Arbetarnas Bildningsförbund

ABF kräver en rasistfri bokmässa

Dela

ABF ställer sig bakom uppropet för en bokmässa fri från rasistiska utställare och vägrar vara en del av normaliseringen av högerextremismen.

ABF är Sveriges ledande studieförbund och har genom åren deltagit på Bokmässan i Göteborg med egen monter och omfattande programverksamhet. På årets mässa arrangerade ABF närmare 40 välbesökta samtal om litteratur och brännande frågor i vår samtid. Vårt tema för året var "Välkommen hit!" och många av samtalet hamnade om ämnen som afrofobi, antiziganism, antisemitism, värdigt flyktingmottagande och transfobi.

- Vi har deltagit på Bokmässan för att se och synas, för att lyssna och höras. Arbetarnas Bildningsförbunds mer än hundraåriga historia visar på litteraturens betydelse för människors bilder av samhället som det är och som det skulle kunna vara. I år lade vårt seminarieprogram särskilt stort fokus vid frågor om alla människors lika rätt och värde, säger ABFs förbundssekreterare Monica Widman Lundmark.

- Bokmässan är en av Sveriges tyngsta mötesplatser och arenor för kultur, litteratur och människor från hela samhället. Med detta kommer stort ansvar. För oss handlar medverkan på mässan om att fira litteraturens och kulturens betydelse för ett människovärdigt samhälle. Visar det sig att Bokmässan som organisation är oförmögen att skapa en arena som präglas av det öppna och demokratiska samhällets principer är det inget egenvärde för oss att delta, fortsätter Monica Widman Lundmark.

- Författarna och litteraturen har en särskild roll att spela i kampen för demokrati och mänskliga rättigheter. Om Bokmässan inte bara är en litterär marknadsplats utan också en värderingsdriven mötesplats måste man våga stå upp för demokratiska värderingar. Mässan kan exempelvis inspireras av Nobelstiftelsen, som konsekvent håller rasismen borta genom att inte bjuda in Sverigedemokraterna till finrummet, menar Monica Widman Lundmark. 

- Vi lever i en svår tid där våra vägval kommer att spela stor betydelse för framtidens samhälle. Vill vi delta i normaliseringen av rasism och högerextremism, och av de krafter som ägnar all vaken tid åt att tysta demokrater? ABFs ställningstagande är tydligt - vi ställer oss bakom det upprop som kräver att Bokmässan ska vara en plats fri från rasistiska utställare. Vi upprepar kravet - håll rent mot rasism på Bokmässan! säger Monica Widman Lundmark. 

Länk till uppropet: http://upprop.nu/NVUT 

Kontaktperson: Mattias Vepsä, presskontakt ABF, mattias.vepsa@abf.se, 0735-451508

Om

Arbetarnas Bildningsförbund
Arbetarnas Bildningsförbund
Olof Palmes Gata 9
11030 Stockholm

http://www.abf.se

Arbetarnas Bildningsförbund är Sveriges ledande studieförbund. Vi bedriver verksamhet inom folkbildning och kultur i samtliga Sveriges 290 kommuner 365 dagar om året.

Följ Arbetarnas Bildningsförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Arbetarnas Bildningsförbund

ABFs kommentar till höstbudgeten: ABF välkomnar satsningar på uppsökande verksamhet och läxläsning20.9.2017 09:53Pressmeddelande

ABF välkomnar regeringens satsningar som ökar studieförbundens möjlighet att jobba med uppsökande verksamhet bland utrikes födda kvinnor och med stöd till föräldrars läxläsning med sina barn. Däremot anser vi att de uppsökande inslagen i kunskapslyftet är otillräckliga för att insatserna ska nå de som bäst behöver dem. Vi oroas också över att de riktade anslagen på sikt riskerar att undergräva studieförbundens autonomi.

Studieförbunden behövs om kunskapslyftet ska nå fler20.9.2016 12:29Pressmeddelande

Idag har regeringen presenterat sin budgetproposition. ABF menar att satsningen på ett kunskapslyft är avgörande för en regering som vill öka jämlikheten. Vi välkomnar de satsningar som presenterats så här långt men vill se fler insatser för att reformerna ska nå de som behöver dem mest. ABF oroas samtidigt av regeringens sänkta ambitioner för folkbildningen, där särskilda medel för etablering av nyanlända fasas ut samtidigt som de generella anslagen står still.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum