Uppsala kommun

99 livsmedelsinspektioner med handhygien i fokus

Dela

Den 10 april genomförde Uppsala kommun livsmedelsinspektioner på 99 restauranger och andra serveringar. En av de saker som kontrollerades var tillgången på den, för livsmedelshanteringen, så viktiga möjligheten till handtvätt. Av de besökta verksamheterna hade 88 procent tillräckliga handtvättsmöjligheter.

– Det är glädjande att nästan 90 procent av de besökta livsmedelsföretagen uppfyller lagstiftningens krav. Samtidigt ser vi allvarligt på att det finns företag som saknade något så pass grundläggande som möjligheter att tvätta händerna ordentligt, säger Tobias Johansson, avdelningschef livsmedel.

Tillräcklig handtvättsmöjlighet innebär att det finns tillgång till rinnande varmt vatten, tvål och papper att torka händerna med. Den kontroll som miljöförvaltningens livsmedelsinspektörer genomförde 10 april innebar att handtvättsmöjligheter kontrollerades på 99 livsmedelsverksamheter under en och samma dag.

– God handhygien är ett måste när man hanterar mat på restauranger, kaféer eller andra typer av livsmedelsföretag. Bristande handhygien har visat sig vara en av de vanligaste orsakerna till matförgiftningar, säger Tobias Johansson.

Av de kontrollerade serveringarna saknade 11 delvis den utrustning som behövs för god handhygien. Verksamheter som inte uppfyllde lagkraven, fick chans att direkt åtgärda problemet.

De företagare som bedriver en livsmedelsverksamhet ska anmäla det till miljöförvaltningen. I samband med inspektionen kontrollerades därför om det skett några oanmälda ägarbyten. Sedan årsskiftet riskerar en livsmedelsverksamhet som inte registrerat sig hos miljöförvaltningen att få betala en sanktionsavgift. Av de kontrollerade livsmedelsverksamheterna var alla utom en registrerade med rätt uppgifter.Nyckelord

Kontakter

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Välkommen till pressträff för sommargatan20.5.2020 17:00:00 CESTPressmeddelande

Nu på fredag öppnas Uppsalas första sommargata! Vi påminner om pressträffen i samband med det, som vi tidigare informerat om. När: fredag 22 maj kl 10.00 Plats: Östra Ågatan vid Nybron Kommunalråd Rickard Malmström och projektledare Jakob Andersson finns på plats för att berätta mer om sommargatan och svara på frågor. Sommargatan införs maj-augusti på Östra Ågatan mellan Klostergatan och Bangårdsgatan. Den innebär att bilarnas framkomlighet begränsas till förmån för gående och vistelse, och att ytan närmast ån möbleras med planteringar och sittplatser. Sommargatan får ett tillfälligt förbud mot genomfart för motorfordon norrifrån och rekommenderad lägre hastighet 20 km/tim. Antalet bilparkeringsplatser i anslutning till sommargatan förblir oförändrade.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum