Transportstyrelsen

96 personer omkom i vägtrafiken under första halvåret 2020

Dela

Under januari-juni 2020 har 96 personer omkommit i vägtrafiken. Det visar de preliminära uppgifter som inkommit till Transportstyrelsen den 3 juli 2020. Det är 12 färre omkomna jämfört med motsvarande period 2019.

14 av de omkomna var yngre än 20 år och 16 var 75 år eller äldre. 57 av de omkomna personerna hade färdats i bil och 17 på motorcykel, 6 var cyklister och 8 var gående. 31 bilister omkom i singelolyckor och 22 i mötesolyckor. 10 av de omkomna motorcyklisterna hade kolliderat med ett motorfordon liksom 4 av de omkomna cyklisterna.

Medelantalet omkomna under första halvåret de föregående fem åren 2015-2019, var 115 personer vilket innebär att antalet omkomna under januari-juni 2020 är 17 procent lägre jämfört med den tidigare femårsperioden.

- Det är första gången vi har under 100 omkomna under första halvåret. Varje dödsolycka är en stor tragedi, men utvecklingen går i rätt riktning mot etappmålet om högst 220 omkomna i vägtrafiken i år. Dock skiljer sig utvecklingen mellan olika trafikantgrupper. Minskningen de senaste åren har varit störst bland bilister, men utvecklingen har inte varit lika positiv för oskyddade trafikanter, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.

Under sommaren när fler trafikantgrupper än vanligt ska samsas på vägarna är det därför extra viktigt att vara uppmärksam i trafiken och följa gällande rekommendationer för att förhindra smittspridning av covid-19.

Tips för en säker bilresa under sommaren

  • Håll hastigheten.
  • Planera din resa och håll koll på eventuella trafikhinder genom Trafikverkets webbplats.
  • Stressa inte. Håll avstånd till fordonet framför och gör inga onödiga omkörningar.
  • Kör nykter och drogfri i trafiken. Alkohol och andra droger påverkar uppmärksamheten i trafiken. Förutom att du riskerar ditt och andras liv, riskerar du också böter, fängelse och återkallat körkort.
  • Sluta rattsurfa. Enligt lag är det förbjudet att använda kommunikationsutrustning på ett sätt som gör dig ouppmärksam i trafiken.

Utvecklingen av dödade och svårt skadade redovisas i tabeller på Transportstyrelsens webbplats under sidorna Statistik över vägtrafikolyckor. 


Kontakt för media


Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen
010-495 56 66
khabat.amin@transportstyrelsen.se

Transportstyrelsens presstjänst
010-495 43 00
press@transportstyrelsen.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Transportstyrelsen
Transportstyrelsen
Olai kyrkogata 35
60232 Norrköping

https://transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

Utsläppregleringen av tvättvatten från skrubbrar på fartyg bör skärpas1.10.2020 08:00:00 CESTPressmeddelande

En skrubber tvättar avgaserna från fartyg och gör att utsläppen till luft av svavel och partiklar minskar. Samtidigt släpps tvättvattnet, som innehåller giftiga och övergödande ämnen, ut i havet utan någon större bearbetning/behandling för att uppfylla nuvarande krav. Antalet skrubbrar ökar och därför anser HaV och Transportstyrelsen att utsläppsregleringen av tvättvatten bör skärpas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum