 2021 ut som ett relativt vanligt år, säger Jonas Bjelfvenstam, Transportstyrelsens generaldirektör.

I de preliminära siffrorna ingår självmord. Historiskt utgörs majoriteten, omkring 85 procent, av dödsfallen inom spårtrafik av självmord, vilket troligen också är fallet för i fjol.

De vanligaste olycksorsakerna efter suicider är personpåkörningar till följd av obehöriga i spår och plankorsningsolyckor.

Det är säkert att åka tåg i Sverige. Ingen passagerare har omkommit sedan 2010.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Transportstyrelsen
Transportstyrelsen
Olai kyrkogata 35
60232 Norrköping

https://transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum